zaterdag 3 oktober 2009

Vijgenjam uit eigen tuin

We hebben al een hele tijd een vijgenboom / struik in onze tuin staan. En elk jaar is er een mooie oogst van een paar kilo vijgen vanaf te halen.

Maar de afgelopen jaren is de oogst maar mager, ik vrees dat we iets verkeerd hebben gedaan met snoeien, want deze keer hadden we maar 850 gram in twee jaar! Dat is erg weinig!

Maar wel genoeg voor 2 potten vijgenjam, want dat is wat ik er altijd van maak en dat is elke keer weer genieten.Een potje voor mijn oma als verjaardagscadeau en een pot voor onszelf. En lekker is het!

Veel werk is het niet.

De vijgen (850 gram) heb ik geschild, samen met 1 geschilde peer (in stukjes) in een grote pan gedaan, met een heel klein beetje water.
En daarna zacht kapot koken, af en toe goed roeren tot je een brij hebt.
Wanneer alles dan zacht genoeg is, heb ik er wat citroensap bijgegooid, 300 gram suiker en een half zakje Marmello voor de binding. Nog een minuutje stevig doorkoken en daarna in 2 gesteriliseerde jampotten gegoten.

Deksel erop, op zijn kop zetten en laten afkoelen.

Ondertussen een mooie etiketje gemaakt en een geinig stoffen kapje voor de afwerking.

En zo hebben we een goedkope, maar zeer exclusieve vijgen/peren jam!

Jammie!

3 opmerkingen:

 1. Ik heb ook weer vijgenjam gemaakt, 1500 gr vijgen, 5 cups suiker, sap van 1 citroen en een cup gehakte walnoten (recept gepikt van Hotel Boekenlust) Dit jaar 7,5 kg vijgen, dus veel te eten en kado te geven groetjes Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt wel erg lekker moet ik zeggen. Altijd leuk om zoiets te maken, vijgenjam heeft toch vaak zo'n exclusief imago en dan is het extra leuk als het gewoon uit je eigen tuin komt. :-)
  Hoe snoei je de vijgen? Zitten er nu ook nog van die nietvolgroeide exemplaren aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij wonen in Servie, dus een milder klimaat, dus ook langere tijd voor de vijgen om te rijpen. Zolang er geen vorst is pluk ik en gooi ze dan de vriezer in totdat ik genoeg heb om te koken. Het snoeien van de boom is hier iets waar men zich niet druk om maakt als hij te hoog is wat insnoeien, groeit volgend jaar weer verder. Trouwens een stek zo in de grond gestoken in de herft en is ook voorzichtig aangeslagen, groetjes Cisca

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails