maandag 30 augustus 2010

Experiment: Zelf Yoghurt Maken (3)

De zelfgemaakte yoghurt was heerlijk, lekker opgegeten, met knapperige cruesli er door heen. Heel simpel, maar dat is ons favoriete toetje.

Maar toch had ik zin om nog een stapje verder te gaan. Om van die zelfgemaakte yoghurt een wat exclusiever toetje te maken.

Dus heb ik een linnen theedoek in een vergiet gelegd en daar de yoghurt in gegoten.

En daarna, zoals je ook ouderwetse hangop maakt, de doek opgehangen aan de kraan, zodat al het vocht eruit kan lekken. Een halve dag lang was meer dan genoeg.

Dit kan je trouwens ook met gewone yoghurt van de supermarkt doen, het resultaat is vergelijkbaar!


Het resultaat was een heerlijke en superstevige, dikke yoghurt. Het leek wel kaas! Je zou het zo kunnen uitsmeren op je brood. Hm..dat brengt me weer op ideeën.


Maar goed, deze keer hebben we er een lekker toetje van gemaakt.
  • Een appel in kleine stukjes gesneden.
  • Wat gewelde rozijntjes erbij.
  • Honing er door geroerd.
  • Kaneel eroverheen.
  • Goed mengen.
Tenslotte alles bestreken met een laag heerlijke zelfgemaakte hangop yoghurt.

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!

zaterdag 28 augustus 2010

Oogst

Ja, het is best wel rotweer. De regen valt met bakken uit de lucht, de temperatuur is ook niet echt geweldig. Eerlijk gezegd, vind ik het alweer bijna herfstachtig!

Maar al die regen is aan de andere kant wel weer gunstig, want onze mini moestuin doet het prima! Pas weer even over onze eh... landerijen gestruind en weer lekkere dingen gescoord.

Je kan ze ook zien in de lange lijst aan de rechterkant, waar we onze opbrengsten uit de moestuin bijhouden. Al bijna 12 kilo in totaal, dat vind ik toch netjes voor die paar vierkante meter.

De laatste score:

De knoflook uit de schuur gehaald, deze was nu echt wel genoeg gedroogd. Het ziet er goed uit. Gewoon als experiment in oktober een paar teentjes in de grond gedrukt, en in het late voorjaar geoogst. Nu nog kijken of ze ook smaken!


Het is toptijd voor de vijgenboom in onze tuin. Vorig jaar was de schamele opbrengst maar een paar stuks. Maar nu plukken we bijna dagelijks wel een paar rijpe vijgen. We zitten al op een kilo ongeveer en dat gaat nog meer worden!

Nog even en we kunnen weer een flinke voorrad vijgenjam maken.


Op dit moment hebben we nog het meest plezier van de sperzieboontjes. Wat een geweldige groente en wat ontzettend makkelijk om te oogsten!

Ik vind het bijna magisch, 24 boontjes geplant, verdeeld over twee potten. En tot nu toe 1,3 kilo aan sperzieboontjes geoogst! Uit die paar kleine boontjes! Mooi toch?


En het blijft nog doorgaan. Zo lang we op tijd blijven plukken, en er geen boontjes 'rijpen', blijft de plant bloemetjes aanmaken en blijven we plukken. Ik ben benieuwd hoe lang dat nog doorgaat.


Heb ik het al gezegd? Vast wel he, maar nog maar een keer (in koor), wij zijn heel blij met onze mini moestuin!!

donderdag 26 augustus 2010

Experiment: Zelf yoghurt maken (2)

Het experiment is gelukt!

We hebben heerlijke yoghurt gegeten. Het zag er prima uit en hij rook zurig, zoals de meeste yoghurt ruikt. Maar wanneer we ervan proefden, smaakte het absoluut niet zuur, eerder heerlijk romig en zoet!

De thermoskannen hebben ongeveer een dag lang gestaan, voordat ik de yoghurt eruit wilde halen. Ik dacht dat zo even eruit te gieten, maar dat viel tegen, het bleef gewoon in de thermoskan zitten!


Maar ook daar hebben we een oplossing voor, naast bakpoeder is er nog een ultiem consumindergereedschap:

De Flessenschraper!
Of de Likker, zoals wij hem noemen.



En zo hadden we ineens een bak yoghurt, ietwat klonterig en het was zelfs na 24 uur nog steeds niet afgekoeld, zo goed blijft het op temperatuur in de thermoskan.

De boel snel in de koelkast gezet om helemaal af te koelen en op te stijven. En het heeft die avond niet lang geduurd, de yoghurt was al snel op.

Voor herhaling vatbaar dus!

dinsdag 24 augustus 2010

Experiment: Zelf Yoghurt Maken

Nu ik een adresje heb gevonden voor superverse melk, kan ik weer een volgende stap proberen. Zoals Theresia in een reactie al aangaf, probeer ik om er eens yoghurt van te maken.

Dit is het eerste gedeelte van het experiment, zelf yoghurt maken.

Hiervoor gebruik ik het volgende:

1 liter superverse volle melk
twee eetlepels volle biologische yoghurt

twee thermoskannen van 0,5 liter
een pannetje
een garde
een thermometer

Bij de automaat waar ik de melk heb gehaald, lag ook een stencil om mee te nemen, met daarop een methode om dus lekkere volle yoghurt te maken. Laten we die maar eens proberen dan.

Omdat het verse (rauwe) melk is, moet deze eerst worden gepasteuriseerd. Anders hebben schadelijke bacterien vrij spel, wanneer de melk straks lekker aangenaam warm is. Dat is prima voor de melkzuurbacterien, maar ook andere, schadelijke, bacterien hebben dan vrij spel. Die gaan we dus eerst onschadelijk maken.


1. Dus eerst de melk tegen de kook aanbrengen, maar niet laten koken.
2. Daarna de melk laten afkoelen tot een graad of 45.
3. Af en toe roeren, anders krijg je zo'n velletje op de melk. Ieks!
4. Wanneer de melk op temperatuur is, 2 dikke eetlepels volle yoghurt toevoegen.
5. Goed mengen met behulp van een garde.

Nu is het de kunst om de melk zo lang mogelijk warm te houden, zodat de bacterien in de melk de tijd krijgen om alle lactose in de melk om te zetten naar melkzuur. Daarom giet ik de warme melk in een thermoskan. (Ook eerst even steriliseren voor de zekerheid.)

De thermoskannen dicht en daarna allebei in een ietwat voorverwarmde oven gezet. De klep dicht en lekker een nachtje laten staan. De oven staat gewoon uit, ik hoop dat het zo lang genoeg warm blijft.


En nu maar hopen dat er dus yoghurt zal ontstaan! Ik ben reuze benieuwd. Morgen zullen we het zien of het experiment is gelukt. Helpen jullie mee duimen?

zondag 22 augustus 2010

Recept: Zoet zure rammenas en koolrabi salade

Ondertussen zit ik met een hele stapel rammenas uit ons moestuintje. Heel lekker, maar echt te veel om zo uit het vuistje op te eten. Te 'radijzig', om het zo maar te zeggen.

Maar gelukkig heb ik daar een mooi receptje voor geonden, een heerlijke frisse zoetzure salade. Ik heb het recept al eens op de adoptielog gebruikt, genaamd Kantonese Pickles.

Maar dit is dus een wat meer Nederlandse versie. Net zo lekker en net zo fris en knapperig. Volgens mij kan je het voor meer wortel/knolachtige groenten gebruiken.

Zoetzure rammenas en koolrabi salade

Ingredienten:

2 wortels
1 koolrabi
2 rammenas wortels

0,5 theelepel zout
100 gram suiker
1 dl (rijst)azijn
gemberpoeder



Werkwijze:

  1. Snij de koolrabi, de wortels en rammenas in gelijke stukjes.
  2. Doe in een kom en bestrooi met zout. Laat een uur staan.
  3. Spoel de groenten af en dep ze droog.
  4. Los in een kom de suiker op in de azijn. Goed roeren en doe de gemberpoeder er doorheen.
  5. Voeg de groenten toe en meng alles goed door elkaar.
  6. Laat het een nacht afgedekt in de koelkast staan. Ik doe het vaak in een afgesloten bakje, die kan je om de paar uur een keer op z'n kop houden, zodat het vocht al het groente bedekt.
  7. Een dag later, alles afgieten en serveren.

Smakelijk!



vrijdag 20 augustus 2010

Verse Melk uit het Melkhuisje

De berichten verschijnen wat onregelmatig op de weblog, maar dat komt omdat we een hoop te doen hebben en te regelen. Dan schiet het er een beetje bij in. Maar ik hou vol, ik vind het veel te leuk om te schrijven, dus ik probeer er toch wat regelmaat in te houden. Ik hoop dat jullie het geduld kunnen opbrengen.

Goed, ondertussen heb ik een mooie plek ontdekt waar we heerlijke melk kunnen krijgen.

Weten jullie nog dat ik me afvroeg wat nu beter was, melk uit een pak of uit de fles? Toen was de conclusie dat ik het allerbeste de melk zelf bij de boer zou moeten halen, in een eigen fles, die ik meerdere malen zou hergebruiken.

En dat is nu precies wat ik heb gedaan. Een bezoek gebracht aan het Melkhuisje, hier in Helmond.


Dit is een initiatief van een boer in de buurt, speciaal voor liefhebbers van dagverse melk. Superverse melk,  gekoeld, niet afgeroomd, dus heerlijke volle melk!

Ter plekke gemolken, dus de lijn van levering is ontzettend kort, er is geen vervoer met vrachtwagens enzo, zeg maar een directe levering van uier tot automaat.

De automaat geeft de melk in verschillende hoeveelheden, van kleine bekers, tot grotere tot een liter. En prijs is ook redelijk, 80 cent per liter. En wat ik mooi vind, dit geld gaat direct naar de boer, de volle mep. Er blijft niets aan hangen bij transportmaatschappijen, melkfabriek, supermarkt. Een eerlijke prijs.

En het is zo simpel. Fles in de automaat. Geld erin. Een druk op de knop en de fles loopt vol met echt heerlijke melk.


Later die dag hebben we lasagna gemaakt, waarvoor we ook deze melk hebben gebruikt. En het is echt, je weet niet wat je proeft! Een stuk romiger, een volle smaak. We hebben lekker gesmuld.

Voor herhaling vatbaar dus.

Maar toch nog een paar kanttekeningen die nog nader onderzoek vergen:
  • De melk is niet biologisch.
    Dus ik zou nog moeten uitzoeken hoe het zit met voeding van de dieren, de dieren zelf, hoe staan ze op stal en wat voor voer krijgen ze? En wordt er antibiotica gebruikt? Hoe wordt het gras dat ze buiten eten bemest? Misschien dat een kijkje op de boerderij wel nuttig is.
  • We wonen op vijf kilometer afstand.
    Dat is dus 10 kilometer fietsen voor een fles volle melk! Op zich heel gezond, maar staat dit in verhouding met het snelle gemak van de supermarkt? Dat zijn prioriteiten die we nog moeten uitzoeken. In ieder geval moet het wel op de fiets en zeker niet met de auto. Dan is het hele voordeel qua milieu impact teniet gedaan.
Dus helemaal optimaal is het nog niet, maar ik weet zeker dat we af en toe een bezoek gaan brengen aan de boer, lekker wat melk tappen en genieten van de heerlijke smaak!

zondag 15 augustus 2010

Een dagje Oostvaardersplassen

Af en toe schrijf ik er toch weer over. Dan ben ik weer op stap geweest, de natuur in en dan blijkt maar weer, de natuur kan zo mooi zijn!

Behalve benzine voor de reis, kost het verder helemaal niks om van de flora en fauna te genieten! Een prima consuminder activiteit. Je hebt alleen je benen en ogen nodig. En in mijn geval nog een kijker, fototoestel en een vogelboekje erbij en het is lekker genieten.

Deze keer een bezoek aan de Oostvaardersplassen, een flink eind van huis, maar zeker de moeite waard. Vooral als er iemand bij is die het nodige weet van het 'vogelgebeuren'. (Als je dit leest, je weet wel wie je bent!:)

Ik heb me verbaasd over de overbevolking rond de Oostvaardersplassen. Honderden paarden, runderen en herten liepen door het gebied. Wel mooi om te zien, maar het zijn er zo veel, je ziet gewoon dat er geen balans meer is tussen een gezonde populatie en de grootte van het gebied.

Maar we hebben ook 'een vliegende deur' gezien! Of ja, niet letterlijk, maar stel je even een vogel voor, met de grootte van een deur. En dan kan je je een beetje voorstellen hoe machtig dat is om zo'n beest te zien vliegen.

Ik heb het over de zee arend, er zijn er maar drie stuks van in Nederland. Een mamma en pappa, plus een jong. En die zagen we dus vliegen. Mooi!

Op de foto kan je zien hoe groot het dier is. In het midden de grootte van een zwaluw, dan een gewone roofvogel zoals de buizerd en daarna de grootte van de zee arend. Gigantisch!


Genoeg gezien en ook wat foto's gemaakt, die ik even laat zien op de weblog.

Een lief klein watervogeltje, de Dodaars, dobbert zo lekker op het water, op zoek naar visjes om op te eten.

Dat is gewoon leuk om naar te kijken vanuit een vogelhut. Mooi beschut en verstopt, zodat de vogels er geen last van hebben. Zo kan je ze ongestoord bekijken. En ook kijken hoe bijvoorbeeld een jong dodaarsje continue visjes aan het vangen is!


Maar het allermooist was wel, toen er een aantal ijsvogels rondvlogen en maar op een paar meter afstand van ons op een takje gingen zitten. Ik blijf het mooie vogels vinden, van die kleurige beestjes die je eigenlijk in het verre buitenland zou verwachten, maar toch niet in zo'n koud kikkerlandje als ons eigen Nederland?

Ze zaten wel verstopt tussen de takken, maar gelukkig kon ik er eentje net mooi genoeg op de foto zetten! En al zeg ik het zelf, dat is een mooie foto geworden!


Kortom, heerlijk genoten van de mooie natuur.

En dat blijven we zeker nog lang zo doen! Volgende keer zoeken we het weer dichter bij huis. Lekker een lange wandeling in de buurt. Ook al zo fijn.

vrijdag 13 augustus 2010

Een award!

We hebben een award gekregen!
Van de weblog: Een beetje groener.

Met het lovende commentaar:

...omdat ze zulke praktische zaken op het gebied van consuminderen zo goed kunnen verwoorden. Ik kijk altijd weer naar een nieuw logje van jullie uit.

Kijk! Dat is toch wel heel leuk. Maar ik voel meteen schuldig, want de laatste tijd is het zo druk, dat ik wat achterloop met de berichtjes. Dus dat uitkijken naar een nieuw logje, dat kan wel een hele tijd wachten zijn, de afgelopen dagen.

Maar we zijn zeer vereerd!

Er staat ook wat tegenover. Ik moet vijf dingen vertellen die jullie nog niet van me weten.
Ahem, eens denken, dat is best wel moeilijk eigenlijk. Maar hier wat feitjes die ik wel kwijt wil dan:

  1. Ik hou van flink stevige muziek, maar wanneer ik in de stemming ben dan kan ik vochtige oogjes krijgen van het beluisteren van Miserere Mei van Allegri.
  2. Op dit moment ben ik oude Taptoes uit mijn jeugd aan het lezen. Kennen jullie die ook? En wanneer die uit zijn, dan begin ik aan de Jippo's van nog langer geleden. Ik heb ze nog allemaal.
  3. Ik ben gek op klassieke zwart-wit science fiction films uit de jaren 50. Van 'Them!' tot 'Earth vs The Flying Saucers'. In mijn jonge jaren werden er ontzettend veel uitgezonden op Duitsland 3. Sinsdien hebben ze een speciaal plekje en kijk ik er graag naar.
  4. Om in de 'fantastische scenes' te blijven: Mijn favoriete boeken zijn Fahrenheit 451 van Ray Bradbury en The Stand van Stephen King.
  5. Onze broodbakmachine is kapot en ik moet nu de deur uit om een nieuwe te gaan kopen!
Nu is het de bedoeling om de award weer door te geven aan 5 andere weblogs. Maar heel veel hebben ook al deze award gekregen, via weer andere weblogs. Daarom laat ik het hierbij, maar toch wil ik Jolanda nog een keer bedanken van Een beetje groener voor de award!

En nu snel naar de stad voor een nieuwe broodbakmachine!

zondag 8 augustus 2010

Cosmetica en ingredienten

Nadat ik heel het product van Rexona had uitgeplozen, vergat ik om af te sluiten met een filmpje van Annie Leonard, bekend van 'The Story of Stuff.'

Zij heeft een heel instructief filmpje gemaakt over cosmeticaproducten en wat er allemaal in zit. Het zet je flink aan het denken, wat smeren we nu eigenlijk allemaal op onze huid? Wie heeft daar invloed op? Hoe komt het dat er van die rotzooi in zit?

Bekijk het filmpje:


Een andere site die erg handig bleek te zijn was: http://www.cosmeticsdatabase.com/

Hier kan je allerlei ingredienten invullen en dan zie je een overzicht van wat het is, waar het wordt toegepast en wat voor risico's of andere gevolgen het heeft. Volgens diverse instanties wereldwijd.

Niet leuk om in te vullen, want er is altijd wel iets op aan te merken, welk ingredient dan ook!

Succes met het doorpluizen van je cosmetica!

zaterdag 7 augustus 2010

Groen is niet milieuvriendelijk

Ken je de term 'Greenwashing'?

Het komt er op neer dat men een groen tintje aan een product geeft om de indruk te geven dat het milieuvriendelijk is, maar eigenlijk is het niet waar. Het gaat puur om het imago, ook al is het geheel onterecht.

Daar moest ik aan denken, toen we reclame kregen van Rexona, wat wordt je toch ontzettend voor de gek gehouden door Rexona / Unilever!

Kijk maar eens even mee!

Dit is wat we kregen, een klein spuitbusje deo met een kortingsbon/foldertje erbij:
Let even op de prachtige groene kleur, het groene woord 'natuurljk' en de okselfrisse dame met prachtige ongerepte natuur op de achtergrond. Dit product ademt gewoon 'natuur'! Kijk toch eens! Goed voor je oksel en voor de natuur!

Maar nu zetten we even onze ogen en hersenen aan het werk.

Wat is een mineraal eigenlijk?

Een mineraal is niets anders dan een chemische verbinding, die in de natuur wordt gevormd.Het bestaat uit verschillende elementen en heeft een unieke kristalstructuur. Van nature! Dus 'natuurlijk mineraal' is hetzelfde als 'witte sneeuw', een pleonasme.

Beroemde mineralen zijn bijvoorbeeld kwarts, robijn, grafiet, enzovoorts. Klik hier voor een volledige lijst van mineralen.

Natuurlijk mineraal is dus een loze kreet. Ze zeggen niet eens welk mineraal er in zit! Wat moet je daar nou mee?

Waarom heeft het product een groene kleur?

Groen staat in verbinding met de natuur. Het is duidelijk dat ze proberen een link te leggen naar een groene uitstraling. Een natuurlijk product. Daarom ook het plaatje van de natuur op de achtergrond. En daarom ook een mooie knappe mevrouw die door de wilde natuur dartelt in de bijbehorende reclamespot.

Zou die groene kleur echt bewust zijn gekozen? Of is het gewoon een mooi kleurtje? Ik denk het eerste. Vele bedrijven passen het toe. Zoals vorig jaar Mc Donalds. Die veranderde het logo naar een groene versie, om een milieuvriendelijker imago te krijgen!

Nog meer loze claims.

In het foldertje staat de kreet: 'Natuurlijk effectief!'

Wat betekent dat? Wat wil men daarmee zeggen?

'Ja, natuurlijk is het effectief?' of 'Effectief zoals in de natuur?'

Het zegt helemaal niets! Volgens mij gaat het alleen maar om het woordje 'natuurlijk', om ons een (groene) waas voor de ogen te houden en om weer een link naar milieuvriendelijk, natuur, gezond te leggen.

Wat zit er eigenlijk in?

Dat moeten ze gelukkig volgens de wet op het product zetten. Eens kijken wat er allemaal inzit, plus een korte uitleg.

Butane, isobutane, propane
Dit zijn drijfgassen. Slecht bij inhalatie, brandbaar, irriterend.
Cyclopentasiloxane
Verzachtende silliconenvloeistof. Brandbaar, irriterend.
Aluminum Chlorohydrate
Zoutachtig. Bekend om (niet bewezen) mogelijke oorzaak van borstkanker, Alzheimer. Wel bewezen dat het werkt als een neurotoxine op het centrale zenuwstelsel.
parfum
Een geurtje dus.
Disteardimonium Hectorite
Verdikkingsmiddel, mengmiddel.
Corn Starch Modified
Gemodificeerd zetmeel, niks mis mee. Verdikkingsmiddel.
Mannitol
Anti-klontermiddel.
BHT
Tegen ranzig worden van olie, anti-oxidant.
Citric acid
Citroenzuur, voor houdbaarheid, anti-oxidant.
Sodium ascorbate
Anti-oxydant, zuurteregelaar. Vitamine C variant.
Calcium Disodium EDTA
Oplosmiddel. Grote milieuvervuiler (water). Invloed op cellen en genen, reproductie en ontwikkeling.
Silica
Zorgt ervoor om 'olie' gevoel op de huid te verminderen.
Propylene Carbonate
Oplosmiddel. Irriterend.
talc
Een mineraal!! Daar is hij dan!!
Giftig, staat in verband met long-, huid- en eierstokkanker.
citrus amara
geur. Sinaasappelbloesem.
alpha-isomethyl ionone
Geur. Allergie gevoelig.
benzyl alcohol
Geur, alcohol. Tast het zenuwstelsel aan.
benzyl benzoate
Oplosmiddel, insecticide.
butyl phenyl methylpropional
Geur. Verdacht van beschadiging aan zenuwstelsel en vruchtbaarheid.
citral
Citroenzuur. Zuurteregelaar.
coumarin
Geurtje. Giftig. Verboden in voedsel.
geraniol
Terpetine alchol. Aroma.
hexyl cinnamal
geurstof.
hydroxycitronellal
Geurstof.
limonene
Geurstof.
linalool
Geurstof.

Zo, pfff. Dit doe ik maar 1 keer. Wat een uitzoekwerk. Maar het resultaat mag er zijn! Want ik heb het mineraal gevonden.

TALK!

Woehoe! Een natuurlijk mineraal! Maar dan vergeten we maar even al die andere giftige en kankerverwekkende ingredienten in het product. Laat staan wat voor invloed het product als afval heeft op de natuur, metaal, plastic, ga zo maar door.

Kortom, de moraal van het verhaal.

Laat je niet te snel leiden door reclamekreten en loze claims. Ga zelf eens op onderzoek uit en oordeel dan zelf!

Disclaimer:
Ik ben geen chemicus en heb gewoon zitten zoeken op het Internet. Daar is mijn oordeel op gebaseerd, zelf ben ik geen deskundige. Maar toch, als je het zo leest, echt gezond is het niet!

donderdag 5 augustus 2010

Een verwaarloosde moestuin

Het is een hectische tijd, daarom is de moestuin de laatste tijd wat tekort gekomen. Dus was het de hoogste tijd om die weer eens onderhanden te nemen.

Ik had paksoi gezaaid, aangezien dat onze lievelingsgroente is. Maar blijkbaar was het toch veel te warm geweest, want het zaadje is rechtstreeks uitgeschoten naar een mooi geel bloemetje. Ook leuk om te zien, maar ja, liever hebben we zo'n mooie plant op ons bord!

Dus de paksoi geruimd.

Verder groeiden de bietjes erg weelderig en ook de rammenas was flink ontploft! Wat een mooie oogst in 1 klein vakje van 30 bij 30 centimeter! Acht grote bieten in 1 vakje gepropt. En 7 grote rammenas wortels, ook in 1 vakje. Dat is lekker oogsten.

Verder een hoop aangevreten wortels door luizen verwijderd, een verdwaalde koolrabi en 1 radijs geoogst en een paar rupsen en slakken de bakken uitgegooid.

En zie hier het resultaat!

De stengels en bladeren van de bietjes tellen we ook mee, want daar kan je ook lekkere gerechten van maken. De rammenas is groot en lekker fris, hetzelfde met de koolrabi. En die verdwaalde radijs, die was na de foto al opgegeten!


Nu zie je trouwens ook meteen de eerste toepassing van het handige voorwerp in het vorige bericht. Een fruit/groente mandje, dat je overal kan neerzetten.

Oorspronkelijk is het dus een sla- of eiermandje.

Je kan het ingeklapt gebruiken als onderzetter voor hete pannen. Plus het neemt op die manier erg weinig plaats in, in tegenstelling tot de plastic variant.

Daarnaast kan je het dus als fruitmandje gebruiken, of eieren of noem maar op, je kan er vanalles indoen.

En tenslotte kan je hem dus gebruiken om de sla droog te zwieren. Daar ging het mij om. Natte sla erin. Naar buiten, en zwieren met die hap! Het werkt prima, de sla blijft mooi zitten en wordt goed droog.

Het enige nadeel is dus dat je buiten moet zijn. Binnen kan ook, maar dan wordt de keuken nogal nat! Maar aangezien de meeste sla toch in de lente/zomer groeit, is het geen straf om naar buiten te gaan.

Dus veel mensen hadden het goed geraden bij de reacties van het vorige bericht. Goed gedaan!
Related Posts with Thumbnails