woensdag 29 december 2010

Vuurwerk en het milieu

'Zonde van het geld.'
'Zwaar milieuvervuilend.'
'Hartstikke gevaarlijk.'
'Het is eng.'
'Straks gebeurt er iets met je.'
'En je bent zo begaan met het milieu?'


Allemaal opmerkingen als reactie op mijn enthousiasme voor vuurwerk. Want het is weer bijna zover. Aan het eind van het jaar gaat er weer voor miljoenen de lucht in en ook ik draag mijn steentje bij.

Want tja, aan de ene kant milieuvriendelijk bezig zijn en aan de andere kant vuurwerk de lucht in knallen, dat is in goed Nederlands een 'contradictio in terminis'.

Milieuschade door vuurwerk

Een artikel in Trouw gaat in op de schade van het milieu, veroorzaakt door vele vuurwerk. En dat is toch niet mis.
  • Uitstoot van broeikasgassen is maar gering, vergeleken met de jaarlijkse cijfers van uitstoot door verkeer.
  • Tijdens de jaarwisseling is de concentratie stofdeeltjes vijf keer zo hoog als de dagwaarde voor 'ernstige smog'.
  • 40 Procent van de totale jaarlijkse emissie van 75.000 kilo koper in het oppervlaktewater is afkomstig van vuurwerk.
En dan hebben we het nog niet over het vele afval dat op straat achterblijft, de ogen en ledematen die in het rond vliegen, het dierenleed en het ongemak voor astma-patienten.

Groen vuurwerk

Kan dat niet milieuvriendelijker? Is er ook 'groen' vuurwerk? En dan niet qua kleur, maar is er vuurwerk dat minder schadelijk is voor het milieu?

TNO is er wel mee bezig, met het onderzoeken van 'milieuvriendelijke pyrotechnische composities', zoals zij dat noemen. Door gebruik te maken van stoffen die minder schadelijk zijn, hebben ze al kleuren in vuurwerk kunnen maken.

Maar de techniek is nog jong, de samenstelling luistert ontzettend precies, en is dus erg foutgevoelig. Dus echt spectaculaire ontwikkelingen zijn er nog niet. Maar het begin is wel gemaakt, dat geeft goede hoop.

Voorlopig zijn er twee alternatieven. Of je steekt helemaal geen vuurwerk af, of je beperkt je tot knalvuurwerk, daar zitten minder schadelijke stoffen in, vergeleken met siervuurwerk.

Toch doen

En toch, ondanks al die negatieve bijverschijnselen, knallen we toch het een en ander de lucht in. We kunnen het niet laten. Ik ook niet.

Ik weet dat het schadelijk is, maar aan de andere kant, dan ben ik maar een 'zondaar' voor die ene keer in het jaar. Erg he. Krom ook.

Wel redeneren dat je geen plastic flesjes in de berm mag gooien:
'Ach, een keer zo'n flesje in de berm kan geen kwaad.'
'Ja, maar zo denken miljoenen mensen, dus heb je miljoenen flesjes in de berm! Dat is erg!'


Maar de ratio stopt bij vuurwerk...
'Ach, die ene keer in het jaar, dat kan toch geen kwaad.'
'Ja, maal een miljoen keer, is toch veel schade....maar toch doe ik het!'


Het is niet te verklaren, ik kan alleen maar uit te leggen wat de redenen zijn om het toch te doen:
  • Het is best spannend eigenlijk.
  • Zulke mooie kleuren in de lucht, sommige zijn overweldigend, zo mooi.
  • Weer een beetje het gevoel van 'fikkie stoken' als klein mannetje vroeger.
  • De voorpret van het uitzoeken, filmpjes bekijken.
  • De reis naar de winkel, rondneuzen tussen alle potten en pijlen.
  • De nog frisse en ijskoude lucht in je neus, wanneer je voor het eerst buitenstapt na 12 uur.
  • Het geknal in de verte, wat langzaam meer wordt.
  • Het is een deel van de Chinese cultuur, en met een Chineesje in huis, zijn we gewoon verplicht om het te doen! ;-)
  • En vooral om te zien hoe anderen genieten van het vuurwerk.
Kortom, eens per jaar wordt de struisvogeltechniek toegepast op milieugebied. Ik weet het, niet goed, maar he, niemand heeft gezegd dat ik heilig ben!

Maar volgend jaar gaan we weer met frisse moed aan de slag, om toch nog een tikje milieubewuster te worden, wie weet hoe het dan loopt aan het eind van het jaar...

Eerst lekker genieten, van onder andere mijn favoriet allertijden!

maandag 27 december 2010

Besparen op gas (3)

Buiten is het koud. Een dik pak sneeuw, dikke jas aan, handschoenen aan, muts op en sjaal om. En dan gaat dit bericht over besparen op verwarming?

Brrr!

Vrees niet, het is niet zo erg als het klinkt. Op het eind zit je er nog steeds warmpjes bij. Letterlijk, maar ook figuurlijk, want uiteindelijk bespaart het ook geld.

Er zijn zoveel verschillende manieren om te besparen op de verwarmingskosten. Het liefst gaan we voor de snelle, goedkope en makkelijke oplossingen, maar soms is er toch een investering nodig. Gelukkig verdien je die wel terug door de besparing.

Wat we zelf al hebben gedaan

Geen investering:
  • Geen verwarming aan op de bovenverdieping.
    Op slaapkamers hoeft geen verwarming aan, je kruipt gewoon lekker onder de wol. Ook in ruimtes waar je amper komt, kan de verwarming gewoon uitblijven.
      
  • De thermostaat een graadje lager zetten.
    Probeer de thermostaat eens iets lager te zetten, begin desnoods met een halve graad. Merk je er niks van, dan zet je hem nog wat lager.
      
  • Heb je het koud, trek iets warms aan.
    Als je de thermostaat dan toch lager hebt gezet en je krijgt het koud, trek dan een lekker vest aan of een dikke trui. Dat houdt je ook lekker warm.
      
  • Zet geen meubels voor de verwarming.
    De warmte moet ruimte hebben om de kamer in te komen. Zonde om de achterkant van je bank te verwarmen. Stoelen en banken opzij en laat de warmte maar komen!
      
  • Goed ventileren
    Wist je dat de lucht in huis heel erg vochtig wordt? Droge lucht is veel makkelijker te verwarmen. De lucht buiten is droger dan binnen, dus af en toe ventileren zorgt ervoor dat het binnenklimaat gunstiger wordt en makkelijker te verwarmen.
      
  • Deur achter je dicht doen
    Ken je die uitdrukking: 'Zeg, ben je in de kerk geboren?' Daarmee werd eigenlijk bedoeld: 'Zeg, doe de deur eens achter je kont dicht!' Aangezien de deur van de kerk altijd open staat. Althans vroeger, tegenwoordig is dat wel anders, maar dat terzijde.
    Hoe dan ook, deuren dicht houden, zodat het niet tocht en je de warmte in de ruimte houdt.
      
  • Gordijnen dicht doen
    's Avonds lekker knus de gordijnen dicht doen, dat houdt de warmte ook binnen. Gordijnen tot aan de grond zijn misschien wel mooi, maar houden ook warmte tegen wanneer ze voor de verwarming hangen.
      
  • Kaarsen aan
    Een must met deze donkere winterse dagen. Brand een kaarsje. Het staat gezellig en het geeft een ietsiepietse beetje warmte. Maar de sfeer zelf geeft je ook al warmte!
Kleine investering:
  • Isoleren van de aanvoerverwarmingsbuizen op zolder.
    Bij de bouwmarkt kan je voor een paar euro van die isolatiebuizen kopen, die je om de leidingen kan doen. Het warme aanvoerwater koelt dan minder snel af voordat het bij de kachel is.
      
  • Radiatorfolie achter de verwarming.
    De warmte straalt de huiskamer in, maar ook tegen de muur achter de kachel. Dat is zonde, je verwarmt slechts de buitenmuur. Met radiatorfolie kaats je die warmte terug de woonkamer in en gaat het dus niet meer verloren.
      
  • Tochtstrips en een brievenbusklepje.
    Ventileren is prima, maar tocht is niet goed. Op die plekken gaat de warmte het huis uit. Een klepje achter de brievenbus houdt tocht tegen. Borstels ook, maar wat had ik vroeger een hekel aan die dingen tijdens het rondbrengen van de krant! Dan maar beter een klepje, met respect voor de krantenbezorger.
    En ook tochtstrips langs ramen en deuren houdt de warmte binnen, of van die borstels aan de onderkant van de deuren.
Redelijke investering:
  • Gordijnen voor de voor- en/of achterdeur.
    Een kattenluik in de achterdeur is echt een tochtgat. Een gordijn houdt die tocht een beetje tegen. Ook bij de voordeur hebben we een gordijn, je merkt echt goed dat er minder kou binnenkomt.
      
  • Een lekker dik dekbed en flanellen hoezen.
    Het ultieme geluksgevoel, in een koude slaapkamer in je bed kruipen, onder een dik dekbed met zachte flanellen dekbedhoes en een badstof matrashoes! Heerlijk! Voor de echte koukleumen kan je nog voorverwarmen met een kruik in bed.
      
  • Een programmeerbare modulerende thermostaat
    Dankzij de slimme thermostaat gaat 's avonds de verwarming automatisch lager, dat vergeten we nooit meer. Verder kan je de vakanties inprogrammeren of tijdelijk de temperatuur lager zetten tot een bepaalde tijd wanneer je weer terug denkt te komen.
    Dankzij de modulerende werking met de ketel, wordt er veel gas bespaard door de efficiente manier van verwarming.
Grote investering:
  • Schaf een zuinige HR ketel aan
    Heb je nog een oude ketel, weg met die hap. De ketels van tegenwoordig zijn zo zuinig en slim, die investering heb je snel weer terugverdient.
  • Isoleer je dak
    Warmte stijgt op. Dus als je nu zorgt dat die warmte niet meteen via je dak naar buiten vliegt, door middel van dakisolatie, dan scheelt dat weer op de energierekening.
      
  • Schaf HR++ ramen aan
    Een groot oppervlak van glas, dat wil wel koud worden. Het glas geleid de kou naar binnen, of de warmte naar buiten, het is maar hoe je het bekijkt. Dan is het idetaal wanneer de ramen zo zijn gemaakt, dat het de warmte binnen en de kou buiten houdt.
Wat we nog zouden willen doen: 
  • De aanvoerleidingen op de andere verdiepingen ook isoleren
    Niet alleen op zolder, maar helemaal tot aan de kachel.
  • Nog niet alle ramen zijn HR++, die kunnen we nog vervangen.
    Of we breken de muur eruit en zetten een aanbouw neer, maar dat is een heel ander verhaal.
  • Sommige gordijnen nog inkorten, zodat ze niet voor de kachel hangen.
    Alhoewel onze kat dat wel lekker vindt, zo op de vensterbank achter de gordijnen, lekker warm!
  • Waterzijdig inregelen van de radiatoren
    Het samenspel tussen de ketel en radiatoren kan zo worden ingesteld dat ze echt optimaal warmte geven, met de minste energie. Het schijnt dat je er zo'n 20% mee kan besparen. Maar het instellen is wel duur.
  • Een speksteenkachel
    Die kan op de dromenlijst. Een grote kachel, maar met een superrendement. Een paar uurtjes stoken en je hebt voor de hele dag warmte. Ideaal.
  • Een zonneboiler
    Een van de beste manieren om te besparen op verwarming en warm water. Alleen moet je dan wel plaats hebben voor de boiler.

Kortom, er valt nog genoeg winst te behalen en er zijn vast nog veel meer mogelijkheden, misschien nog via de reacties. Als het er genoeg zijn, dan kan ik er nog wel een berichtje aan wagen om ze daarin te vernoemen.

Zo zit er vast voor ieder wat wils tussen.

Bespaar ze!

zaterdag 25 december 2010

woensdag 22 december 2010

Besparen op gas (2)

In het vorige bericht stond een tip om gas te besparen tijdens het koken. Met de opmerking dat dit eigenlijk niet echt effectief is om flink wat gas te besparen.

Natuurlijk helpt het altijd om kleine beetjes gas te besparen, deze weblog heet tenslotte niet voor niets 'De Kleine Dingen'! Maar er zijn andere methoden waarmee, met net zo weinig moeite, veel grotere resultaten bereikt kunnen worden.

Waar gaat het gas naar toe?

Eerst maar eens kijken waar al dat gas voor gebruikt wordt. Wanneer je braaf de meterstanden bijhoudt, dan heb je al snel een overzicht van het gasverbruik gedurende het hele jaar.

De volgende grafiek laat ons gasverbruik zien in dit jaar. Let vooral op de zomermaanden, daar richten we onze aandacht op.


In die zomermaanden stond de verwarming uit. Tijdens die periode werd het gas alleen maar gebruikt voor koken en warm water.

Bereken je gasverbruik exclusief verwarming.

Tel het gasverbruik in die maanden op en bereken het gemiddelde. Zo heb je een beeld van je gasverbruik per maand, wanneer de verwarming niet aan staat.

Voor het gemak gaan we er vanuit dat dit voor elke maand, het hele jaar door, hetzelfde gemiddelde is. En zo heb je al snel het kook- en water-gasverbruik voor het hele jaar.

In ons geval is dat zo'n 11 m3 per maand geweest. Dus voor het hele jaar is dat 132 m3.

Bereken je gasverbruik voor verwarming.

Daarna is het een kleine moeite om het gasverbruik van de verwarming te berekenen. Je neemt het jaarverbruik, trekt het 'zomergemiddelde' er van af, en voila, zoveel gas heb je verstookt via de kachel!

Ons totale verbruik in dit jaar is 1069 m3. Met die 132 kuub eraf, komt het in totaal op 937 kubieke meters gas!

Bekijk de verhoudingen

We gooien die twee cijfers in een diagrammetje, en dan wordt ineens duidelijk wat de grootverbruiker is! De verwarming!


Maar liefst 88% van het geheel!

Bespaar op de grootste verbruiker.

Wil je dus snel flink resultaat boeken, waar zou je dan de meeste besparing kunnen halen? Ga je 1% besparen op koken? (1,32 m3) of 1% besparen op verwarming (9,37 m3)?

Ja, het beste is natuurlijk op allebei, maar wil je snel spectaculaire besparingen, richt je dan eerst op de verwarming!

Bespaartips.

Zoals de thermostaat voortaan 1 graadje lager zetten. Volgens diverse websites bespaar je dan zo'n 7% op het energieverbruik voor verwarming. Door maar 1 keer op een knopje te drukken! Tel uit je winst! In ons geval 65,59 kubieke meters gas!

Wat doen jullie om te besparen op verwarming?

In het volgende bericht meer bespaartips.

maandag 20 december 2010

Besparen op gas

Ken je het probleem?

Je zet een pan met pasta op, en je zit continue te hannesen met een overkokende pan. Dan staat hij weer te hard en borrelt het schuim onder het deksel uit. Dan weer te zacht, waardoor het water niet meer kookt. En dus zet je hem harder en hups, daar bruist weer allerlei schuim over het fornuis. En sta je aan het eind van de avond je fornuis te boenen om het weer schoon te krijgen.

Die problemen zijn vanaf nu voorbij met deze prachtige tip!
En als bonus, zeker niet onbelangrijk, je bespaart er ook nog eens gas mee!

Hoe ga je te werk?
  • Zet een pan pasta op het vuur.
  • Wacht tot het water kookt
  • Tel tot 10.
  • Draai het vuur UIT.
  • Laat de pan staan, met de deksel erop.
  • Controleer de kooktijd op de verpakking.
  • Wanneer die tijd is verstreken, is de pasta gaar.
Deze tip staat op de website van nudges.nl, een leuk initiatief trouwens, maar dat komt een andere keer.

Ik heb het zelf ook geprobeerd en het werkte prima met onze 7 minuten pasta. Het water aan de kook brengen, het gas uitdraaien en zeven minuten later was er gare pasta.

De tip werkt prima! Briljant!

En het schijnt ook te kunnen met eieren en rijst. Ook dat gaan we eens proberen. En zal het ook werken met producten die langer moeten koken eigenlijk? Volkorenrijst moet minimaal 15 minuten koken volgens de verpakking, zal deze techniek dan ook werken? Ik ben benieuwd.

Zijn er meer mensen die het al toepassen of willen proberen?

Eigenlijk is dit het principe van de 'hooikist', maar dan zonder de hooikist.

Een leuke tip, zo bespaar je een klein beetje gas, en vele kleine beetjes vormen samen uiteindelijk toch een grote hoeveelheid.

Maar toch, om gas te besparen zet dit weinig zoden aan de dijk.

Waarom?

Dat komt in het volgende bericht.

dinsdag 14 december 2010

Een belofte is nagekomen

Een maand geleden vertelde een supermarktmanager dat hij, speciaal voor ons, weer een product in het assortiment zou nemen.

We misten onze lekkere biologische vanillevla en toen we te horen kregen dat het uit het assortiment was genomen, omdat het niet goed liep, vonden we dat erg jammer. En we namen het voorstel van de manager een beetje met een korreltje zout. Want ja, je gaat toch niet voor 1 klant weer een product inkopen?

Maar!!

Juicht! Volkeren der aarde! De vanillevla staat weer in de schappen!!

En wat een klantenservice! Petje af voor deze supermarktfiliaaleigenaar, dat hij zijn klanten zo hoog in het vaandel heeft staan. We zijn er erg blij mee.

Dank u wel meneer van de Wildenberg!

zondag 12 december 2010

Tip van de loodgieter

Het afgelopen jaar hebben we veel problemen gehad met de afvoer in de badkamer. Die zat regelmatig verstopt, ondanks al onze verwoede pogingen om het weer te onstoppen.

En reken maar dat we heel wat hebben geprobeerd. Van baking soda, tot ouderwets met de ontstopper aan de gang. Van flink doorspoelen tot de meest agressieve oplosmiddelen die je je maar kan voorstellen. Op zo'n moment stond de term 'milieuvriendelijk' even niet in ons vocabulaire.

Wat hebben we er aan overgehouden?

  • Een dikke lekkage met alle kosten van dien.
  • Vlekken in het plafond
  • Spierballen van het vele ontstoppen.
  • Een levenslang litteken op mijn hand van een industrieel ontstoppingsmiddel.
  • Een nieuwe siffon, ook dankzij dat oplosmiddel
  • Gaten in mijn spijkerbroek, ook alweer door dat oplosmiddel.
  • Een hoge waterrekening van het vele spoelen
  • Veel geld kwijt aan oplosmiddelen en soda en azijn
  • En tenslotte een dikke rekening van een professioneel ontstoppingsbedrijf.

Gelukkig was de verstopping uiteindelijk wel verholpen dankzij dat bedrijf, maar al met al heeft het heel wat euro's gekost!

Dit had heel makkelijk voorkomen kunnen worden, de loodgieter gaf ons uiteindelijk een tip, iets heel vanzelfsprekends, maar toch altijd fijn om te weten.

'Gebruik nooit van die oplosmiddelen,' zei de loodgieter, 'Daar schiet je niets mee op, het kost alleen geld en het levert niks op. Er zijn twee dingen die je het beste kan doen:'

'Gebruik een afvoer/gootsteen zeefje.'
'Spoel om de drie maanden de leidingen goed door met heet sodawater om te ontvetten.'


Dat is alles! Voor een kleine investering van een paar euro ben je je leven lang verzekerd van schone leidingen. Zo simpel kan het zijn.

En ik moet toegeven, wanneer ik zie hoeveel zo'n zeefje nou eigenlijk verzamelt na een douchebeurt, dan werkt dat dingetje echt prima. We zijn er blij mee!

En dat voorkomt dan weer taferelen zoals in het onderstaande filmpje...



ZO erg was het bij ons gelukkig niet!

zaterdag 4 december 2010

Jeanine Schreurs - De Wandeling

We blijven nog even bij mevrouw Schreurs.

Op haar website kwam ik een link tegen naar een uitzending van 'De Wandeling.'

Een mooi programma, altijd boeiend onderwerpen en gesprekken.

Ik denk dat haar verhaal goed past bij deze weblog, daarom een link via YouTube om het te bekijken.

Veel kijkplezier!





donderdag 2 december 2010

Jeanine Schreurs - Downshiften

In maart 2010 zijn we naar de Landelijke Consuminderdag geweest, heel interessant, je kan er een klein verslagje over lezen in een eerder bericht.

Tijdens die dag woonden we een lezing bij van Jeanine Schreurs.

Die lezing werd bevlogen en enthousiast voorgedragen, daarom is haar naam mij steeds bijgebleven. Plus het onderwerp van de lezing sprak erg aan.'Leven met minder.'

Daar vertelde ze over haar onderzoek naar gedwongen en vrijwillig 'downshiften'. Het onderzoek was nog in volle gang en over een tijdje zou het worden gepubliceerd. En die tijd is nu aangebroken. Het onderzoek is afgerond en ligt nu bij de universiteit van Maastricht, bij het onderzoeksinstituut ICIS (International Centre for Integrated Assessment and Sustainable Development).

Met als titel: Living with Less: Prospects for Sustainability.

Volgens de beschrijving op haar website, houdt het proefschrift het volgende in:
Ondanks het groeiende besef dat een meer duurzame manier van leven noodzakelijk is, geldt minder consumeren nog steeds als een bijzonder lastige optie.

Dit proefschrift onderzoekt welke impact minder geld uitgeven heeft op de manier van leven binnen een postmoderne consumptiemaatschappij. Naast een theoretische analyse van 150 jaar consumptie studies, wordt de ontwikkeling van het denken over zuinigheid geschetst vanaf de klassieke oudheid tot het heden.

Kwalitatief en kwantitatief empirisch onderzoek resulteert onder meer in het consumptiegedragsverandering model: het Transformatie Model Leven met Minder.

Verder wordt een sociaaleconomisch profiel van Nederlandse downshifters gepresenteerd.

Aan de hand van de zogenaamde Triple G van een duurzame levensstijl (Geld, Groen, Gezondheid) worden de resultaten voor duurzaamheid besproken.

Tot slot geeft het proefschrift aanbevelingen voor een marketingstrategie om een duurzame levensstijl te bevorderen.
Op haar website kan je erover lezen en eventueel het proefschrift bestellen.

Ik ben wel erg nieuwsgierig naar het proefschrift. Het zou fijn zijn wanneer ik een gratis exemplaar zou kunnen bemachtigen! Geheel in het kader van consuminderen. ;-)

Het principe van de Triple G van een duurzame levensstijl, is al eerder beschreven in een bericht. Maar in het proefschrift wordt daar natuurlijk veel dieper op ingegaan.

Daarnaast wordt er ook gesproken over het transformatiemodel 'Leven met Minder'.

Dit gaat over een veranderingsproces dat mensen doorlopen bij leven met minder geld. Het model bestaat uit 7 stappen:

  1. Prelude
  2. Facing reality
    - de realiteit onder ogen komen dat er minder geld is.
  3. Coming out
    - bekend maken aan de buitenwereld over de nieuwe situatie, met kritiek of steun als gevolg
  4. Restyling
    - hoe het leven opnieuw vorm te geven, de leefstijl concreet gaan veranderen
  5. Repositioning
    - veranderingen in maatschappelijke positie en activiteiten
  6. Redefining
    - de wijziging van je zelfbeeld
  7. Postlude
    - dezelfde levensstijl aanhouden, ook als er later weer meer inkomsten zijn

Vooral het stappenplan is erg boeiend, omdat je het goed op jezelf kan toepassen.

De komende tijd ga ik hier eens wat verder op broeien, aangezien we zelf ook een kleine verschuiving gaan meemaken, van vrijwillig naar ietwat gedwongen downshiften. Dan is het wel fijn om te weten wat ons straks allemaal te wachten staat!

De meeste lezers van dit weblog, en de meeste schrijvers van de weblogs die ik lees, hebben allemaal te maken met al dan niet gedwongen of vrijwillig consuminderen. En zullen zich misschien wel herkennen in 1 van de stappen. Het is interessant om jezelf eens af te vragen in welke fase van het model je zelf staat.

Moet je nog accepteren dat je het minder gaat doen? Of heb je moeite om het aan de buitenwereld te vertellen? Of misschien zit je net in de laatste fase en heb je je leven opnieuw ingericht.

In welke fase zitten jullie?
Related Posts with Thumbnails