maandag 28 juni 2010

Droommap: Meerijden op de Maglev (alternatief Thalys)

Een rit in een supersnelle trein, de Maglev, staat hoog op het verlanglijstje. Maar zoals eerder aangegeven, zit dat er voorlopig niet in.

Maar er is een alternatief, wat een heel klein beetje in de buurt komt. Ook een snelle trein, geen magnetische zweeftrein, maar een gewone. De Thalys! En dan de Thalys die richting Parijs gaat.

Twee vliegen in 1 klap. Een verblijf in een prachtige stad en een rit in een supersnelle trein!

Rijden met de Thalys

Dus deze week hebben we twee keer in de Thalys gezeten en met zo'n 300 km per uur over het spoor gesjeesd. En dat was een fijne ervaring. Van binnen was de trein heerlijk stil en comfortabel. (Het geluid buiten is een heel ander verhaal). En eigenlijk merk je amper dat je zo snel over het spoor gaat. Je ziet het wel aan het voorbij flitsen van de palen, dat gaat sneller dan anders. Het landschap is niet altijd zichtbaar, omdat de Thalys vaak verlaagd in betonnen bakken rijdt.

Maar ongeacht de snelheid, reizen met de trein was heerlijk ontspannen. Geen gedoe met de weg zoeken en rekening houden met ander verkeer. Hooguit even opletten met het overstappen en verder lekker achterover hangen en een boekje lezen. Super relaxed! De vakantie begint dan al op het moment dat je in de trein stapt.

Is de trein milieuvriendelijker dan de auto?

En natuurlijk hebben we nagedacht of de trein nou milieuvriendelijker is dan de auto. We dachten eigenlijk van wel, maar dat valt toch tegen. Bij de internationale treinreisplanner zit er een functie genaamd Eco Checker.

De uitkomst was verrassend. Onze treinreis vanuit Lommel naar Paris-Nord leek net wat vervuilender dan wanneer we met de auto zouden reizen!

(klik op plaatje voor grotere versie)

Alleen wat Co2 en smog betreft is de trein minder schadelijk. Maar op de andere gebieden is de auto net een tikje beter.

Maar er is wel een kanttekening. Dat is de trein vergeleken met onze hybride auto. Wanneer je vergelijkt met een gewone benzine auto, dan is de trein in alle categorie├źn ruim de winnaar.

(klik op plaatje voor grotere versie)

Dus we houden het er maar even op, dat we toch net wat milieuvriendelijker hebben gereisd. (Ook al is de bron dan een organisatie die baat heeft bij treinreizen, dus echt onafhankelijk is het niet!)

Onbekend Parijs

En verder hebben we natuurlijk heerlijk genoten van onze favoriete stad, Parijs! Op de Eiffeltoren en een rondvaart op de Seine na, hebben we wat minder standaard activiteiten ondernomen. Maar die bevielen zeker net zo goed!


Heerlijk!

De riolen zelf waren qua geur minder heerlijk, maar zeker super interessant! Als afsluiting twee fotootjes van de stad Parijs onder de grond. We gaan er zeker nog eens vaker naar toe. Naar Parijs dan, de riolen, ach, wie weet!


1 opmerking:

  1. Oh, die trein lijkt mij ook geweldig. Verbazingwekkend dat zo'n trein in eerste instantie dan niet milieuvriendelijker lijkt te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails