dinsdag 30 maart 2010

Energie metingen: de koelkast en vriezer

En nog steeds ben ik bezig met het meten van alle apparaten in huis. Niet dat het een hele klus is, maar ik doe het gewoon rustig aan. Tijd genoeg.

Op dit moment heb ik ongeveer zo'n 75% van al ons stroomverbruik kunnen verklaren. Ik ben benieuwd of ik tot de honderd procent ga komen, ik hoop het!

De apparaten die ik het laatst heb gemeten zijn de koelkast en de vriezer. Dit zijn allebei tafelmodellen, dus niet van die grote exemplaren. Genoeg ruimte voor ons tweetjes. En als ik soms zie hoe leeg ze af en toe zijn, is het straks ook genoeg voor drie man. (ooit)
 • Onze vriezer verbruikt 200 Kwh per jaar.
 • Onze koelkast (zonder vriesvak) verbruikt 110 Kwh per jaar.
Ik besef wel dat ik het verbruik in de winter heb gemeten, 's zomers zullen de apparaten nog wel meer verbruiken, omdat het dan warmer is.

De apparaten zijn best al oud. Ik zou misschien wat kunnen besparen wanneer we een nieuw A++ model zouden kopen. Maar zoveel winst levert dat niet op. Een kijkje op kieskeurig.nl laat zien:
 • nieuwe koelkast, tafelmodel A++: tussen de 85 en 120 kWh
 • een vriezer, tafelmodel, A++: ongeveer 140 kWh.
Ik vind het nog niet nodig om energiezuinigere apparaten te kopen. Naast de kleine besparing, kost het ook een hoop energie om ieuwe apparaten te maken, plus het afval en recyclen van de oude apparaten.

Ik hou het voorlopig nog bij de oude!

Op dit moment zijn dit de grootverbruikers van energie in ons huishouden:
 • computer: 283 kWh
 • wasmachine: 220 kWh
 • vriezer: 200 kWh
 • close-in boiler: 200 kWh
 • modem: 152 kwh
 • koelkast: 110 kWh
Dus om flink wat te besparen, zal ik me op deze apparaten moeten gaan richten. Eens kijken wat ik ermee kan doen. Hebben jullie nog tips?

10 opmerkingen:

 1. Mogelijke besparingen:
  - Een laptop is zuiniger in gebruik dan een computer
  - een A++ koelkast met apart vriesvak is ook zuiniger dan twee aparte aparaten (of je hiermee voldoende ruimte hebt hangt af van de gezinssamenstelling). Het verbruik van mijn A++ combinatie is volgens de fabrikant 164Kwh per jaar.
  Kijk ook eens hier: www.nuonenergiebesparen.nl/tips_lijst_electra.php (site gaat 18 april uit de lucht, maar ik vond de tips erg handig)
  Groeten Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien een ander wasprogramma? (Minder centrifugeren in de zomer, dan droogt het toch sneller?)
  De vriezer (en/of koelkast) zou ik vullen met flessen of bakken water, het kost minder elektriciteit om water koud te houden dan lucht. Ook kan je dingen in de koelkast laten ontdooien als je ze toch gaat gebruiken, meestal is 24 uur genoeg en dat scheelt weer een beetje omdat de koelkast dan gratis kou krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat de computer het hoogst scoort! Ik had gedacht dat dat de wasmachine zou zijn! Weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tips allemaal. Daar kan ik ook weer wat mee. We hebben wel net meer nodig dan 1 vriesvak, alleen al omdat we brood in de vriezer bewaren.
  En de computer scoort inderdaad hele hoog, maar dat komt omdat hij ook veel wordt gebruikt!
  (Dus eigenlijk moet ik gewoon wat minder erachter zitten, maar ja, dat is best moeilijk. :-)

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Patrick , ik vraag me steeds af , als je zelf brood gaat bakken met zo`n BBM ( waar onderop staat 800W ) hoeveel verbruikt zo`n Broodbakmachine dan?Ik begrijp dat `t ong. 2-3 uur duurt om 1 brood te bakken, dus betekent dat dan dat je per gebakken brood enorm veel stroom verbruikt? Zijn dat enorme energieverslinders? Zeg 3 uur per baksel = 3x 800W per uur? Ik weet niet hoe ik dit moet zien , jij misschien wel? Alvast bedankt voor reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem:
  Dat stroomverbruik valt reuze mee. Hij heeft natuurlijk wel een piek van flink wat Watt (tijdens het bakken), maar hij verbruikt het niet continue.

  De onze doet 3 uur over een regulier brood. (merk AFK). En hij verbruikt dan in totaal 390 Watt volgens de energiemeter. Dat is dus zo'n 9 cent aan energiekosten!

  Daar koop je geen brood voor! :-)

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello, that's brilliant article. Exactly what I want to know. I guess, that computer consumes the biggest amount of energy. Because it is always on and my children always play different games. And the other energy devourer is freezer. Considering the fact that we do not have TV set in our house! Freezer is very important thing I think, it let keep a lot of meal for a long time. But I have very very old model, and it is just huge. So I need to change it of course. I'm sure that new models of freezers are quite efficient, but in the sane time they cost a lot. My mother has got this model hardware.be/siemens/gs24vvw30.html and she says that it consumes less energy than TV or computer, or even washing machine. I'm not sure.... But I still think that it is very useful thing

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo allemaal, ik ben super enthousiast vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO MICRO FINANCE hadden ontvangen en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen en slechts enkele uren geleden bevestigde ik een totaalbedrag van eur 50.000 euro dat ik op mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hallo allemaal, ik ben erg blij met het ontvangen van een lening van het Europese deel van de wereld, ik ben hier om jullie allemaal aan te bevelen die financiƫle hulp nodig hebben om contact op te nemen met de heer Peter voor uw leningaanvraag. Ik had een lening van $ 40.000 nodig om een nieuwe auto en ook om mijn rekeningen te betalen, heb ik contact met hem opgenomen voor mijn leningaanvraag en ik ontvang mijn lening met succes. Neem alstublieft contact op met de heer Peter voor uw lening: aarzel niet om hem uw verzoek per e-mail te sturen: (peterhelps01@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo allemaal, er is tegen mij gelogen door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik heb geld verloren aan valse geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van 95.000 van hen kreeg in slechts 24 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails