zondag 25 december 2011

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Deze Kerst kunnen we voor de derde keer genieten van ons kerstdorpje bij de kerstboom.


Vorig jaar en het jaar daarvoor hebben we er ook van genoten.


Maar nu heeft het een extra dimensie. Want er geniet nu ook een klein meisje mee, en dat maakt het allemaal veel anders. Hoe meer mensen er samen van genieten, hoe fijner het is om het te delen met elkaar.



Door de ogen van een kind kijk je naar een heel andere wereld. Daar waar magie nog bestaat en waar je vol overtuiging door de lucht kan vliegen. En zo kan je volop meegenieten van een tingeltangel deuntje uit een draaimolentje, minuten lang. Of gewoon kijken naar de lichtjes, weerspiegeld in de kerstballen en in elkaars ogen.



En door de ogen van een kind hebben we weer de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis gezien. Dankzij een Kerstspel op school, waar onze kleine vol strots de waard van de herberg speelde. En Jozef en Maria de deur wees; 'Wij zitten vol!' Om daarna naar een stal te gaan, waar Jezus wordt geboren.

(Jeee boooooh! Zoals onze meid het zegt)

Alsof we het even vergeten waren, waarom we ook alweer Kerst vieren. Terwijl zoveel mensen met de buitenkant bezig zijn. Hoe maak ik indruk met de meest uitgebreide en luxe gerechten? Proberen om weer de laatste trend aan kerstballen in de boom te doen. Mooie cadeaus. Sjieke kleding. Meer lichtjes in de tuin dan de buurman. Of een zo mooi mogelijk kerstdorpje maken. Of hopen op de pracht en praal van de 30 miljoen in de Staatsloterij.

Mooi hoor, die buitenkant. De lichtjes en schitterende dingen. Dat is ook prima. Maar de inhoud, de binnenkant, die moet natuurlijk ook schitteren en schijnen. Anders is het maar een mooi, maar leeg omhulsel, dat kerstfeest.

Je hoeft niet gelovig te zijn om stil te staan bij het kerstverhaal. Dat geldt ook voor mij. Je hoeft niet gelovig te zijn om je rijkdom te delen, goed te doen voor de medemens, samen te zijn met familie en vrienden, vredelievend te zijn, respect voor je naaste te hebben, ongeacht kleur of geloof. Het goede te zien in de mens, hoop te hebben en te geven. Om licht te zien in de duisternis.

Dus dat is mijn wens aan jullie, lieve lezers! Dat het volgend jaar het hele jaar Kerstmis mag zijn!

Tot volgend jaar!



dinsdag 20 december 2011

Feestdagenstress

Zomaar een paar taferelen die me opvielen tijdens een wandelingetje door de stad, afgelopen weekend:

Een vrouw loopt me met grote stappen tegemoet. In de ene hand een grote tas met allerlei spullen erin, en in de andere hand een mobieltje, tegen haar oor gedrukt. Met luide stem aan het overleggen:

'Maar wat?! Moet ik ook nog naar die andere winkel? Het is al zo laat en ik ben hartstikke moe! Ik trek het niet meer!'

En terwijl ze me voorbij stuift, kan ik bijna horen dat ze op het punt staat om in huilen uit te barsten.

Of even later, in de Blokker:

Ik sta in de rij van de kassa. Er zijn al twee kassa's geopend. Op het moment dat een vrouw voor me aan de beurt is, wordt er een derde kassa geopend. De man achter de kassa zegt met vriendelijke stem: 'Er is een nieuwe kassa open, u kunt hier ook aansluiten.'

De vrouw voor me (die dus aan de beurt is), draait zich pijlsnel om en kijkt de man fel aan.

'Wat ben jij een ongelovelijke grote L*L! Met je gore k*tkop! Sta ik een half uur in de rij, gaat er geen kassa open! En nu ineens wel! Dat had toch veel eerder gekund! Dan was ik allang thuis geweest! Vuile *%5E#@%!'

Terwijl ze haar boodschappen afrekende, ging ze verder tegen de kassadame die haar aan het helpen was. 'Wat een k*twinkel! Ik kom hier nooit meer! Jullie zullen me hier nooit meer zien, stelletje s*kkels! Bla blab beuh bèeh bèèèèèh!'

Zelfs buiten stond ze nog te foeteren en haar man, die erbij kwam te staan, riep nog eens de winkel in: 'We gaan wel naar het Kruidvat, die hebben hetzelfde als jullie, we komen hier nooit meer!'

Iedereen bleef verbijsterd achter en vroeg zich terecht af: 'Waar gaat dit over?'

En verder door de hele stad chagrijnige gezichten en haastende mensen.

Kortom,

Alvast fijne feestdagen toegewenst!
Geniet ervan!

maandag 19 december 2011

DKFD #24: Alle stoplichten meehebben

Er leiden verschillende wegen naar Rome.

Zo ook naar bekenden van ons in een stad verderop. Er zijn dan twee keuzes:
  • we gaan over de snelweg
  • we rijden binnendoor

Over de snelweg is langer.
34 Kilometer en 8 stoplichten. Daar doen we zo'n 35 minuten over. (0,97 kilometer per minuut)

Binnendoor is korter.
Maar dat duurt vaak langer, door de 30(!) stoplichten. Voor 26 kilometer zijn we dan een ruime 45 minuten onderweg. (0,58 kilometer per minuut)

Over de snelweg is het per kilometer dus gemiddeld bijna twee keer zo snel, dan binnendoor!

Maar soms hebben we geen zin om over de snelweg te gaan, dat is een saaie lange weg. Binnendoor is veel meer te zien, zeker in kersttijd, wanneer men allemaal lampjes buiten heeft hangen. Dat is ook leuker voor de kleine achterin. Dan maar wat langer onderweg.

Maar soms, hebben we geluk!

Dan hoeven we niet 2 keer te wachten bij hetzelfde stoplicht, omdat het dan niet zo druk is. En hebben we ineens de groene golf mee. Kunnen we bij elk stoplicht doorrijden. En voor we het in de gaten hebben zijn we al weer thuis! Binnen een half uur!

Het scheelt echt heel veel tijd wanneer je alle stoplichten mee hebt, dat is een klein cadeautje op de weg naar huis!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

donderdag 15 december 2011

Brief over de meterstanden

En ja hoor, kort nadat ik de meterstanden heb doorgegeven, ligt er een brief op de mat van de netbeheerder:


Onlangs heeft u de meterstanden van uw elektrameter aan ons doorgegeven. Met het verwerken van deze standen blijkt dat het verbruik afwijkt van wat ik verwacht had. Daarom verzoek ik u vriendelijk om uw meterstanden opnieuw op te nemen en binnen tien werkdagen aan mij door te geven.

Tja, nogal wiedes dat de meterstanden afwijken, hij is achteruit gelopen!
Meteen maar aan de telefoon gehangen:

'Dag, met uw netbeheerder.'

"Hallo, ik heb een brief gekregen dat mijn meterstanden afwijken."

'Ah ja! U hebt waarschijnlijk de meterstanden niet goed ingevuld. Want ik zie hier dat de stand LAGER is dan vorig jaar. Als u even de actuele standen doorgeeft, dan komt het goed.'

"Nou, dat weet ik niet. Want ik heb zonnepanelen en ..bladibla.. ik leg nog maar eens het hele verhaal uit."

'Meneer, u hoeft alleen de actuele stand door te geven en dan is het opgelost.'

"Zucht. Nou vooruit, meter 1: 88331 en meter 2: 00050. En let wel, de meterstand is nog steeds lager dan vorig jaar. Hij wijkt nog steeds af."

'Eh ja...maar toch is het nu opgelost.'

"Ik wil toch dat je een notitie maakt, dat ik zonnepanelen heb. Dat de meter ACHTERUIT loopt en dat ik dus meer energie heb geleverd, dan verbruikt."

'U hebt meer geleverd dan verbruikt? ......... (je hoort bijna zijn hersens kraken)'

"Ja, kan je echt garanderen dat ik straks niet weer een brief ga krijgen?"

'Eh...ja...eh...echt, het is nu opgelost. Daag meneer, fijne dag nog!'

Dus, jullie horen het, ik hoef me totaal geen zorgen te maken, alles komt goed!

Maar ik zeg... 'Wordt vervolgd!'

maandag 12 december 2011

DKFD #23: Kleren die weer passen

Nog even in het verlengde van de griep de afgelopen tijd. Er was nog een gevolg van lang miserabel voelen, en dat is: afvallen!

Wel een hoop vocht van al dat zweten in bed, maar toch, ondertussen is er maar liefst 7 kilo af. Nu maar hopen dat het eraf blijft, maar dat moeten we nog zien.

Hoe dan ook, daar stond ik, voor de klerenkast. En trok een blouse aan die lekker zat. Ik had het even niet in de gaten, maar ineens besefte ik het!

Die blouse paste mij een maand geleden niet meer! En nu weer wel!

Dat is een lekker gevoel!

Een prettig gevolg van een aantal kilo's minder aan het lichaam. Ineens is de garderobe uitgebreid, zonder nieuwe kleren te kopen. Allerlei kledingstukken die eerst niet meer pasten, zijn nu weer beschikbaar!

Gelukkig was nog niet alles naar de kringloop gebracht, dus kleren genoeg.

Fijn!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

donderdag 8 december 2011

Toch maar niet over de iPod

Aan het begin van het jaar ben ik fanatiek begonnen om oude cd's te verkopen, om met de opbrengst ervan een iPod te kopen.

En het duurde niet lang of er stond inderdaad een gloednieuw apparaatje te pronken in de kast. Aangesloten op de stereo en de tv. Een hoop cd's de deur uit en een prachtig apparaatje er voor terug.

Tijdens mijn griep heb ik in bed liggen nadenken over een mooi logje over de iPod. Dat het zoveel meer toevoegde dan we gedacht hadden.

Over het opzeggen van de tv-gids. Uitzending gemist kijken. Of kinderprogramma's als Zandkasteel en de Teletubbies. De duizenden online radiostations die we aankunnen, van Chinees tot duitse Powermetal. Over films en YouTube via de tv kijken. Even snel internetten of de mail lezen, zonder de computer aan te zetten. Het luisteren van muziek. Spelletjes. En nog veel meer.

Terwijl ik in bed lag te griepen en een uitgebreid logje aan het verzinnen was, hoorde ik beneden mijn vrouw en kind rondlopen.

Gerommel en geschater. Meezingen en dansen op Cowboy Billie Boem. Het gekletter van de duploblokken over de vloer. De stofzuiger en de fluitketel met het theewater.

En ik dacht bij mezelf:

'Wat zit ik nu te bedenken over een electronisch apparaatje? Over spulletjes? Terwijl de meest belangrijke zaken beneden mij, een verdieping lager gebeuren. Mijn gezinnetje, een warm bed en een thuis!'

Iedereen weet het eigenlijk wel, maar soms moet het weer even doordringen. Even erbij stil staan. Het gaat niet om spulletjes, de economie, de ratrace, voetbal, carrière maken. Maar gewoon basale zaken.

Lekker eten op je bord, een dak boven je hoofd en lieve mensen om dingen mee te delen.

Dus toch maar geen logje over de iPod.

dinsdag 6 december 2011

Spannende meterstanden!

Het is weer tijd om de meterstanden door te geven en deze keer is het voor het eerst dat de standen inclusief de zonnepanelen zijn!

Spannend!

En ja, het is gebeurd, de meter is ACHTERUIT gedraaid en ik heb dus een lagere stand dan vorig jaar:

2011:
boven: 88.310
onder: 00.029

2010:
boven: 88.874
onder: 99.702

Eerst online doorgegeven aan de netbeheerder. Voor de zekerheid ook een telefoontje gepleegd. De dame aan de lijn verzekerde me dat alles goed zou komen. Ze zou een aantekening maken en ik hoefde me nergens zorgen om te maken.

Laten we het hopen!

Mijn energieleverancier Greenchoice weet hier ook goed mee om te gaan, alle zonnepanelengebruikers zijn lovend, dus daar heb ik wel vertrouwen in.

Totdat ik na ingave van de meterstanden eens ging kijken bij mijn online verbruikgegevens. Kijken jullie even mee?


Pardon?
Mijn verbruik is gestegen met 5.462%! Aaaargh!

Een eindje verderop staat een suggestie voor een nieuw maandbedrag:


Van 24 naar 1033 euro per maand! Wow! Stop! Halt!

Toch maar eens wat telefoontjes plegen. Het zal wel meevallen, maar ik wil het even zeker weten.

Wordt vervolgd...

maandag 5 december 2011

DKFD #22: Ziek onder de dekens duiken

Deze rubriek heeft een groot voordeel. Steeds vaker zie ik vanzelf de kleine fijne dingen die zich voordoen. en dan zelfs als je met bijna 40 graden koorts in bed ligt te rillen.

'Als ik weer beter ben, schrijf ik er een stukje over', was mijn gedachte toen. En hier is het resultaat:

Want wat is er nou fijn aan ziek zijn? Jezelf miserabel voelen? Rillend van de koorts, je keel brak, je hoofd vol met snot? Hoe kan je daar nou iets kleins en fijns in vinden?

Daar zat ik dan op de bank beneden. Joggingpak aan, dikke trui. Fleecevest en een fleecedeken over me heen. En nog koud hebben. Vechtend tegen de vermoeidheid, een beetje als een zombie starend naar de tv.

Op zo'n moment kan je maar 1 ding doen: het bed in duiken!

Dus al snel stond ik naast het bed, kleren uit, paracatamol en codeïne erin en dan snel diep onder de lakens kruipen. En dan DAT gevoel, dat is deze rubriek 'klein en fijn' waard.

Het moment dat je je kan overgeven aan de vermoeidheid en de koorts. Bijna klappertandend diep onder het dekbed kruipen (flanel natuurlijk!). Heel diep onder de dekens, met je kruin er nog net bovenuit.

En dan slaak je zo'n heerlijke zucht van 'Aaaah jaaaaaa!' Ooooh, wat lekker, in bed, ogen dicht en wegzakken in een half coma.

Het is moeilijk te beschrijven en misschien nog moeilijker voor te stellen, maar het is complete overgave. En dat kan heel fijn zijn, jezelf overgeven, niet meer vechten, maar alles ondergaan.

Totale overgave aan een koortsvirus onder een flanellen dekbed, ook dat is klein en fijn!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen!

maandag 28 november 2011

Even een teken van leven

Ik ben er nog wel hoor. Maar nog herstellende van een flinke griep.
Binnenkort volgen er weer meer berichten, maar voorlopig heb ik nog een houten kop, en dan is het geen pretje achter een computerscherm.

Nog even geduld!

maandag 14 november 2011

DKFD #21: Iemand een goede daad zien doen

Let op de titel! Het gaat er niet om of je zelf een goede daad doet, alhoewel die natuurlijk ook in DKFD categorie thuis hoort. Maar het gaat er dus om, dat je ziet dat iemand anders een goede daad doet.

Ik zie het vooral in de bus, dat is heel mooi om te zien.

Vaak zit de bus behoorlijk vol met schooljeugd, op weg naar het station.

En dan stopt de bus bij het plaatselijke bejaardentehuis en stapt er altijd wel een oude man of vrouw in. Degene met rollator hebben dan een eigen speciale plek. Maar een oudere zonder rollator, die wil toch graag zitten.

En dan gebeurt het!

Zo'n puber die voorover gebogen zit, starend naar zijn telefoon. Aan het whatsappen, pingen of muziek aan het luisteren. Zijn oog valt op de oude vrouw. Hij kijkt eerst nog wat om zich heen. Is er nog plaats? En reageert er nog iemand anders? Zou ik?

Even een korte twijfeling, en dan staat hij op en biedt zijn plaats aan, aan de oude vrouw, die dankbaar van de aangeboden plek gebruik maakt.

En dan zie je iets speciaals gebeuren.

Die jonge gast staat naast de stoel, kijkt wat steels om zich heen en dan ... begint hij te gloeien.

Ja, ik weet niet hoe je het het beste kan beschrijven, maar je ziet dat zijn ogen wat gaan blinken. Een glimlach op zijn mond en hij gaat wat rechter staan. En je ziet dat warme gevoel van binnen, van het feit dat hij een hele goede daad heeft gedaan voor die arme vrouw, dat straalt naar buiten!

En verder ziet niemand het, iedereen gaat zijn gang, niemand kijkt op. Maar bij hem, zie je dat er iets is veranderd. Even heeft hij dat heerlijke gevoel om iets te kunnen betekenen voor de medemens. Hij weet amper wat hem overkomt, probeert cool en relaxed over te komen, alsof hij dit elke dag doet, maar je ziet dat hij er door geraakt wordt. Die innerlijke blijdschap.

'Wauw!' denkt hij. 'Wauw,' denk ik.

Mooi om dat gevoel te hebben, en net zo mooi om het te zien!

Het komt wel goed met onze jeugd...



zaterdag 12 november 2011

Wat klopt er niet in dit plaatje?

Een kleine hint, deze foto is op 10 November gemaakt.


vrijdag 11 november 2011

Opruimen is een kunst

Af en toe komen er weer kriebels. Dan moet er opgeruimd worden.

Dan trek ik een kast open en ik zie dan spullen staan, die een jaar geleden nog op precies dezelfde plek stonden. Die kunnen weg!

Gelukkig, dankzij Marktplaats, verdwijnen er langzaam maar zeker steeds meer onnodige zaken uit huis. Maar dan nog, er staat nog genoeg op zolder en in huis dat zo weg kan, alleen heeft het wat tijd nodig.

Of misschien hoeft er niet eens wat weg, maar gewoon de boel eens netjes opruimen. Wat structuur brengen in de chaos, en het een en ander opbergen, uit het zicht.

Het is een hele kunst om goed te kunnen opruimen. Sommigen hebben het ook echt tot een kunst verheven!

Zoals de Duitse kunstenaar Ursus Wehrli. Die man houdt ook van grondig opruimen!
Je kan het ook zien in zijn boek: Die Kunst, Auf zu Raumen

Neem een bord vermicelli soep:


Na zijn opruimtalenten, is dit het resultaat:



Of neem dit simpel dennetakje, als voorproefje voor de komende kerst:


Hoe zou hij zijn kerstboom opruimen na de feestdagen?


Een fruitsalade eten is nooit meer hetzelfde:


Let op de stipjes van de kom!



En zo gaat het maar door.
Bekijk op de volgende links meer van zijn werk:

Ook klassieke schilderijen worden opgeruimd.
Meer beelden uit zijn boek: Die Kunst auf zu raumen.
Nog mooiere foto's uit hetzelfde boek.

Tot slot nog een filmpje over zijn werk, af en toe wat flauw, maar het idee blijft leuk!


Succes met opruimen!

dinsdag 8 november 2011

Recept voor onrijpe vijgen

Wie kan mij helpen?

De vijgenstruik hing nog vol met onrijpe vijgen. Sommigen wel al verkleurd, maar met het huidige weer, rijpt het niet meer door. Dus zit ik nu met een stapel harde, net geen rijpe vijgen.


Wie o wie heeft een tip voor me?
Wat kan ik er nog mee?

Misschien dat jullie ook met hetzelfde probleem zitten en er elk jaar iets lekkers van maken. Ik ben benieuwd naar de suggesties.

Ik zal de oplossing uitgebreid op de weblog zetten, met eeuwige dankbaarheid voor de tipgever!



maandag 7 november 2011

DKFD #20: Koken voor anderen

Het begint al bij de voorbereidingen.

Alvast het recept in je hoofd doornemen, hoe ga ik het maken? Of wat ga ik maken? Op zoek naar de beste ingrediënten. Snuffelen in de natuurwinkel of ze lekkere smaakvolle dingen hebben. Nadenken over het drinken bij het eten. Wijn? Of iets anders? 

En dan lekker aan de slag in de keuken. Soms op de dag zelf, een andere keer misschien al een dag van tevoren. 

De saus uren laten pruttelen, zodat de smaak heel intens wordt. En dan een dag laten staan, waardoor de smaak echt door en door in de saus gaat zitten.

Het deeg voorbereiden, alvast klaarmaken. Goed kneden, laten rijzen en dan uitrollen.

Alvast de oven voorverwarmen, op zijn allerheetst. Het deeg uitrollen, beleggen en dan hup de oven in. Binnen een paar minuten is het al klaar en kan het meteen worden geserveerd, nog gloeiend heet. Het huis vult zich met heerlijke geuren.

En dan genieten wanneer het gezelschap lekker alles oppeuzelt. En vooral wanneer je dan tevreden gezichten ziet en er wordt nog gezellig nagetafeld, dan kan ik daar van genieten.

Dan is het goed.

Het is niet zomaar wat eten klaarmaken. Of het nou ingewikkeld of juist heel simpel is. Daar gaat het niet om.

Het gaat juist om de tijd die je er in steekt, de liefde die je als extra ingrediënt toevoegt, je best doen voor de anderen. Er voor zorgen dat de ander zich fijn voelt, heerlijk kan genieten van het eten.

Als de ander het goed heeft, dan heb ik het ook goed.

Daarom vind ik het fijn om af en toe te koken voor anderen. Mijn manier om te laten zien dat ik om ze geef!

Smakelijk!




zondag 6 november 2011

Glow Eindhoven 2011

Vanavond is het weer zover!

Glow Eindhoven is weer aan de gang, van 5 november tot en met 12 november.

Ik heb er voorgaande keren ook al over geschreven. Ook over vorig jaar.

Het blijft een aanrader. Gratis, lekker wandelen door de stad, frisse lucht, en hele mooie lichtsculpturen, van groot tot klein.

De foto's komen nog wel, tot die tijd een willekeurig filmpje van YouTube:



En nog veel meer filmpjes.

Het lijkt me spectaculairder dan vorig jaar, dus ik ben benieuwd!

Update:
Er waren mooie dingen, maar het was zo ontzettend druk, niet normaal. Je kon over de hoofden lopen. We zijn er halverwege mee gestopt, te massaal. Hopelijk is het door de week wat minder druk. Dan probeer ik het nog een keer.

zaterdag 5 november 2011

Postzegels met korting

'Daar moet een postzegel van 46 cent op.' zei de dame achter de kassa tegen de oude man. Die keek met een wanhopige blik naar het velletje postzegels in zijn hand.

'Maar ik heb alleen postzegels van 1 euro,' en hij wees naar de 1 op de zegel.

Geduldig legde de kassadame uit dat we nu met een systeem van 1 en 2 werken. De 1 staat voor 46 cent en de 2 voor 92 cent. Een stuk handiger, want zo kan je altijd dezelfde postzegel plakken, zonder elk jaar een paar centen bij te plakken, omdat ze weer duurder zijn geworden.

De blik in de ogen van de man bleef nog net zo wanhopig als voorheen.


Ook zelf heb ik er maar moeite mee. Die 1 en 2 kan nog wel, maar wanneer ik pakketjes moet verzenden voor Marktplaats, vind ik het al ingewikkelder worden. En daarnaast heb ik via dit systeem geen flauw idee meer hoe duur de postzegels nu eigenlijk zijn.

En volgend jaar gaat de prijs alweer omhoog van de zegels. Handig voor de PTT/TPG/TNT/PostNL, zo hoeven ze niet elk jaar zegels te drukken met weer nieuwe prijsjes erop.
Maar goed, in het kader van 'elke cent bespaard is weer meegenomen', heb ik laatst postzegels gekocht via postzegelsmetkorting.nl. En dat is me goed bevallen.

Je betaalt zo'n 20% minder aan kosten voor postzegels en je krijgt er mooie Gulden-postzegels voor terug. Weer terug naar het Guldentijdperk!

En je hoeft er niet al te veel over na te denken, want ze zitten in handige mapjes, gesorteerd per waarde in euro's. Met ook nog eens een extra omrekentabelletje.

Zo bespaar ik toch weer een klein beetje, terwijl ik alle bestellingen van Marktplaats de deur uitwerk. Altijd fijn.

Of zou er nog een betere manier zijn? Hoe lang zijn die 1 en 2 zegels geldig? Wat nu als ik voor de komende tien jaar aan postzegels koop. Zo bespaar ik mezelf 10 jaar aan prijsstijgingen voor de postzegels.

Dat zou wel betekenen dat ik een vermogen aan postzegels moet uitgeven!

Laat maar, voor die paar centen, hou ik het wel bij het plakken van de guldenzegels. Lekker nostalgisch!

woensdag 2 november 2011

Hoe weten ze nu al dat het een strenge winter wordt?

We gaan een horrorwinter tegemoet, las ik op in een logje van Neurootje.

Nadat ik haar tips had gelezen over hoe je goed voorbereid de winter in kan gaan, vroeg ik me af:

"Maar hoe kunnen ze dat nou zo goed weten, dat we zo'n verschrikkelijke winter tegemoet gaan?"

In gedachten zag ik de deskundigen bezig met ingewikkelde computermodellen, waarin elke wolk, regendruppel en windvlaag wordt voorspeld. Onvoorstelbaar ingewikkeld zijn die modellen, er wordt overal rekening mee gehouden.

De temperatuur van de grond, het zeewater. Hoe 'open' een vlakte is, en hoe lucht zich daarboven vormt. Condensvorming, wolkenvorming, luchtvochtigheid, luchtdruk, reflectie van zonlicht op het onderliggende land, de wolken, het water. Stormen aan de andere kant van de aardbol, en hoe onstaan die dan weer?

En zijn zulke computermodellen dan wel accuraat genoeg? Want wordt er wel rekening gehouden met 'ALLES'? Want er hoeft maar 1 storm ongepland te verschijnen en het hele model moet opnieuw worden berekend. En dat gebeurt ook regelmatig, kijk maar naar het dagelijkse weerbericht. Wat ze vandaag voorspellen voor komende dinsdag, controleer dat nog maar eens op die bewuste dinsdag. Grote kans dat het toch anders is.

Nee, ik heb ze wel door. Ze doen wel erg ingewikkeld voor de buitenwereld, maar stiekem hebben ze een klein kamertje, waar het echte geheim zit van de weersvoorspelling. Daar ligt het:

de Bron

Die Bron is gebaseerd op eeuwenlange ervaring van mensen die totaal overgeleverd waren op de nukken van de natuur. Zij moesten wel goed kunnen voorspellen hoe het weer verloopt, simpelweg omdat hun leven er vanaf hing!

Een verkeerde voorspelling betekende een mislukte oogst, met geen eten voor de winter als gevolg. Of te weinig hout om je warm te stoken bij strenge winters. Geen computers, die bestonden toen nog niet, maar pure intuitie en ervaring, doorgegeven van ouder op kind, generaties lang. Door mensen die nog echt verbonden waren met de natuur en het bioritme.

Dus al die wetenschappers verdwijnen in dat kleine kamertje met de Bron. Regelmatig brengen ze een bezoek, elke dag minstens 1 keer. En terwijl ze daar hun ding doen, kijken ze naar de Bron, recht voor hun neus, hangend aan de muur.

En zacht mompelend wijzen ze met hun vinger naar de voorspellingen, waarop ze hun horrorwinter hebben gebaseerd.

'Blinkt Oktober in zonnen goud, volgt de winter dan snel en koud.'
'Als de eikels vallen voor Sint Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel.'


Daarna draaien ze de kalender met spreuken door naar de volgende dag en trekken ze door. En terwijl ze de wc uitlopen, roepen ze het uit: Zegt het voort! ...

We gaan een koude winter tegemoet!

maandag 31 oktober 2011

DKFD #19: Herfstkleuren

In de herfst is het grijs en regenachtig. Grijze luchten, gure wind, nat beton, vroeg donker, duisternis, somber. De term 'herfstdepressie' wordt al hier en daar genoemd.

Onzin! Klopt niks van!

De herfst kleurloos? Absoluut niet. Zoals in de lente de kleur van nieuw leven ontstaat, zo heb je in de herfst de kleur van verval. En dat is geen saaie kleur.

Trek de bossen in, of kijk naar de bomen in je omgeving en zie maar eens wat voor mooie kleuren de herfst met zich meebrengt.

Geel, oranje, rood, bruin.

De bomen zijn bijna overweldigend met hun kleurenpracht. Prachtig hoe sommige loofbomen sterk afsteken tegenover het donkergroen van de dennenbomen.

Of de intens diepe rode kleur van de bomen die bij ons vlakbij naast de weg staan. Ik weet niet goed welke boom het is, maar het is altijd volop genieten wanneer ik ze weer zie.

Maar kijk ook eens naar beneden, onder de bomen, in het bos. En zie daar het roodwit van de vliegenzwam, of gele zwammen. En vergeet het mooie groene mos niet, dat een extra diepe kleur krijgt door de vochtige grond.

Gratis genieten van de mooie kleuren in de natuur, doe het nog snel, voordat de bomen kaal zijn!





maandag 24 oktober 2011

DKFD #18:Uitstellen

Allerlei dingen die gepland zijn, gewoon voor je uit schuiven. Soms is het tijd om te 'laten', in plaats van te 'moeten'. Er gebeurt geen ramp, het kan allemaal best even wachten. Morgen is er weer een dag!

Dan lekker installeren op de bank, met je voeten op tafel. Een zak pepernoten en drinken erbij. Een leuke film op de tv, en verder even helemaal niks!

Geen weblog, even vakantie houden en rustig relaxen.

Tot later!

maandag 17 oktober 2011

DKFD #17: Herten in het wild

Het blijft een mooi moment en al verschillende keren meegemaakt:

Vroeg in de ochtend, de zon is net op. Lekker wandelen door de bossen of op de hei. Genieten van de frisse lucht en de geluiden van de natuur. Het ruisen van de wind, gefluit van vogels.

En dan ineens, gebeurt het! Oog in oog met een hert. Midden op een zandpad, of aan de rand van de bossen.

Zelf hou je de adem in, roerloos kijk je het dier aan. En die kijkt net zo terug. Ook roerloos, het lijf helemaal gespannen, klaar om te vluchten. De oren gespitst.

En zo staar je naar elkaar. Niemand durft te bewegen, bang om het magische moment te verbreken.

En dan, even knipperen met de ogen en het dier is verdwenen. Met een sprong het bos in.

Alleen deze keer had ik geluk en was ik er op tijd bij om de camera te pakken en er een mooie foto van te maken.

Kort daarna was hij verdwenen. Tot een volgende keer!


Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

woensdag 12 oktober 2011

Wel of geen vaatwasser: De beslissing

Ja, er komt een vaatwasser.

Zo, de knoop is doorgehakt (en besteld). Een vaatwasser van een goed merk en zuinig (A++) vergeleken met het huidige aanbod.

Wat heeft de doorslag gegeven en hoe overkomen we nou al die nadelen die de vorige keer zijn besproken?

Tijd

De grootste reden waarom er zo'n apparaat in huis komt. Absoluut de tijdsbesparing.

Het feit dat je meteen klaar bent na het eten, en meteen aan andere zaken kan beginnen, dat is zo'n ontzettend groot voordeel, daar kan weinig tegenop. Dan nemen we de overige nadelen voor lief, maar dat wil niet zeggen dat we daar geen rekening mee houden.

Hoger energieverbruik

Het is wel duidelijk dat ons energieverbruik flink gaat stijgen met de komst van de vaatwasser. Dat betekent dus meer energiekosten. Misschien besparen we een klein beetje, omdat de close-in boiler nu nog minder wordt gebruikt, maar per saldo zal de energiemeter meer kWh wegtikken.

Maar gelukkig hebben we zonnepanelen, met overproductie. De extra energie die het apparaat verbruikt, wordt ruimschoots opgevangen door de zonneenergie die we produceren. Het zal dus geen directe pijn doen in de portemonnee, plus het geeft weer een extra stimulans om op andere gebieden weer minder energie te gebruiken, om ons verbruik toch nog zo laag mogelijk te houden.

Waterverbruik

De tijd zal het uitwijzen, wat nu echt zuiniger is. Dat ga ik natuurlijk bijhouden via de meterstanden. Als het goed is, gaan we er op vooruit. Maar ik heb er niet echt zicht op.

Afwasmiddel

We gaan eco afwasmiddel gebruiken, van Ecover of van Klok. En zo vaak mogelijk halve tabletten gebruiken.

Indirect energieverbruik

Dit is een belangrijke factor, waar ik nog de meeste moeite mee heb. Toch weer een extra apparaat op de vuilnishoop straks, plus alle indirecte energiekosten die er bij komen kijken.

Om dat toch een klein beetje op te vangen, kopen we de vaatwasser met de Visa Greencard. deze creditcard is aangesloten bij een fonds, waar investeringen worden gedaan in co2 compensatieprogramma's, duurzame energie, bosbouw, noem maar op.

Met een formule wordt berekend hoeveel co2 je aankoop aanmaakt en aan de hand van de uitkomst wordt die weer gecompenseerd. Dit wordt betaald uit opbrengsten van de creditcard maatschappij. Ongeacht of het wel of niet helpt, het is in ieder geval beter dan niks doen, dus zo wordt er toch iets teniet gedaan qua indirect energieverbruik.

Dus, zodoende!

Binnenkort dus weer een bericht, maar dan over de praktijkervaring met de vaatwasser.

Is hij echt zo zuinig? Hoeveel verbruikt hij echt? Qua water en energie? En hoe bevalt de tijdsbesparing? Genoeg om over te schrijven volgende keer.


maandag 10 oktober 2011

DKFD #16: De zaterdagkrant

Het weekend is al fijn op zich. Lekker uitslapen (voor degene zonder kinderen), tijd voor hobbies, sporten, luieren, wandelen. Lekker de tijd voor jezelf.

Een van die fijne momenten is voor mij, aan de eettafel met de zaterdagkrant.

De krant, uitgespreid op de eettafel. Een groot glas warme kruidenthee ernaast. En dan heerlijk lezen.

Uitgebreid de achtergrond artikelen lezen, of even door de koppen bladeren. De sportsectie heb ik nooit een boodschap aan, maar analyses of achtergronden worden vaak uitgeplozen.

En voor je het weet ben je een paar uur verder en, afhankelijk van de portie ellende in de krant, lekker ontspannen en uitgerust.

Ik kan veel missen in het weekend, maar zonder de zaterdagkrant is het niet compleet!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

woensdag 5 oktober 2011

De laatste bonenoogst

Zo. De allerlaatste oogst uit de twee bonenplanten in onze tuin.

22 Bonen



en 18 jonge slakken!!!

maandag 3 oktober 2011

DKFD #15: Zonnestralen

Het is erg vreemd om dit weekend in een korte broek achter in de tuin te zitten, samen met mijn dochter een HERFST collage aan het maken in oktober! Het weer lijkt weer van slag, zoals het de laatste tijd wel vaker het geval is.

Maar wat er, ondanks de warmte, wel altijd hetzelfde lijkt te zijn in deze maanden, zijn de koude en heldere ochtenden, met wat mist en een laagstaande zon.

Loop dan eens in het buitengebied van de stad, of ergens waar weilanden en bomen zijn, of gewoon in de bossen, maar beter nog aan de rand van een bos.

En dan zie je ze:




De zonnestralen door het bladerdek van de bomen.

Lichtstralen priemen dwars door de optrekkende duisternis naar de grond en zetten groen gras, varens of het zandpad in een spotlicht. Je kijkt naar boven, van de stralende zon, naar beneden, de grond.

Met een beetje geluk zie je de laatste kabouters wegschieten, of een schuwe ree schiet door een lichtstraal.

Zo is het weer genieten op een vroege herfstochtend!

zaterdag 1 oktober 2011

Gehoord, Gezien, Gelezen: Toekomstvoorspellingen

In het nieuws wordt de ene na de andere voorspelling gedaan, over Griekenland, de euro, de beurs, het milieu, de wereld, de economie, ga maar door.

Natuurlijk moet je er wel bedacht op zijn dat er een kern van waarheid in zit, het is geen onzin en er is serieus over nagedacht door prominente personen.  Maar misschien wordt er tegenwoordig te veel waarde gehecht aan zulke voorspellingen, met angstpolitiek tot gevolg.

Deze leuke link naar de Bad Opinion Generator zet al die vele voorspellingen en doemscenario's in het juiste perspectief:


vrijdag 30 september 2011

Wel of geen vaatwasser?

Er zijn veel reacties binnengekomen op het vorige bericht, over de vraag wat nou milieuvriendelijker is, de afwas met de hand of de vaatwasser. Iedereen bedankt!

Later zal ik de reacties samenvatten in een volgend bericht, want er zitten best bruikbare tips tussen die ook voor andere mensen interessant zijn.

Ondertussen ben ik een beetje aan het meten geslagen en heb ik het volgende verzameld over het verbruik van water en energie van onze handafwas.

Waterverbruik
Gemiddeld gebruiken we zo'n 6,5 liter water voor een afwas, inclusief af en toe afspoelen.
Een zuinige vaatwasser gebruikt ook gemiddeld 6,5 liter.

We wassen bijna elke dag af, en in het weekend 's middags wel eens een tussenafwasje. Dan reken ik nog niet het water mee, waarmee we het aanrecht afdoen en de wasbak nog eens naspoelen.

In dit geval is het voordeel voor: 'de vaatwasser'.

Energieverbruik
Volgens de specificaties van de gekozen vaatwasser, verbruikt deze gemiddeld 0,92 kWh bij een afwasbeurt.

Onze eigen close-in boiler verbruikt 0,3 kWh per keer dat hij het water opwarmt, van helemaal koud naar heet. Als ik voor het gemak uitga van 2 keer afwassen per dag, kom ik nog op 0,6 kWh. In de praktijk zal het minder zijn, omdat het water nog warm zal zijn van de vorige keer en dus is er minder energie nodig om het op te warmen. Gemiddeld zal het op zo'n 0,5 kWh per keer zijn.

Ik ga er van uit dat we dagelijks een afwas in de vaatwasser zetten. Stel dat het lukt om de vaat op te sparen en om de dag af te wassen, dan ontlopen de handafwas en vaatwasser elkaar amper.

Maar uiteindelijk denk ik dat het energieverbruik het gunstigst is bij 'de handafwas'.

Verborgen energieverbruik
Heel vaak wordt er gesproken over het directe energieverbruik, maar je hebt ook nog verborgen energieverbruik. Hoeveel energie kost het om het apparaat te maken, te vervoeren, af te voeren, recyclen en te onderhouden?

De vaatwasser is een groot en zwaar pakket van 51 kilo aan kunststof, metaal en mechanische onderdelen. Het neemt de nodige ruimte in in een vrachtwagen, waarmee deze wordt vervoerd. Flink verpakt met plastic, karton en andere middelen om hem te beschermen.

Eenmaal thuis zal hij hopelijk pas aan het eind van de levensduur gebreken vertonen, waar misschien een monteur voor langs moet komen. Die komt niet te voet, maar met de auto, inclusief eventuele reserve onderdelen. En met wat pech herhaalt zich dat meerdere keren.

En ook het afvoeren gebeurt weer met auto/vrachtwagen, plus allerlei mensen die hem uit elkaar halen, en onderdelen hergebruiken. Dat is dan weer een pluspunt, maar het is wel duidelijk, dat er veel verborgen energiekosten in het apparaat zitten!

De afwasteil is 1 plastic geheel, weegt een halve kilo en is zeer efficient te vervoeren, door er meerdere in elkaar te steken. De levensduur is heel lang, langer dan een afwasmachine.

Daarnaast hebben we af en toe een afwasborstel nodig, die gedurende het jaar verschillende keren vervangen wordt door een nieuw exemplaar. Maar ook hier is wel duidelijk:

Verborgen energieverbruik is het minst bij 'de handafwas'.

Afwasmiddel
Het schijnt, wanneer je gewoon afwasmiddel in de vaatwasser doet, dat je keuken binnen de korste keren helemaal vol met schuim staat! We zijn dus gebonden aan de vaatwastabletten.

Hoe lang we met een fles afwasmiddel doen, weet ik helaas niet. Dat heb ik niet bijgehouden. Best wel lang.

Er zijn veel verschillende variaties mogelijk met vaaswastabletten. All in one, of met apart gebruik van glansspoelmiddel en zout. Allerlei producten, met bijbehorende verpakkingen. Vaatwastabletten die per stuk zijn voorverpakt, lijken me minder vriendelijk voor het milieu, dan recyclebare flessen afwasmiddel.

Daarnaast schijnen vaatwassertabletten agressievere stoffen te bevatten, omdat je zie niet met de handen hoeft aan te raken.

Nergens op gebaseerd, maar toch denk ik dat hier het voordeel ligt bij 'de handafwas'.

Tijd
Het laatste categorie valt niet echt onder de noemen 'milieuvriendelijk.' Maar hij is wel belangrijk bij onze beslissing om wel of geen vaatwasser te kopen. Wat besparen we aan tijd?

Aangezien er altijd iemand bezig is om de kleine naar bed te brengen, is er steeds 1 persoon die de afwas doet. Gemiddeld doen we er zo'n 40 minuten over, voordat alles klaar is en opgeruimd.

Stel dat je met de vaatwasser toch ook een minuut of 10 bezig bent (wilde gok), houden we 30 minuten per keer over. Maal 6 keer per week afwassen, is minimaal 180 minuten extra vrije tijd per week.

Dat is toch lekker! Allemaal tijd die we kunnen besteden aan hobby's, de weblog of elkaar! Een heel belangrijke factor.

Beste tijdsbesparing door: 'de vaatwasser'.

Samenvatting

Minste waterverbruik: vaatwasser
Minste energieverbruik: handafwas
Minste verborgen energieverbruik: handafwas
Minste afwasmiddel: handafwas
Minste tijd: vaatwasser

Let wel, dit is echt specifiek voor onze situatie. Anderen zullen misschien meer water verbruiken of minder energie of minder vaak of juist meer afwassen.

De conclusie?
Die komt de volgende keer!

dinsdag 27 september 2011

Afwassen, met de hand of in de machine?

Vorige week hebben we lekker de tijd doorgebracht in een mooi appartement in Sauerland, Duitsland. Een heerlijk ruime plek, luxe ingericht en van allerlei gemakken voorzien. Inclusief:

een vaatwasser!

Thuis doen we het nog ouderwets, met de hand. En ik heb altijd beweerd dat dat voorlopig ook zo blijft, vooral uit milieu oogpunt. En nog steeds is dat erg belangrijk.

Volgens mij is afwassen met de hand nog altijd milieuvriendelijker dan de vaatwasser. Maar echt harde cijfers zijn er nog niet. Het is vooral een gevoel.
  • Een vaatwasser kost meer energie om te maken en te vervoeren en gaat minder lang mee dan een afwasteiltje.
  • Al die tijd dat hij aanstaat, gebruikt de machine energie, terwijl afwas met de hand op pure lichaamskracht werkt.
  • De vaatwasser gebruikt meer water vergeleken met de hand afwassen.
  • De vaatwasmiddelen zijn vaak per blokje verpakt in plastic en lijkt meer afval te genereren dan een standaard fles afwasmiddel.
Maar is dat echt zo? Een zoektocht op internet helpt me geen steek verder.

Milieu Centraal zegt dat met de hand afwassen beter is.
Ergens anders beweren ze het tegenovergestelde.

Wat er vooral op het net staat, is dat het per situatie verschilt. Wanneer je bijvoorbeeld een close-in boiler hebt (en die hebben we), kan een vaatwasser wel eens minder energie verbruiken. Als je van tevoren veel afspoelt, is ook een vaatwasser beter. Maar heb je warm water via de hr-ketel en je doet zuinig met je water, dan is met de hand afwassen veel beter.

Maar goed. Het allergrootste voordeel hebben we nog niet genoemd. Daar zijn we dus achter gekomen tijdens onze vakantie. En dat grootste voordeel is:

tijd

Vooral nu we een kleine hebben, zijn de avonden gevuld met naar bed brengen en de afwas en daarna is het al snel bedtijd voor de grote mensen. En wat dat betreft komt er veel tijd vrij die we op een andere manier kunnen besteden. Met lezen, leuke dingen doen, noem maar op.

Tijd is wat dat betreft ook erg kostbaar en eenmaal verstreken komt het nooit meer terug. Dus kan je die tijd maar beter goed besteden.

Alle informatie op Internet is zo divers, dat ik me beter kan richten op de eigen situatie. Dus we gaan weer eens meten en vergelijken! Binnenkort meer!

Wat vinden jullie? Met de hand? Vaatwasser? En waarom doe je het met de hand of vaatwasser? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.

maandag 26 september 2011

DKFD #14: De sterren

Al eerder heb ik ooit aangegeven dat ik ooit gefascineerd ben geraakt door de sterrenhemel.

Dat was toen wel een uitzonderlijke situatie, op een plek, ver van de bewoonde wereld, aan de rand van een groot natuurreservaat. Geen stad, geen dorp, geen licht, de duisternis was compleet.

En dan stap je uit de landrover, klungelt wat met je zaklamp. Eerst schijn je nog op de grond en daarna volg je de lichtstraal de lucht in.

En valt de mond open van verbazing.

Echt. Sterren zijn niet alleen wit, ze hebben ook andere kleuren. Rood, blauw. En dan de nevel van de melkweg. Zo prachtig, zo mooi! Ik gun iedereen zo'n ervaring, bijna mystiek, spiritueel. Daar sta je dan, als nietig persoontje in een klein hoekje van het het wijde universum.

Machtig.


Maar..

Dit gaat over de kleine dingen, dus dan stap je niet in een vliegtuig om duizenden kilometers verderop naar de lucht te staren. Dat kan hier ook, in ons eigen landje.

Vooral nu de herfst aanbreekt en straks in de winter, komt mijn favoriete sterrenbeeld weer in de lucht.

Orion.

Een mooi sterrenbeeld dat je makkelijk met het blote oog kan zien, de riem van 3 sterren en de 2 sterren boven en onder de riem. Je hebt het vast wel eens gezien.


Wanneer je eenmaal het sterrenbeeld hebt gezien, zul je hem nooit meer missen, zo duidelijk kan je hem in de sterrenhemel zien staan.

En mocht het nog te vroeg in het jaar zijn, vergeet dan niet de klassieker: De Grote Beer! Nog zo'n mooie sterrencombinatie.


De kenmerkende vorm van de steelpan, hoog in de lucht. Zoek maar eens goed.

En dat is het fijne van deze ervaring. Lekker in het donker, op een koude en heldere nacht, buiten op straat, of ergens in een donker gebied, het platteland of op de hei. Naar boven staren, de duisternis in.

Laat je ogen even wennen en ontdek de sterren. En hoe langer je kijkt, hoe meer sterren je gaat zien. Met wat geluk zie je ook nog een snelle flits een streep door de lucht van een 'vallende ster'.

Vergeet geen wens te doen!

Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

donderdag 22 september 2011

Het leven van een plastic zakje

Ik stond in de rij voor de kassa, geduldig te wachten op mijn beurt.

De vrouw voor me had twee ansichtkaarten gekocht en rekende ze af. Om haar handen vrij te maken, had ze twee grote tassen op de grond gezet.

'Wilt u er een tasje bij?' vroeg de cassière.
'Ja, doe maar,' was het antwoord.

De dame achter de kassa pakte een piepklein plastic zakje, met precies de grootte van een ansichtkaart en stopte de twee kaarten erin. Het plastic tasje verdween in een van de grote tassen op de grond.

Met verbazing bekeek ik het tafereel.

Twee grote tassen, met nog heel veel ruimte over. Genoeg ruimte om zo twee losse ansichtkaarten erin te schuiven, die dan mooi beschermd in die tas zitten. Ze kon de kaarten eventueel tussen twee pakjes klemmen, zodat er geen vouwen in komen.

Waarom moeten die kaartjes in een plastic zakje??!!

En dan ook nog eens zo'n piepklein zakje! Waar je verder helemaal niks mee kan!

Kijk, grote plastic zakken kan je mooi hergebruiken, als vuilniszak, of als boodschappentas, noem maar op. Desnoods gebruik je ze om je fietszadel droog te houden.

Maar zo'n ieniemienie zakje? Wat moet je daar mee?!

Ik kan er met mijn verstand niet bij, dit is toch pure plastic verspilling? Of overdrijf ik nou? Ben ik de enige die dit totaal overdreven vind?

Maar goed, hoe dan ook. Dit is een mooie aangelegenheid om een prachtige documentaire te laten zien, over het leven van de plastic zak. Een sfeervolle en leerzame ervaring over het leven van dit wonderbaarlijk wezen...

maandag 19 september 2011

DKFD #13: Onweer


Voordat je dit gaat lezen, open eerst deze website op de achtergrond, en ga dan weer verder met lezen.

Je hebt ze al een tijdje gezien, hoog boven je, in de lucht. Die typische compacte bloemkoolwolken, die een voorbode zijn voor wat er gaat komen.

Onweer.

Dat is echt genieten. Onweer biedt zoveel momenten om van te genieten, dat wordt zwaar onderschat.

Wanneer er een flinke storm gaande is, gepaard met heftige donderslagen en bliksemschichten, reken er maar op dat ondergetekende dan voor het raam staat. Om met ontzag in de ogen te kijken naar al dat natuurgeweld.

Zoveel mooie momenten.

Wanneer de donkere buitenwereld ineens helder wordt verlicht. Je ziet de wolken, met daarachter een lichtbron, opfiltsen. De huizen en bomen vormen een silhouet, met op de achtergrond de hemel in vuur en vlam.

Bij de flits begin je met tellen. Een, twee, drie, vier... en dan hoor je de donder. En dan weet je dat die bliksem op zo'n 1200 meter afstand door de lucht knalde, omdat de snelheid van het geluid zo rond de 300 meter per seconde is. (Eigenlijk nog sneller, maar ronde getallen rekenen makkelijker.)

En bij de volgende flits ga je weer tellen. En merk je dat je minder seconden tot aan de donder nodig hebt. Het onweer komt dichterbij! (en ik moet dan altijd aan de film Poltergeist denken)

En dan zie je de eerste duidelijke bliksemschichten. Een lange schicht, of juist allerlei vertakkingen horizontaal door de lucht. Wauw!

Wat een geweld, wat een kracht!

Omringd met donder, omgeven door lichtflitsen. De wind zet aan, regen slaat met vlagen tegen de ramen. Ja, echt prachtig.

En ondertussen wordt de tijd tussen de flitsen en de donder weer langer, en weet je dat de storm verder trekt. Uiteindelijk heb je nog 1 ding te doen, wanneer het onweer voorbij is.

Ga naar buiten of zet de ramen open. En inhaleer die frisse, natte, ozon, regenlucht.

Heerlijk!

Misschien niet echt de categorie 'klein', maar toch echt wel 'fijn', ook al kunnen meningen hierover verschillen. 
Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

vrijdag 16 september 2011

Dubbel genaaid

Net als miljoenen andere Nederlanders zijn ook wij slachtoffer geworden van graaiende, hebzuchtige, bedriegende, gehaaide, gemene verzekeraars.

 Ik kom er eerlijk voor uit, ook wij hadden een woekerpolis.

Met de nadruk op HADDEN, aangezien we de polis vorig jaar de nek hebben omgedraaid. Na 11 jaar.

Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Of beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, om maar eens een oud Hollandsch spreekwoord uit de kast te trekken.

In die 11 jaar hebben we heel wat geld in de polis gestopt, met de gedachte dat we een leuk spaarcentje voor later zouden hebben. Wisten wij veel, de bemiddelaar beloofde ons gouden bergen. Tonnen! We zouden een dief zijn van onze eigen portemonnee, wanneer we deze regeling niet zouden afsluiten.

Uiteindelijk bleek dat niet wij, maar zij die dief uit onze portemonnee zouden zijn.

Maar liefst 30% van onze inleg was verdampt! Aan administratiekosten, transactiekosten, initiële kosten, poliskosten, fondskosten, en wie weet wat nog kosten nog meer.

Belachelijk. Oplichters! Zwendelaars! Smiechten! Bah.

Maar goed, we waren blij dat we van ze af waren. Ondanks tegensputterende bemiddelaars hebben we er een einde aan gemaakt. Voortaan gaat het geld linea recta naar de spaarrekening, dat levert nog meer op, dan die 'geweldige' woekerpolis.

Uiteindelijk ben ik er zelf ook nog eens achter gekomen, dat er een regeling in het leven is geroepen, waarin ik restitutie kan krijgen van de kosten die ze te veel hebben berekend. Alles wat boven de 1,60% aan kosten is ingehouden, was onterecht en krijgen we terug!

Woehoe!

Ik ben meteen gaan rekenen en kom op een aardig bedrag aan kosten die we terug gaan krijgen. Honderden euro's. En dan alleen de kosten die ik zelf kon vinden, er zullen vast nog meer onzichtbare, verborgen kosten zijn.

Honderden euro's!

Meteen een brief geschreven en compensatie geeist. Na wat heen en weer mailen, en anderhalf jaar later heb ik eindelijk een brief van hen ontvangen!

Lees even mee:
Het blijkt dat wij meer kosten in rekening hebben gebracht dan volgens de regeling was toegestaan. De begunstigde op deze polis ontvangt daarom een tegemoetkoming van 10,02 euro.
Pardon?
Hoeveel euro?
Ik herhaal de laatste woorden nog maar eens:
een tegemoetkoming van 10,02 euro.
Zucht.
Alsof ze de eerste keer al niet genoeg de boel hadden belazerd.
Ik voel me weer gepakt.

Wordt vervolgd!

woensdag 14 september 2011

Recept: Gevulde muffin maankoeken

Al jaren probeer ik het ultieme recept te vinden, voor eetbare Chinese maankoeken.

Voor degene die niet weten wat dit zijn, een korte uitleg:

Deze koeken worden gegeten en uitgedeeld tijdens een typisch Chinese feestdag: Het maanfeest. Ook wel de viering van de zomer naar de hersft, het midherfstfeest.

Zo'n koek bestaat uit wat vettig deeg, gevuld met lotuspasta en een gestolde eierdooier.

En mocht je nu denken: "Dat klinkt niet zo lekker." Nou inderdaad! Het is totaal NIET lekker!

Al verschillende pogingen heb ik ondernomen om een soort van eetbare variant te maken, die wel goed valt op onze Nederlandse smaakpapillen. Op onze vorige weblog had ik al een aantal recepten gedeeld:

De eerste poging leek vooral op gevulde koeken.
De tweede poging was eigenlijk een prachtige taart geworden met de Chinese vlag als thema.

En deze keer ben ik erg tevreden met het laatste experiment, een soort van gevulde koeken, gebakken in een muffin vorm. Zo hou ik de mooie ronde vorm en de smaak is vertrouwd. En daarnaast zijn ze ook nog eens erg machtig, dus kan je ze beter delen met anderen. Precies naar het idee van het Chinese maanfeest.

Gevulde muffin maankoeken


Ingrediënten:


0,5 theelepel bakpoeder
200 gram boter
2 eieren
275 gram bloem
140 gram basterdsuiker
0,5 theelepel zout
300 gram amandelspijs
2 theelepels citroenrasp

Omdat ik niet alles in huis had, had ik als alternatieve ingrediënten:

In plaats van spijs: marsepein vermengd met amandelmeel
In plaats van citroenrasp: een theelepel sinaasappelmarmelade



Werkwijze:

  • Scheidt het eiwit en de dooiers van de eieren.
  • Snijdt de boter in kleine stukjes.
  • Doe de volgende ingrediënten in een kom: bloem, boter, basterdsuiker, zout en eiwit.




  • Kneed het geheel tot een gladde bal.
  • Begin daarna aan de vulling.
  • Meng de spijs met een halve eierdooier en citroenrasp.




  • Tijd om alles samen te voegen in de vorm.
  • Verdeel tweederde van het deeg over de muffinvorm, in de vorm van kleine balletjes.
  • Druk met je vingers het deeg in de vorm en maak ruimte om straks de vulling in te doen.




  • Zorg er voor dat de dikte van het deeg niet te dun is, anders breken de wanden wanneer je de vulling in de vorm drukt.
  • Verdeel ook de vulling in kleine balletjes, groot genoeg om in de holte van de muffin te passen.




  • Vul de vormen met de vulling.
  • Druk ze zachtjes aan.
  • Vouw de randen van het deeg ietwat om de vulling heen.
  • Rol het overige deeg plat met de deegroller op een met bloem bestoven oppervlak.
  • Steek rondjes uit, ter grootte van de bovenkant van de muffin.




  • Bedek de vulling met deze gemaakte dekseltjes.
  • Druk ze rondom goed aan, zodat alles goed aansluit.




  • Bestrijk daarna de bovenkant met de geklopte eierdooier.
  • Zet het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven op 175 graden.
  • Bak ze gaar in 30 minuten of kijk of ze mooi bruin zijn en haal ze dan eruit.
  • Even laten afkoelen.
  • Voorzichtig uit de vorm halen.



Smakelijk!


Related Posts with Thumbnails