donderdag 3 juni 2010

Spaarstrategie

Vandaag las ik op nu.nl dat de Nederlander weer meer spaart dan een tijdje terug:

De spaardrift van Nederlandse huishoudens is, na een hapering eind 2009, teruggekeerd. Dat heeft het economische bureau van ING woensdag bekendgemaakt.

Het spaartegoed groeide in het eerste kwartaal met gemiddeld 800 miljoen euro per maand. In april werd het spaartempo stevig opgevoerd. De inleg werd toen opgevoerd met 1,1 miljard euro tot een totaal van 291,3 miljard euro.

In 2009 voegden de spaarders 12,1 miljard euro toe aan hun tegoeden. ''Zoveel hebben ze sinds 2001 niet opzij gezet'', stelt ING.

Uitgaande van zo'n 7,5 miljoen huishoudens in ons landje, heeft men gemiddeld zo'n 38.800 euro aan spaargeld op de bank staan, per huishouden. (Zo even uit de losse pols berekend)

Dat is toch een flink bedrag. Maar het is wel gemiddeld, dus zijn er huishoudens met veel minder of juist veel meer!

Dat sparen gaat natuurlijk niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen. Ik lees heel wat weblogs over sparen en consuminderen en iedereen heeft zo zijn eigen spaarstrategie. De ene spaart door krap te budgetteren, de andere hanteert de kaasschaaf en spaart kleine beetjes. Weer iemand anders spaart als hij er aan denkt, en er zijn ook mensen die netjes maandelijks sparen.

Zelf hebben we ook onze eigen manier om te sparen, onze spaarstrategie:

 1. Betaal jezelf eerst
  Voordat er rekeningen worden betaald, gaat er eerst maandelijks een vast bedrag naar onszelf.

  Automatisch geregeld, direct naar de spaarrekening. Daar hebben we geen omkijken naar, en zo spaar je ongemerkt een mooi bedrag. We doen net alsof wijzelf ook een bedrijf zijn waaraan betaald moet worden, dus elke maand betalen we verplicht! En als we tekort komen, dan zullen we ergens anders op moeten bezuinigen. Dat spaarbedrag gaat elke maand op de rekening, ongeacht wat.

 2. Afromen van de betaalrekening.
  Begin elke maand met een schone lei en boek het positieve saldo naar de spaarrekening.

  Wanneer het eerste loon op de rekening komt, kijk ik wat het saldo van de betaalrekening op dat moment is. En in geval van een positief saldo, boek ik dat hele bedrag meteen naar de spaarrekening. Dus elke maand moeten we het alleen doen met het geld dat binnenkomt. Alles wat we hebben overgehouden van de vorige maand, gaat naar de spaarrekening.

 3. Jaarlijks de balans opmaken
  Elk jaar kijken we hoe we er voor staan en stellen we eventueel onze strategie bij.

  Als blijkt dat we elke maand een flink bedrag hebben afgeroomd van de rekening, kunnen we misschien het maandelijkse automatische spaarbedrag verhogen. Of juist verlagen, als we slechtere tijden verwachten. Maar tot nu toe hebben we altijd nog verhoogd.

  En elk jaar kijken we naar de rentestanden van de spaarrekeningen. Hebben we nog de hoogste rente of kan het beter? Zo ja, dan boeken we alles over, zodat we een hoger rendement halen. Het is vaak een kleine moeite en op de lange termijn kan het heel wat euro's schelen!

  En natuurlijk kijken we of we onze spaardoelen hebben gehaald.

Dat is in het kort de strategie.

Ik ben benieuwd naar jullie manier, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen spaarstrategie. Misschien kunnen we er nog van leren!

Wat is jullie manier van sparen?

5 opmerkingen:

 1. Ik hanteer jouw strategie ook, maar ben ook een nieuwe strategie begonnen met die lage spaarrentes: meer aflossen op hypotheek. Op de website van eigen huis (als je lid bent tenminste) kun je zien wanneer dat aantrekkelijk is. Als je hypotheekrente hoger is dan de spaarrente is dat, zelfs met de belastingaftrek, al gauw het geval. Als bovendien de hypotheekrenteaftrek verminderd wordt, reden te meer om af te lossen en het geld niet tegen lage rentes op de bank te zetten. Tenzij je het geld natuurlijk op termijn nodig hebt dan is het niet handig om het in het huis vast te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, dat is een hoog gemiddelde! Helaas kom ik daar niet aan.

  Ik zet zoveel mogelijk geld op mijn spaarrekening, want ik weet: zo gauw het op de 'lopende' rekening komt verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Momenteel probeer ik te leven van de verkoop van spulletjes op Marktplaats en boeken bij Bol.com en alle inkomsten door te sluizen naar mijn spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem:
  De hypotheek aflossen is een goeie. We hebben een spaarhypotheek, dan is het lastiger om extra af te lossen. Maar we zijn aan het kijken naar een nieuwe, de rentevaste periode is bijna voorbij. Dus dan gaan we er zeker mee rekening houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tips.
  Het afromen en jezelf eerst betalen die neem ik zeker over en zal ook eens kijken of ik de andere tips in praktijk kan brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo,

  Ik betaal ook eerst mezelf, en over het afromen heb ik van de week over nagedacht. Dat ga ik dus ook doen.
  Het postitiefsaldo wat er staat voor de 1e salaris betaling ga ik door boeken naar de spaarrekening.
  Je hebt gelijk, anders gaat het toch maar op.

  gr. Imre

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails