zondag 29 november 2009

De Marshmallow test

Ergens in de jaren zestig was er een Amerikaanse psycholoog die een leuke test had verzonnen:

De Marshmallowtest.

De test is heel simpel, je zet een kleuter voor een bordje met 1 marshmallow erop. En je zegt tegen dat arme kleintje dat hij hem lekker mag opeten...MAAARRR! Als hij braaf kan wachten met het opeten, totdat de psycholoog terugkomt, dan krijgt hij een extra marshmallow. Om dan een folterende 25 minuten weg te blijven.

En maar lachen om die zwetende kleintjes, wat een marteling! Wat een rottest van die akelige man. Maar er zit natuurlijk wel een betekenis aan, het is niet alleen maar om kleintjes te pesten. Het gaat dieper!

Want deze test werd bij duizenden kleine kinderen uitgevoerd. Sommigen bleven braaf wachten tot de psycholoog terug kwam en werden beloond met een tweede marshmallow. En anderen konden zich niet inhouden en aten het meteen op.

Al die kinderen werden later weer opgezocht rond hun 18 jaar en daar kwam een opmerkelijk resultaat uit. De kinderen die kozen voor 'instant bevrediging', dus niet konden wachten op een eventuele tweede marshmallow, deden het uiteindelijk een stuk slechter dan de meer geduldige kinderen die gingen voor 'uitgestelde grotere bevrediging.'

De verschillen waren opmerkelijk:
- mindere prestaties op school
- meer gedragsproblemen
- minder concentratievermogen
- moeite met onderhouden van relaties
- meer overgewicht
- een grotere kans op verslaving

En de kinderen die dus wel langer konden wachten, deden het dus stukken beter op deze gebieden. Je kan in dit Engelstalig artikel er meer over lezen.

Maar goed.

Dan komt natuurlijk de vraag bovendrijven, wat zou ik vroeger gedaan hebben?

Hm, naar mezelf kijkend:

Hm...overgewicht, check.
Concentratievermo..hm wat? Kijk een vogel!
Verslaving ... tv, internet..check

Maar voor de rest zit ik toch gewoon op het gemiddelde, dus ja, ik weet het niet. Misschien dat ik bij die test toch wel heel lang heb volgehouden, maar niet lang genoeg. Dat ik uiteindelijk toch net dat ding in mijn mond stopte en dat juist op dat moment de psycholoog naar binnen kwam! Ja, zoiets! Story of my life!

Toch een erg interessante test. Hoe zouden de meeste mensen tegenwoordig presteren op deze test? Als je kijkt naar de huidige consumptiemaatschappij, staat instant bevrediging hoog in het vaandel. Fastfood, troostaankopen, lenen, allemaal bevrediging op korte termijn. Je weet dat een hamburger niet goed voor je is, maar o man, wat lekker om er toch je tanden in te zetten! Je weet dat je met lenen duurder uit bent, maar je hebt nu wel mooi die grote auto!

Sparen, gezond leven, milieu ontzien, dat is veel minder de norm. De inspanning levert niet direct een fijn gevoel op, pas op de lange termijn ervaar je de goede resultaten. En die zijn dan ook echt de moeite waard! Maar dat is veel moeilijker, voor zoiets heb je discipline nodig! Als je dat voor elkaar krijgt, dan mag je best trots op jezelf zijn!

Ja, ik denk dat ik echt een beetje in het midden hang. Ik spaar braaf voor later, probeer het milieu te ontzien en leef gezond. Maar tegelijkertijd snaai ik wel een hoop koekjes achter elkaar naar binnen, geef ik te veel geld uit aan onzinnige dingen. Nou ja, ik probeer er aan te werken, zullen we maar zeggen.

Tot slot een leuk filmpje van de beruchte test, dan kan je zelf zien wat voor kwelling het kan zijn!

En vertel dan maar eens in de reactie, wat zouden jullie als klein kind hebben gedaan? Meteen opeten? Of netjes wachten?

8 opmerkingen:

 1. ja ik ken deze testjes.
  -manlief die had niet eens gewacht en had hem gelijk opgegeten, met in zijn achterhoofd dadelijk pakken ze hem van me af (komt uit een groot gezin gna gna gna)
  -zoonlief zou even gewacht hebben maar dan komt zijn ongeduld tevoorschijn en eet hem op
  -ikzelf had wel 3 uur kunnen wachten niet voor het 2e snoepje maar voor het prijzend woord van de tester. een prijzend woord vond ik vroeger super belangrijk.

  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij is leeuuuuuuk!!
  Geweldig...ik had hem gelijk opgevreten hahaha!
  Groetjes van Zonnestraal

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke test! Ik was een erg braaf meisje, dus ik denk dat ik keurig gewacht had...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weet niet of ik gewacht zou hebben. Als ik nu kijk naar een huidige test. Vandaag kreeg ik van mijn werk een prachtige chocolade letter. Heerlijk ook, want er is nog de helft van over. Dus. Al heb ik van 13.15 uur tot 19.25 uur gewacht. Ben ik dan geslaagd?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. GEWELDIG!! 2 meisjes die niet kunnen wachten maar de rest is braaf! Ik moet zo lachen om het jochie dat het spekje zo onder z'n neus blijft rollen om het te ruiken ;-). En met je vinger erin prikken zodat er iets aan je vinger blijft plakken. Heb je toch iets! :-). En dan op het einde het koppie van dat jochie als de deur open gaat! Geweldig!

  Wat is had gedaan? Hmmm geen idee.... ik ben niet zo kapot van die witte spekjes zonder suiker erop... maar als ik kan kiezen tussen iets en niets dan is het toch iets :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig filmpje! Geweldig!

  En wat ik zou hebben gedaan? Tja... ik denk wel wachten, als ik tenminste kijk naar mijn huidige prestaties. Maar zeker weten? ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de opmerking. Ik heb het meteen aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails