zondag 7 maart 2010

Besparen op scheren

Roger Federer, Tiger Woods en Thierry Henry bekogelen mij met golf-, tennis- en voetballen, om mij ervan te overtuigen dat ik toch maar zeker Gillette mesjes moet kopen, zodat ik baby-billetjes-glad door het leven kan.

Dat doen ze heel erg graag zelfs, want ze krijgen er 20 miljoen euro per persoon voor. Daarom kijken ze ook zo blij in de commercials. Dat zou ik ook doen met zo'n bedrag!

Maar goed, even de technische details.

Ik ben een nat-scheerder, omdat elektrisch scheren bij mij gelijk staat aan het gevoel van een paar uur te lang in de brandende zon gelegen te hebben. Erg schrijnend en branderig. Dus scheer ik met mes en schuim, omdat dat veel fijner is en veel gladder resultaat oplevert.

Lange tijd schoor ik me met de Gilette serie, Mach 3, plus bijbehorende scheergel bussen. Maar stiekem is dat toch een dure hobby.

Nu weet ik niet precies hoeveel mesjes en scheergel ik zo gebruik in een jaar, maar ik kan wel een schatting doen:

Mesjes:
3 x pakje met 8 mesjes Gillette Mach 3 a 18,95 = 56,85 euro
Scheergel:
6 x 200 ml Gilette basis scheergel a 3,99 = 23,94

In totaal, afgerond 80 euro per jaar en dat is nog zuinig geschat.

Tachtig euro is veel!! Vooral de mesjes zijn belachelijk duur. Acht stuks in een pak van 18,95, een voordeelverpakking ook nog eens. Dat is 2,36 euro per mesje.

Helemaal wrang is de informatie dat de productiekosten van 1 mesje ongeveer zo'n 6 cent zijn. Dat zijn woekerwinsten! Daar kunnen banken nog wat van leren zeg.

Het volgende plaatje geeft een overzichtje van de nieuwste mesjes, weliswaar de Engelse prijzen, maar het geeft wel een idee wat voor belachelijke winsten er worden gemaakt.


Welnu, nat scheren kan goedkoper! Plus als extra bonus, ook nog eens milieuvriendelijker.

Hoe? Door 50 jaar terug in de tijd te gaan. Old school scheren. De ouderwetse manier met een kwast, scheerschuim en een klassiek scheermes.

Dit is een prachtige besparing, het is goedkoper en zeker ook milieuvriendelijker. Veel minder afval. En ook nog eens een stuk luxer. En gladder!

Wel een extra kanttekening:
Deze manier van scheren is heel fijn en goed, maar het kost ook wel wat meer tijd. Ik zie die extra tijd dan ook nog eens als een luxe, even lekker wakker worden in de ochtend, of juist als een rustig ritueel, tot rust komen voor het slapen gaan.

Er zit veel kwaliteit in die extra tijd.

De kosten in een jaar:
1 x tube Proraso scheercrème, 150gr. = 5,75 euro
1 x DE Scheermesjes, Derby. 50 stuks. = 8,75 euro

Ruim voldoende voor een jaar.

Er zijn wel wat basisinvesteringen nodig, zo heb ik dus wel een 'krabber' nodig, zoals dat heet, een kwast en een bakje waarin je de scheerzeep moet maken.

Merkur 39C XL Slanted HD = 39,50 euro
Standaard voor scheermes met kommetje = 39 euro
Scheerkwast met Dassenhaar = 54 euro

In totaal 132,50 euro.

Dat klinkt veel, maar besef wel, deze set gaat echt een leven lang mee. Allemaal topkwaliteit. Laat ik zeggen dat ik er zeker zo'n 25 jaar mee kan doen. Dan kom ik jaarlijks op 5,30 euro.

Dus in totaal kom ik dan op: 19,80 euro

Besparing:
Scheren met Gillette: 80 euro
Ouderwets scheren: 19,80 euro

Besparing per jaar: 60,20 euro

Per maand bespaard: 5 euro (afgerond)

Totaal bespaard per maand: 72,09 + 5 = 77,09 euro

5 opmerkingen:

 1. Lege Zakken Man scheert zich ook met die dure mesjes. Hij doet er zeker 3 maanden tot een half jaar met 1 mesje. Het scheelt natuurlijk wel dat ik mijn haren met een ander mesje scheer. Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou willen dat ik zo lang met een mesje kon doen, maar blijkbaar heb ik zo'n zware baard, de mesjes raken best snel bot. En dan is het niet meer zo plezierig, dan wordt het meer epileren dan scheren. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I.p.v. dure scheerzeep neem een gewoon stuk handzeep, even de kwast erover en je hebt schuim. Ik heb het idee dat er in scheerschuim botmakende stoffen inzitten. Beste resultaat is biologische zeep, en mijn mes verbruik is 8 stuks in een jaar. Gebruikskosten om te scheren 1 euro.

  johnj

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik scheer altijd elektrisch, op de lange termijn is dit veel voordeliger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Electrisch is geen optie voor mij, een pijnlijke toestand! En nooit zo glad, vergeleken met mes.
  Dit is dan ook meer een berekening voor de natscheerders.
  Ik ben wel benieuwd hoe het dan uitkomt op de lange termijn voor scheerapparaten...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails