donderdag 24 juni 2010

Spinselmot

Eigenlijk was ik al te laat. Anders had ik een spookachtige boom gezien, helemaal kaal en bedekt met een witte waas van fijn spinrag en krioelend van de rupsen.

Het werk van de spinselmot, ook wel stippelmot. Of op zijn Latijn: Yponomeutidae

De meeste rupsen waren al omgevormd tot motjes en de boom was al druk bezig met zijn herstel en stond alweer in het blad. Maar ondanks dat was het toch nog indrukwekkend om het spinsel rond de boom te zien. En de vele motjes op de takken.


De motjes leggen later eitjes op de boom, die eitjes overwinteren en uiteindelijk komen er hordes rupsen tevoorschijn, die de boom helemaal kaalvreten. En ook inpakken met spinsel. Hebben ze eenmaal hun buikje rondgevreten, dan verpoppen ze zich. Eenmaal uitgekomen als motje, is de kringloop weer rond.

Op de foto zie je zowel de rups, een pop en het motje bij elkaar.


De verpopping gebeurt vaak in compacte pakketten ergens op een verzamelplaats in het spinsel.


En met de macrolens boven op zo'n stippelmot, dan is het toch mooi om zo'n beestje te zien. De vele stipjes, de grote ogen. En de voelsprieten die continue heen en weer wiebelen. De witte 'vacht' maakt het bijna aaibaar.


Deze boom staat vlakbij het Milieu Educatie Centrum van Eindhoven, in het Heempark. Zowiezo een mooie plek om eens een rondje te wandelen.

Volgend jaar probeer ik er eerder bij te zijn, ergens in mei zijn de rupsen erg actief, en is de boom spectaculair en spookachtig. Een goede kans voor mooie foto's.

Maar er is een NOG betere fotolocatie in de buurt, en dat is de begraafplaats De Oude Toren in Eindhoven. Als er ergens een passende plek is voor spookachtige en geheimzinnige plaatjes, dan is het wel een kerkhof!

Ik ben er te laat achter gekomen, de boel is al opgeruimd door de gemeente, maar volgend jaar waag ik zeker wel een poging. Iemand anders heeft er wel mooie foto's van gemaakt en dan kan je zien wat voor spectaculaire beelden het kan opleveren.

Klik hier om naar de Spinselmot op de Oude Toren te gaan.

Het beestje mag dan misschien als een plaag worden beschouwd, maar het blijft een mooi en indrukwekkend gezicht om te zien hoe de natuur werkt en leeft.

Dat zo'n klein dingetje toch zo mooi kan zijn!

4 opmerkingen:

 1. in hendrik ido ambacht als ik met de hond rond gaat is het net zo,
  een heel bos met bomen ,,gewoon'' en dan ineens een spookboom je weet niet wat je ziet zeker 20 bomen in kadoverpakking. heel apart.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om te zien. Wij hebben een boom in de tuin. Waarschijnlijk met een ander rupsje. Die maken zakjes van spinsel. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie beestjes he. En dat terwijl ze eigenlijk maar heel klein zijn. Wanneer je ze ergens ziet zitten, kijk je er niet eens naar om. Maar van heel dichtbij wordt het vaak een ander verhaal.

  Volgend jaar ga ik er actief naar op zoek, ik heb het al in de agenda gezet!

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails