zaterdag 29 mei 2010

Hoe bestrijd je slakken

Ze zijn er weer, de aartsvijanden van onze moestuin.

Slakken!

Ik heb ze weer gezien, mijn raapsteeltjes zijn in gevaar!

Het wordt tijd om te kijken hoe ik de slakken goed kan weren uit onze mini moestuin. Er zijn honderden manieren om slakken te bestrijden. Eens kijken welke methode het beste is om de slakken voorgoed uit onze moestuin te houden.

Na wat zoeken op het net, kom ik bij een mooi artikel van Trouw, Eenentwintig manieren om van slakken af te komen.

De volgende passage spreekt me wel aan:
Schuurpapier of een ring van koperdraad om de plant zou ook helpen. ...()...En natuurlijk kun je ook nu weer koperdraad om de pot heen draaien, slakken krijgen daar een elektrisch schokje van.
Dat zou een mooie methode zijn. Ik span gewoon een koperdraad om de bak van de moestuin heen, en zo vormt het een onneembare barrière voor de slak! Een elektrisch hek voor die slijmerige beesten! Ja, goed idee!

Dit vraagt om een experiment!

Eerst moet ik aan koperdraad komen. Dat is niet zo moeilijk, we hebben nog meters stroomdraad op zolder liggen. Het kost even wat moeite om de stroomdraad te strippen, maar daarna heb ik een mooi stuk koperdraad.

En binnen een mum van tijd heb ik een mooie slakken gevangenis van koperdraad gemaakt!
Klik op de foto's voor een grotere versie.


Goed, nu nog een slachtoffer.

Die is zo gevonden, ik ga gewoon op gemeen en hatelijk geroezemoes af, ergens uit de tuin. En ja hoor, binnen de kortste keren vind ik een vijandige slak in de compostbak. Domme beesten, daar zitten ze heel vaak verstopt, alsof ik dat niet doorheb.

Dus beste lezers, mag ik u voorstellen, de slak Fred betreedt de arena:


En nu is het afwachten, wat gaat Fred doen?

Hij kijkt wat afwachtend rond, en gooit ondertussen continue verwensingen naar mijn hoofd. Hoe belachelijk dit allemaal niet is, wat denk ik wel niet, wacht maar, bla bla bla.


En ineens rent hij in volle vaart op de koperdraad af! Nu gaat het gebeuren, hier draait het hele experiment om!

Zal Fred een elektrische schok krijgen van het koperdraad? Zal het de slak tegenhouden, vormt de koperdraad een effectieve barrière tegen slakken? Ik hou mijn adem in...


Nee!

Nee! Ongelooflijk! De slak gleed onverstoorbaar over het koperdraad heen! Hij aarzelde geen moment! Geen elektrische schokken, geen haperingen, geen dodelijke stuiptrekkingen, geen vonken, geen rook, helemaal niets!!

Kortom, dit experiment is mislukt. Koperdraad helpt totaal NIET tegen slakken.

Maar eh...

Waar is Fred nu gebleven?

Hallo?

Fred?

31 opmerkingen:

 1. Zout!
  Alleen ja uhmm tis niet slak-vriendelijk.. ze lossen er nl van op, soort zoutzuur voor de slakken dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, kostelijk stukje! Krijgt Fred nu gratie voor het belangeloos deelnemen aan je experiment? Of gaat ie alsnog het bier of zout in? En waarom kun je in een restaurant de slakken eigenlijk wel eten en die uit je tuin niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar dacht ik ook altijd, waarom eten ze in restaurant wel slakken en niet uit hun tuin🤔😇

   Verwijderen
 3. Uhm, ik zou maar tussen de raapsteeltjes gaan zoeken naar Fred!
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. misschien heb je wat aan deze site: http://www.biocontrole.nl/website/biocontrole.nsf/0/CF19176129BE2853C12571BC0045A6D1

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hahahahahahah bijzonder geestig! mooie fotoserie ook trouwens!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ oog op de toekomst

  http://www.waterwereld.nu/segrijnslak.php

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zout vind ik zielig! Ik mag dan wel op de slakken mopperen, maar bij voorkeur ben ik natuurlijk wel voor een diervriendelijke methode.

  Fred is in de gemeentetuin gezet, als dank voor zijn medewerking. :-)

  De website van biocontrole is mij wel bekend, ik heb daar vorig jaar 'nematoden' gekocht en dat leek prima te werken.

  En de slakken eten...eh tja... liever niet, dat trekt me zo niet, alhoewel het vast lekker zal zijn, maar toch... (rillingen)

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het bierbakje wel iets hebben, ze drinken zich zat, en geraken ni meer uit het potje. Ik ken mensen die zouden tekenen voor zo'n dood ... Tja.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste , heb gisteren uw test overgedaan , koperen draad ontstript -EN - effe met een mes afgeschraapt - op koperen draden zit nl een bepaald ''' wax''' die ietwat isoleert .... de slak zit er nu nog :) Ik ga ze seffens een mooi plaatsje geven in een naburig bos .

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk experiment,

  Ik denk echter wel dat de slak voordat hij een "schokje" krijgt in contact moet staan met een diëlectricum, wat vervolgens weer in contact staat met het koper. Hierdoor wordt een stroomkring gesloten. Ook is het zo dat koper in lucht geen elektrische lading heeft, maar in een diëlecticum een galvanische spanning krijgt van -0.18 Volt. Om het experiment te laten slagen dient het experiment op vochtige grond in de tuin plaats te vinden, waarbij tenminste een deel van het koper direct contact maakt met de bodem (bijvoorbeeld door het uitsteeksel van je koperen circel in de grond te drukken). Wat in theorie nog beter zou werken is het gebruiken van een verchroomd of verzinkt stuk ijzer of staaldraad, deze hebben een galvanische spanning van respectieflijk -0,5 en -1.06 Volt in een natte bodem. Deze spanning is aanzienlijk hoger dan die van koper en zal in theorie een grotere "schok" aan de slak geven.

  Ik ben benieuwd naar de uitkomst van het vervolg-experiment :-)

  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben inmiddels dus ra-de-loos....! Heel interessant artikel dit en ben dus benieuwd of Frans'advies wel werkt. Wij hebben namelijk elk jaar een enorme slakken-plaag (waarschijnlijk vanwege de vijver van de buren). Maar naaktslakken vreten echt alles kaal. Nu ben ik een enorme tuin-liefhebber en kweek ik altijd, vol trots, zaadjes op in mijn kasje voor een moestuintje in onze tuin. Ik wil graag dat mijn dochter van twee leert waar de groenten vandaan komen namelijk en ook lekker zelf mee kan tuinieren!Maar al mijn noeste arbeid wordt dus teniet gedaan door die rotslakken.... Ik heb al van alles geprobeerd, inclusief het prettig-levens-beeindigend bierschaatlje. Maar dat kwam er op neer dat ik 6 bakjes met bier iedere avond in de tuin moest zetten en legen iedere dag en dan nog waren er te veel slakken. Ik heb ecologische slakkenkorrels geprobeerd, coco-shells, gemalen koffie uit het filter, vaseline (maar dat wordt moeilijk rond een heel gebied....)...wat nu???? Kortom, ben benieuwd of Frans' advies uitkomst biedt!

   Ik heb echter wel 1 vraag:

   Heb je een voorbeeld van een product o.i.d wat ik kan gebruiken als afzetting van verzinkt ijzer of staaldraad? Ik wil het heel graag toepassen en jullie op de hoogte houden van het feit of het inderdaad werkt!

   Groeten,

   Femke

   Verwijderen
  2. Bij een tuinwinkel had ik kopertape gekocht, wat redelijk lijkt te werken want mijn aardbeien en tomaatjes zijn (nog) niet aangevreten. Omdat ik meer plantjes heb en de kopertape toch best prijzig is als je veel potten hebt heb ik "de test" eens met gegalvaniseerd ijzerdraad. Mijn proefslak trok zich er niets van aan. Daarna heb ik dezelfde test eens uitgevoerd met de kopertape. Hier kroop hij ook gewoon zonder aarzeling overheen..

   Verwijderen
  3. Bakjes met bier neerzetten.

   Verwijderen
  4. Bakjes met bier neerzetten.

   Verwijderen
 11. Rapen en verplaatsen is mijn methode.

  Zonnige groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Twee ringen van ijzerdraad paar mm van elkaar, batterij ertussen:geen slak die er meer overheen komt. De slak sluit de stroomkring en alleen dan gaat de stroom lopen. Vindt ie niet leuk! Schakeling er bij met een led die een minuut blijft branden en je kan al de slakken aanvallen van uit je huis bekijken. Teller erbij en je kan zien hoeveel slakken aanvallen er geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Briljant, ga ik proberen! Soort schrikdraad voor slakken :-) redelijk diervriendelijk ook denk ik

   Verwijderen
 13. Getver ... wat zijn jullie toch agressief tegenwoordig". Slakken zijn goed om je huid te genezen en rimpels te bestrijden, dus zet ze op een glazen plaat en geef ze te eten en laat een lekker slijm laag erop komen. Heel goedkoop en de moeite waard om het te proberen. Voorts zet je de slakken in een doos en geeft ze een andere plaats om te leven of begin zelf een handeltje in slakken slijm. Levert nog geld op ook! Sommigen worden er schatrijk van. Bovendien bekijk ze eens goed ... ze zijn heel mooi! Waar wij op deze wereld aan lijden zijn niet die enkele slakken in de tuin, maar aan een overbevolking van mensen die dieren geen plek meer geven om te leven! Zo!!! We zetten al schrikdraad om koeien en om menzen en nu ook nog om slakken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En u hebt geen kinderen op de wereld gezet en als u dat wel hebt gedaan geeft u ze de goede raad geen kinderen te nemen want we zijn overbevolkt! Uzelf overweegt ook niet om uit het leven te stappen teneinde de overbevolking te verminderen....bovendien is het in de natuur eet of je zult gegeten worden, dus laat de gedode slakken liggen want die worden opgegeten.

   Verwijderen
 14. Ik doe het met de 2 stroomdraden en 24 volt en zet er een bakje onder, s morgens mijn eige verse escargots, op het dak 110 volt voor de duiven, die komen gebraden en geplukt de regenton in zeilen, nu nog iets verzinnen voor de kat van de buren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg gewoon je schrikdraad adapter even opvoeren naar een paar Kv. Dan valt de kat ook in de regenton erbij, dan kun je die mooi naar de Chinees brengen net als de Paloma.

   Verwijderen
 15. rondom mijn moestuin heb ik geinpregneerde planken gelegd en daarop 2 schrikdraad draadjes geniet, 1 cm van elkaar en deze 2 draadjes verbonden met 24 volt wissel
  Als ze alle 2 de draden raken dan gaan ze dood en sommige voelen onraad en gaan terug

  Dit werkt 100%

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hahaha. Mooie test! Ik lees ook overal tips die bij mij niet werken. Daarom combineer ik ze nu voor de zekerheid gewoon bijna allemaal. Hopelijk kan ik de lastpakken daardoor tegenhouden of in ieder geval afremmen.
  Hier een overzicht van alle maatregelen tegen slakken die bij mij aardig werkt:
  https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/slakken-moestuin-bestrijden-zonder-gif-zo-pak-aan

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha moestuin cabaret! Ik hou ervan 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een interessante pagina.leuk om te lezen.😂

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bij mij kruipen de slakken gewoon over de koperdraad-tape

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een heerlijk artikel, werd erop gewezen op de Makkelijke Moestuin pagina. Dank voor de glimlach op mijn gezicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vorig jaar: ik zet koperen ring rond dahlia. Gevolg: dahlia weg. Slak kruipt daar over heen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails