zondag 28 maart 2010

Ingredienten van een hamburgerbroodje

Vorig weekend zijn we een keer wezen eten bij een grote bekende hamburgerketen, iets wat we niet zo heel vaak doen. Maar af en toe is het toch wel lekker en gemakkelijk.

Nou dacht ik dat zo'n menu toch wel rechttoe rechtaan is. Broodje, vlees, saus en een snippertje groente. Totdat ik laatst op Internet de ingrediënten zag van een simpel hamburgerbroodje!

Eerst maar eens de ingredienten van een broodje zoals ik die zelf zou maken:
  • melk
  • water
  • boter
  • bloem
  • suiker
  • gist
  • zout
En nu de ingrediënten die in het gekochte hamburgerbroodje zitten:

gebleekt tarwebloem
gemoute gerst
niacine
ijzerpoeder
thiamine mononitraat
riboflavine
foliumzuur
enzymen
water
fructose siroop
suiker
soja-olie en / of gedeeltelijk gehydrogeneerde soja-olie
zout
calcium sulfaat
calciumcarbonaat
tarwegluten
ammoniumsulfaat
ammoniumchloride
natrium stearoyl lactylate
datem
ascorbinezuur
azodicarbonamide
mono-en diglyceriden
geëthoxyleerd monoglyceriden
monocalciumfosfaat
enzymen
guar gom
calcium peroxide
soja meel
calcium propionaat
natrium propionaat (conserveermiddelen)
soja lecithine
sesamzaad
(via google translate vertaald)

Ongelooflijk.
Misschien klinkt het allemaal wel erger dan het voorstelt, maar toch.

Ik sta er nog niet genoeg bij stil, wat zit er eigenlijk in ons dagelijks voedsel en wat voor gevolgen heeft dat wel niet? Op de gezondheid, het milieu? Zulke lijstjes stimuleren me steeds meer om zo puur mogelijk te eten. En vooral zelf dingen maken, zodat je (bijna) zeker weet wat erin zit.

Ik kwam op de ingrediëntenlijst via een artikel over de houdbaarheid van een Happy Meal menu.


De schrijfster besloot om een Happy Meal menu te bewaren, om te kijken hoe snel het zou vergaan. Het resultaat is best opmerkelijk. Na een jaar is er nog maar weinig veranderd! Je zou het zo kunnen opeten, althans, als je alleen naar het uiterlijk kijkt.


Maar mocht je denken dat een jaar al een lange periode is. Kijk dan eens op de volgende weblog: Best of Mother Earth.

En verbaas je over een prachtig uitziende hamburger van TWAALF JAAR OUD!!

Voortaan probeer ik toch maar wat meer stil te staan bij de term 'junk food'. Misschien moet ik zulke hamburgerketens maar vaker mijden. Maar toch he, soms zo'n McFlurrie!!

Dit gaat moeilijk worden.

7 opmerkingen:

  1. Ik heb gekeken, ongelooflijk!
    Ik ben bang dat ik nooit meer een broodje hamburger kan eten zonder dit voor me te zien...
    En dan al die ingrediénten, bleeeh.
    Bedankt dat je mij (en hopelijk heel veel anderen) aan het denken hebt gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, en nu komt het erop aan...wat gaat er overwinnen? De drang naar lekker vet en gemakkelijk voedsel, of toch het besef dat het gewoon troep is? Ik hoop het laatste. Scheelt ook weer de nodige kilo's aan gewicht. :-)
    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik las vandaag dat voor het produceren van 1 hamburger 8000 liter water nodig is... 8(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmm, ik mocht graag een keer in de zoveel tijd zondigen en een cheeseburger kopen. Maar daar ga ik nu toch maar eens heel hard over nadenken..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben al meer dan 6 jaar niet bij uhmm.. 'een dergelijk restaurant' gegeten ;)

    Wat mij écht opvalt in het ingrediëntenlijstje zijn de bovenste paar ingrediënten..

    niacine
    ijzerpoeder
    thiamine mononitraat
    riboflavine
    foliumzuur
    enzymen

    Vitamines!!!!! Wow! dat had ik nooit durven dromen! ;)

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Linda:
    Ik denk dat ze die er per ongeluk in hebben gedaan. :-) Tss, vitamines in een McDonalds product, belachelijk! :-)

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Enzymen staat er 2x op...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails