Ja, er komt een vaatwasser.
Zo, de knoop is doorgehakt (en besteld). Een vaatwasser van
een goed merk en zuinig (A++) vergeleken met het huidige aanbod.
Wat heeft de doorslag gegeven en hoe overkomen we nou al die nadelen die de vorige keer zijn besproken?
Tijd
De grootste reden waarom er zo'n apparaat in huis komt. Absoluut de tijdsbesparing.
Het feit dat je meteen klaar bent na het eten, en meteen aan andere zaken kan beginnen, dat is zo'n ontzettend groot voordeel, daar kan weinig tegenop. Dan nemen we de overige nadelen voor lief, maar dat wil niet zeggen dat we daar geen rekening mee houden.
Hoger energieverbruik
Het is wel duidelijk dat ons energieverbruik flink gaat stijgen met de komst van de vaatwasser. Dat betekent dus meer energiekosten. Misschien besparen we een klein beetje, omdat de close-in boiler nu nog minder wordt gebruikt, maar per saldo zal de energiemeter meer kWh wegtikken.
Maar gelukkig hebben we zonnepanelen, met overproductie. De extra energie die het apparaat verbruikt, wordt ruimschoots opgevangen door de zonneenergie die we produceren. Het zal dus geen directe pijn doen in de portemonnee, plus het geeft weer een extra stimulans om op andere gebieden weer minder energie te gebruiken, om ons verbruik toch nog zo laag mogelijk te houden.
Waterverbruik
De tijd zal het uitwijzen, wat nu echt zuiniger is. Dat ga ik natuurlijk bijhouden via de meterstanden. Als het goed is, gaan we er op vooruit. Maar ik heb er niet echt zicht op.
Afwasmiddel
We gaan eco afwasmiddel gebruiken, van Ecover of van Klok. En zo vaak mogelijk halve tabletten gebruiken.
Indirect energieverbruik
Dit is een belangrijke factor, waar ik nog de meeste moeite mee heb. Toch weer een extra apparaat op de vuilnishoop straks, plus alle indirecte energiekosten die er bij komen kijken.
Om dat toch een klein beetje op te vangen, kopen we de vaatwasser met
de Visa Greencard. deze creditcard is aangesloten bij een fonds, waar investeringen worden gedaan in co2 compensatieprogramma's, duurzame energie, bosbouw, noem maar op.
Met een formule wordt berekend hoeveel co2 je aankoop aanmaakt en aan de hand van de uitkomst wordt die weer gecompenseerd. Dit wordt betaald uit opbrengsten van de creditcard maatschappij. Ongeacht of het wel of niet helpt, het is in ieder geval beter dan niks doen, dus zo wordt er toch iets teniet gedaan qua indirect energieverbruik.
Dus, zodoende!
Binnenkort dus weer een bericht, maar dan over de praktijkervaring met de vaatwasser.
Is hij echt zo zuinig? Hoeveel verbruikt hij echt? Qua water en energie? En hoe bevalt de tijdsbesparing? Genoeg om over te schrijven volgende keer.