zaterdag 21 november 2009

Besparen op verzekeringen

Zo aan het eind van het jaar krijg je weer de nieuwe premies van de zorgverzekering te horen en vaak komt het op hetzelfde neer, meer kosten en minder dekking.

Tijd om de verzekeringen eens onder de loep te nemen en daarvoor hebben we meteen al een hele grote kandidaat, de aanvullende tandartsverzekering. Daar kan zeker wel op bezuinigd worden, sterker nog, ik denk aan een aantrekkelijke korting van 100%!

Weg ermee!

Hoe dat zo? Want het is toch goed om een verzekering te hebben die kosten vergoed als er allerlei onderhoudswerkzaamheden aan het gebit moeten gebeuren? En wat als ik op mijn mond val? Of ik moet kronen? Of een kunstgebit? Of verstandskiezen trekken? Nou? Nou? Wat dan?

Nou, heel simpel, dan is er in ons geval een hele goede verzekeraar...wijzelf! Ik leg het zo uit.

De volgende punten hebben tot de beslissing geleid om de verzekering te schrappen:

 1. De belangrijkste reden, we hebben een goed gebit! Af en toe een gaatje en wat tandsteen, meer niet. Dus de kans is niet zo groot dat we jaarlijks flink geplombeerd moeten worden of getrokken of gefreesd of wat dan ook.

 2. Het voordeel van al je uitgaven bijhouden, is dat je hierdoor inzicht krijgt in de betaalde premie en de werkelijke tandartskosten. En zo zien we al jaren dat we steeds meer premie betalen dan wat de tandarts ons jaarlijks in rekening brengt per jaar. Dan kunnen we ons beter de premie besparen en de kosten uit eigen zak betalen.

 3. Maar wat als er nu echt groot onderhoud moet worden gepleegd? Dan wordt er nog steeds niet veel vergoed, want de vergoeding is vaak verbonden aan een maximum, en vaak is dat nog steeds maar een fractie van het totale bedrag, dus je moet altijd flink bijbetalen. Althans zo is dat bij onze verzekering.

Dus dacht ik, waarom betalen we de premie eigenlijk aan onze verzekeraar? Waarom gaan we die niet aan onszelf betalen? Op een spaarrekening! Zo hebben we het geld snel beschikbaar, krijgen we er ook nog eens rente op en loopt het bedrag elk jaar op, (mits er geen rare dingen gebeuren) zodat we over een tijd ook de grotere uitgaven aankunnen.

En de tandartsrekening betalen we dan uit dat spaarpotje. Volgens mij gaat dat prima.

En als stok achter de deur stel ik een automatische betaling in, die maandelijks het premiebedrag overmaakt naar onze spaarrekening. Zo hebben we er geen omkijken naar. Eigenlijk verandert er dan technisch niets, we betalen nog steeds de premie. Behalve dus dat het geld voortaan op onze rekening staat, in plaats van de rekening van de verzekeraar.

Goed, wat is nu de besparing dan?

Dat is moeilijk te bepalen, maar voor het gemak hou ik het op de jaarlijks betaalde premie, minus de jaarlijkse tandartskosten.

Actie:
Opzeggen van de aanvullende tandartsverzekering.
Automatisch sparen instellen met als bedrag de bespaarde verzekeringspremie.
(En elk jaar aanpassen aan de inflatie natuurlijk.)

Gevolgen:
Overbodig betaalde premie wordt bespaard, opbouw van vermogen (spaargeld), het missen van een beperkte vergoeding van de verzekeraar in geval van grote ingrepen. Maar als er in 4 jaar niets gebeurd, hebben we dat bedrag ook alweer terugverdiend.

Besparing:
Totale jaarpremie voor ons samen: 496,56
Geschatte tandartskosten per jaar: 180 euro

Dus besparing per jaar is 316,56 euro.

Per maand bespaard: 26,38 euro

Totaal bespaard per maand: 36,51 + 26,38 = 62,89 euro

Let op!
Ik ben geen gezondheidsspecialist of wat dan ook, dus dit doen we op eigen risico. Denk er zelf goed over na wanneer je dit zelf wilt toepassen, wat voor ons toepasbaar is, hoeft voor iemand anders niet zo te zijn. Kijk ook even op google wat er hierover gezegd wordt.

PS.
Wat een totaal onrealistisch plaatje, zo lachend bij de tandarts! Volgens mij ken ik niemand die ooit  zo op de tandartsstoel zit!

8 opmerkingen:

 1. Goed zo! Nog iemand die eindelijk het licht ziet. Die kleine dingen kun je makkelijk zelf opvangen met je spaarpotje. Wanneer het op kronen en bruggen aankomt krijg je inderdaad maar een fractie vergoeding. Ik heb zelfs tandartsverzekeringen gezien waar je minder mocht declareren dan je jaarlijkse betalingen??? Wij doen dit al vanaf het begin en ik moet zeggen dat dit goed werkt. Gr. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, gelukkig! Fijn om positieve geluiden te horen van een ervaringsdeskundige! :-) Dat geeft moed voor de komende tijd. Maar ik denk dat dat wel goed komt, tijd om nog eens wat dieper in onze verzekeringen te duiken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mijn gebit is een ramp, maar er is nog een reden voor een avondvullende verzekering. Ons toekomstige kindje wordt straks op mijn polis bijgeschreven. En kinderen vallen onder de verzekering van de ouder. En aangezien het regelmatig voorkomt dat adoptiekinderen nogal wat achterstallig onderhoud aan het gebit hebben, denk ik dat ik de verzekering nog maar even aanhoud. btw Ik heb een hele leuke tandarts en ik lach er volop. En hij vast ook als hij weer een rekening mag opmaken :)

  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Lies:
  Ojee! Heel even schrok ik en dacht ik dat ik iets over het hoofd had gezien toen ik je verhaal las. Meteen maar ff de polis bekeken en gelukkig wordt er in ons basispakket erg veel vergoed voor kinderen t/m 18 en in sommige gevallen t/m 22 jaar. Volgens mij is dat ook verplicht voor de basisverzekering, dus dat zit goed, gelukkig maar!

  Gewoon blijven genieten van die tandarts! Is hij leuk in de betekenis van 'grappig' of in de betekenis van 'ik kijk in zijn ogen en heb geen verdoving meer nodig'? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben iemand die echt oververzekerd lijkt te zijn. Maar helaas heb ik altijd wat, haha.
  Ik denk dat ik failliet zou gaan als ik het op zou moeten vangen met een "potje".
  En, je geloofd het op niet, ik zit lachend in de tandarts stoel. Ik ga liever naar de tandarts voor een zenuwkanaalbehandeling dan naar de kapper om mijn haar te kleuren, want daar heb ik me toch een bloedhekel aan. Altijd maar diezelfde vragen: heb je kinderen, wat doe je voor werk, ben je getrouwd, ga je nog op vakantie? En dan elke keer dat je komt (iedere 6 weken) dezelfde vragen. Maar misschien dat dit vergeetachige komt door de permanent/kleur-vloeistoffen?

  Leuke log trouwens, ik wist niet dat jullie deze hadden. Ga hem meteen even in mijn favorieten zetten.

  Liefs,
  Chantalle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja, zo herkenbaar die kappergesprekken. Ik heb ze ook gehad. Volgens mij is kapper ook een vreselijk frustrerend beroep, continue tijdens je werk altijd maar over vakanties praten! Dat is toch erg?! Ik zou gek worden.
  Erg stoer dat je zo op de tandartsstoel zit, jij liever dan ik! Pff.
  Kom gerust nog eens langs hier, het is weer iets totaal anders dan over adoptie. Ik hou jullie Jin ook nog steeds in de gaten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij (nou ja, ik) hebben de zorgverzekering ook weer onder de loep genomen. Wij zijn collectief via mijn werk verzekerd. Doordat het collectief gunstiger was, zijn we van aanvullende verzekering 2 jaar geleden veranderd naar een luxere. Nu blijkt dat er enorm veel dingen uit de aanvullende verzekeringen worden gehaald of maar tot een maximum budget (combinatie van meerdere onderdelen). Ik zag ineens het voordeel niet meer van die hele luxe verzekering. Verder rondgesnuffeld op de site van VGZ en het gezinpakket blijkt een goed pakket te zijn EN je krijgt 300,- adoptievergoeding (=nieuw bij VGZ). Het is niet veel, maar alle beetjes helpen haha. Ik heb de boel dus laten omzetten en we gaan nu per maand bijna 20,- minder betalen. Dat van de tandartsverzekering heb ik wel vaker gehoord en ik begrijp het heel goed maar toch durf ik het niet aan :-). Nu kunnen we de tandarts ook niet eruit halen, want die zit in het gezinpakket in begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anja:
  O, die 300 euro klinkt wel leuk. Is het een echte adoptievergoeding of zo'n nepperd? Zoals die van ons, vergoeding voor kraamzorg bij adoptie, als je kindje jonger is dan 1 maand of zoiets. Iets wat dus nooit voorkomt!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails