dinsdag 30 maart 2010

Energie metingen: de koelkast en vriezer

En nog steeds ben ik bezig met het meten van alle apparaten in huis. Niet dat het een hele klus is, maar ik doe het gewoon rustig aan. Tijd genoeg.

Op dit moment heb ik ongeveer zo'n 75% van al ons stroomverbruik kunnen verklaren. Ik ben benieuwd of ik tot de honderd procent ga komen, ik hoop het!

De apparaten die ik het laatst heb gemeten zijn de koelkast en de vriezer. Dit zijn allebei tafelmodellen, dus niet van die grote exemplaren. Genoeg ruimte voor ons tweetjes. En als ik soms zie hoe leeg ze af en toe zijn, is het straks ook genoeg voor drie man. (ooit)
  • Onze vriezer verbruikt 200 Kwh per jaar.
  • Onze koelkast (zonder vriesvak) verbruikt 110 Kwh per jaar.
Ik besef wel dat ik het verbruik in de winter heb gemeten, 's zomers zullen de apparaten nog wel meer verbruiken, omdat het dan warmer is.

De apparaten zijn best al oud. Ik zou misschien wat kunnen besparen wanneer we een nieuw A++ model zouden kopen. Maar zoveel winst levert dat niet op. Een kijkje op kieskeurig.nl laat zien:
  • nieuwe koelkast, tafelmodel A++: tussen de 85 en 120 kWh
  • een vriezer, tafelmodel, A++: ongeveer 140 kWh.
Ik vind het nog niet nodig om energiezuinigere apparaten te kopen. Naast de kleine besparing, kost het ook een hoop energie om ieuwe apparaten te maken, plus het afval en recyclen van de oude apparaten.

Ik hou het voorlopig nog bij de oude!

Op dit moment zijn dit de grootverbruikers van energie in ons huishouden:
  • computer: 283 kWh
  • wasmachine: 220 kWh
  • vriezer: 200 kWh
  • close-in boiler: 200 kWh
  • modem: 152 kwh
  • koelkast: 110 kWh
Dus om flink wat te besparen, zal ik me op deze apparaten moeten gaan richten. Eens kijken wat ik ermee kan doen. Hebben jullie nog tips?

zondag 28 maart 2010

Ingredienten van een hamburgerbroodje

Vorig weekend zijn we een keer wezen eten bij een grote bekende hamburgerketen, iets wat we niet zo heel vaak doen. Maar af en toe is het toch wel lekker en gemakkelijk.

Nou dacht ik dat zo'n menu toch wel rechttoe rechtaan is. Broodje, vlees, saus en een snippertje groente. Totdat ik laatst op Internet de ingrediënten zag van een simpel hamburgerbroodje!

Eerst maar eens de ingredienten van een broodje zoals ik die zelf zou maken:
  • melk
  • water
  • boter
  • bloem
  • suiker
  • gist
  • zout
En nu de ingrediënten die in het gekochte hamburgerbroodje zitten:

gebleekt tarwebloem
gemoute gerst
niacine
ijzerpoeder
thiamine mononitraat
riboflavine
foliumzuur
enzymen
water
fructose siroop
suiker
soja-olie en / of gedeeltelijk gehydrogeneerde soja-olie
zout
calcium sulfaat
calciumcarbonaat
tarwegluten
ammoniumsulfaat
ammoniumchloride
natrium stearoyl lactylate
datem
ascorbinezuur
azodicarbonamide
mono-en diglyceriden
geëthoxyleerd monoglyceriden
monocalciumfosfaat
enzymen
guar gom
calcium peroxide
soja meel
calcium propionaat
natrium propionaat (conserveermiddelen)
soja lecithine
sesamzaad
(via google translate vertaald)

Ongelooflijk.
Misschien klinkt het allemaal wel erger dan het voorstelt, maar toch.

Ik sta er nog niet genoeg bij stil, wat zit er eigenlijk in ons dagelijks voedsel en wat voor gevolgen heeft dat wel niet? Op de gezondheid, het milieu? Zulke lijstjes stimuleren me steeds meer om zo puur mogelijk te eten. En vooral zelf dingen maken, zodat je (bijna) zeker weet wat erin zit.

Ik kwam op de ingrediëntenlijst via een artikel over de houdbaarheid van een Happy Meal menu.


De schrijfster besloot om een Happy Meal menu te bewaren, om te kijken hoe snel het zou vergaan. Het resultaat is best opmerkelijk. Na een jaar is er nog maar weinig veranderd! Je zou het zo kunnen opeten, althans, als je alleen naar het uiterlijk kijkt.


Maar mocht je denken dat een jaar al een lange periode is. Kijk dan eens op de volgende weblog: Best of Mother Earth.

En verbaas je over een prachtig uitziende hamburger van TWAALF JAAR OUD!!

Voortaan probeer ik toch maar wat meer stil te staan bij de term 'junk food'. Misschien moet ik zulke hamburgerketens maar vaker mijden. Maar toch he, soms zo'n McFlurrie!!

Dit gaat moeilijk worden.

zaterdag 27 maart 2010

Zelf kaarsen maken

Aangezien we vanavond in het donker zitten, vanwege Earth Hour, is het natuurlijk makkelijk om wat kaarsen bij de hand te hebben. Zo hebben we toch nog een romantisch lichtje in de buurt.

Daarom is dit een prima kans om eens wat kaarsen te gaan maken!

We hebben deze donkere avonden best wel veel kaarsen laten branden, maar ik vond het altijd zo zonde, dat er zoveel van overbleef. Voor mijn gevoel gooiden we de helft van de kaarsen na gebruik in de afvalbak, dat kon toch vast wel anders?

Daarom hebben we alle resten van de opgebrande kaarsen apart bewaard. Het was een hele stapel, zoals je wel op de foto kan zien. En nu is de tijd om er weer nieuwe kaarsen van te maken.


Hoe maak ik een nieuwe kaars van oud kaarsvet?


Benodigdheden:
  • Een oud pannetje
  • Een oude pollepel
  • Stukken oud kaarsvet in stukjes gebroken
  • Lege melkpakken
  • Kaars Lont voor kaarsen van ong. 8 cm
  • Sateprikkers of kleine stokjes
  • Speld
  • Plakband
  • Bakpapier
Eerst gaan we de lege melkpakken voorbereiden, dit worden de mallen waar we straks het kaarsvet in gaan gieten.

Eerst prik je met een speld een kleine gaatje in het midden van de bodem van het melkpak. Daarna rijg je de lont door het gaatje. Let er wel op dat het gaatje smaller is dan de dikte van het lont, dan zit het er strak in en loopt er geen kaarsvet uit.


Daarna moet het lontje worden strakgetrokken, zodat hij straks mooi midden in de kaars gaat zitten. Bindt het uiteinde van de lont aan een stokje, leg deze dwars op het melkpak. Trek daarna de lont strak via de onderkant en plak het uiteinde van de lont vast aan de bodem met een plakbandje.


Zo, het melkpak is nu klaar, dan kunnen we straks het kaarsvet erin gieten. Maar eerst moet de oude stukjes kaars gesmolten worden.



Verwarm de pan au bain-marie. Zorg dat het water niet te warm wordt en roer zachtjes door de kaarsen. Langzaam zie je dat de stukken kaars steeds meer gaan smelten en kleiner worden. En uiteindelijk is de pan dan helemaal gevuld met vloeibaar kaarsvet.


Het is belangrijk dat het water niet gaat koken, anders verbrandt het kaarsvet en gaat de boel stinken. Ik heb het water flink warm laten worden en daarna het vuur op de kleinste stand gezet, wel op de grootste pit. Dat schijnt prima te werken.


Wanneer alle kaarsvet is gesmolten, is het tijd om het in de mal te gieten. Doe dat echt heel voorzichtig, want het kaarsvet is gloeiend heet!


Zorg dat de lont netjes in het midden zit en zet daarna het melkpak opzij, zodat alles kan afkoelen en stollen. Het is wel aan te raden om af en toe even een tik tegen het pak te geven, zodat alle luchtbelletjes naar boven schieten, dan zitten er straks geen gaatjes in de kaars.

Ga hetzelfde te werk voor eventuele andere kaarsen.


Na een aantal uren is het kaarsvet voldoende afgekoeld en stevig. Ik heb ze laten afkoelen bij kamertemperatuur. Misschien dat het sneller gaat in de koelkast, maar ik had het gevoel dat geleidelijk afkoelen beter zou zijn.

Nu is het tijd om de mal eraf te halen. Dat gaat heel simpel, met een schaar knip je een stukje in het melkpak en daarna scheur je voorzichtig het karton er van af.



Nog even de lont goed op maat knippen en zo heb je ineens twee mooie kaarsen. Helemaal zelf gemaakt van oude restjes kaars!

Helemaal in de geest van Earth Hour. Verlichting zonder stroom verbruik, en gemaakt van afval, met behulp van mallen, ook van afval, dus weinig verspilling.

En dan is het vanavond lekker genieten van mooi kaarslicht, van onze eigen zelfgemaakte kaarsen. Dit bevalt zo goed, dit wordt een vast ritueel!

Fijne avond allemaal, geniet ervan.

Earth Hour

Een hele tijd geleden, tijdens een verre vakantie, stond ik ergens aan de rand van een groot natuurreservaat in Nepal. Ik kwam net uit de terreinwagen, stond in de donkere avond en keek naar de hemel. En mijn mond viel open van verbazing.

Sterren. Overal sterren.

Zo indrukwekkend, ik kon zelfs de melkweg zien, een vage sluier van sterren. Miljoenen lichtpuntjes, overal waar ik maar keek. Ik voelde me zo klein en nietig, het was zo ontzagwekkend om te zien, zelfs nu nog, zie ik het voor me. Dat beeld zal ik nooit vergeten.

Daarna heb ik nooit meer zo'n sterrenhemel gezien. En zeker niet in ons eigen lichtvervuilde landje. Want tegenwoordig, overal waar je maar bent, is er kunstmatige verlichting, en wordt de hemel zo sterk verlicht, dat je nog blij mag zijn dat je een sterretje kan zien.

Overal lampen, overal verlichting. 's Nachts wanneer iedereen slaapt, branden er lichten. Onnodig veel energie wordt er dan verbruikt, verspilling. Slecht voor de donkere nacht, slecht voor de dieren, slecht voor de beschikbare energie, slecht voor het klimaat.

Daarom is er vandaag Earth Hour

Vanavond om 20:30 uur gaat er bij heel veel mensen het licht uit. Gewoon een kwestie van op een knopje drukken en je zit in het donker. Als teken, als oproep voor iedereen, om even stil te staan bij onze toekomst. Een moment om te wijzen op het nemen van verantwoordelijkheid voor onze planeet, of om na te denken over een duurzamere toekomst.

De hele wereld doet er aan mee, en ik denk dat het zeker vorig jaar zal overtreffen. We zullen het zien op het nieuws vanavond.

Doen jullie er aan mee? Wat vinden jullie van deze aktie, heeft het zin?

vrijdag 26 maart 2010

Biologische aanbiedingen in de mailbox

Wanneer je veel biologische producten koopt, dan weet je vast wel dat dit flink prijzig kan zijn.

Biologisch mag dan wel 'logisch' zijn, maar het is ook duur! Dus dan is het handig als je gebruik kan maken van aanbiedingen, dan doet het wat minder zeer in de portemonnee.

Gewoonlijk loop ik elke maandag de Natuurwinkel binnen en dan kijk ik of er iets aantrekkelijks in de aanbieding is. En wanneer dat zo is, dan koop ik een hele stapel van die producten, mits het lang houdbaar is natuurlijk. Op zich werkt dat wel, maar het zou handig zijn wanneer ik wat voorkennis zou hebben, zodat ik niet later in de supermarkt ineens een nog voordeligere aanbieding tegenkom.

En toevallig kwam ik laatst op de site www.biologischeaanbiedingen.nl

Dit staat er op hun website:
Wekelijks verzamelen wij voor u de aanbiedingen van biologische producten van alle Nederlandse supermarkten. Hierdoor hoeft u niet zelf op zoek in alle folders. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van de biologische aanbiedingen van uw favoriete supermarkt(en)? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Echt ideaal, want elke zondag krijg ik een mailtje, zodat ik maandag er meteen rekening mee kan houden.
Plus scheelt het ook nog eens een hoop papier, want het bespaart flink wat reclamefolders.

Hm, dit stukje klinkt bijna als een reclamespotje, maar dat is het toch niet hoor. Het is erg handig, en misschien hebben anderen er ook baat bij.

Hoe doen jullie dat met aanbiedingen? Maak je ook gebruik van Internet of nog ouderwets via reclamefolders?

woensdag 24 maart 2010

Baking Soda gebruiken voor ontstoppen en een leuk proefje

De kop is er af, ik heb de baking soda voor het eerst gebruikt in ons huishouden. En wel als ontstopper!

We hebben de laatste tijd nogal last met de afvoer, ergens zit hij steeds verstopt en tot nu toe is het nog niet echt goed gelukt om hem echt goed te ontstoppen. Daarom proberen we het maar eens met baking soda / natrium bicarbonaat.

Hoe gebruik je de baking soda als ontstopper?

Er zijn natuurlijk verschillende methodes, maar ik heb zelf de volgende manier gebruikt, die lijkt prima te werken:

Wat heb je nodig?

1 kopje baking soda
1 kopje hete huishoudazijn
1 ketel kokend water

Hoe ga je te werk?
  • Schud het kopje baking soda in de afvoer, zorg ervoor dat alles goed in de afvoer verdwijnt, desnoods een beetje water toevoegen.
  • Giet de kokend hete azijn in de afvoer
  • PAS OP! Het gaat heel ontzettend flink schuimen en borrelen, niet erboven hangen met je gezicht.
  • Laat alles goed pruttelen
  • Na 5 minuten giet je er kokend water achteraan.
Nou, dat zou genoeg moeten zijn. En anders herhaal je het nog een keer.

Het moet nog blijken of het bij ons genoeg heeft geholpen, ik hoop het wel. Dat zal bij de volgende douchebeurt blijken.

En wat natuurlijk ook een heel groot en belangrijk voordeel is, dit is een heel stuk milieuvriendelijker dan de gebruikelijke troep in de winkel!

Mooi spul hoor, dat baking soda of natrium bicarbonaat of hoe je het ook wilt noemen. Je kan er zelfs chemische proefjes mee doen, leuk om met kinderen te doen!

Een leuk proefje met baking soda

Wat heb je nodig?

1 eetlepel baking soda
1 eetlepel azijn
1 glazen kannetje
1 brandende kaars

Hoe ga je te werk?
  • Doe 1 eetlepel baking soda in een glas of schenkkan.
  • Schenk er 1 eetlepel azijn bij, let op, het gaat flink schuimen!
  • Er vormt zich nu koolstofdioxide in het glas, Dit is onzichtbaar en zwaarder dan zuurstof, dus het blijft in het glas, alleen zie je het niet.
  • Pak het glas voorzichtig op en schenk de koolstofdioxide uit boven de kaars.
  • De vlam zal uitgaan!

Indrukwekkend om te zien, je schenkt gewoon 'lucht' over de vlam en hij gaat uit. Ik denk dat het vooral voor kleine kinderen heel magisch is om te zien, maar ook voor grote volwassen kinderen is het leuk.

In dit filmpje kan je zelf zien hoe het werkt. Probeer het zelf ook eens.

dinsdag 23 maart 2010

Gezien, gehoord, gelezen: De was ophangen

Soms heb je zo van die verhaaltjes met een wijze levensles. Ik vind ze altijd wel leuk om te lezen of te horen.

Vandaag las ik de volgende op een adoptiesite Neither Here nor There:
(vertaald vanuit het Engels)

Een jong stel verhuist naar een nieuwe buurt.

De volgende ochtend, tijdens het ontbijt, ziet de jonge vrouw
dat de buurvrouw buiten de was aan het ophangen is.

"Die was ziet er niet echt schoon uit.", zegt ze.
"Ze weet niet goed hoe ze de was moet doen.
Misschien kan ze beter een ander wasmiddel gebruiken."

Haar man keek op, maar zei niets.

Iedere keer wanneer de buurvrouw haar was buiten hangt,
maakt de jonge vrouw dezelfde opmerkingen.

Maar een maand later zag de vrouw tot haar verbazing een
mooie schone was aan de lijn hangen en ze zei tegen haar man:

"Kijk, ze heeft eindelijk geleerd hoe ze de was goed moet doen.
Ik vraag me af wie haar dit heeft geleerd."

Haar man zei: 'Ik ben vanochtend vroeg opgestaan en
heb onze ramen schoongemaakt."

En zo is het ook in het leven. Wat we zien bij het kijken naar anderen,
hangt af van de zuiverheid van het raam waardoor we kijken.

maandag 22 maart 2010

Een productief weekend

De afgelopen dagen is er flink wat werk verzet, daarom was het even stil op de weblog. Maar nu kan je dan ook het uiteindelijke resultaat zien, ons moestuintje nieuwe stijl!

De oude SFG moestuin.

Vorig jaar heb ik voor het eerst Square Foot Gardening toegepast in onze tuin. Een stukje grond gekozen, en daarin vakjes gemaakt voor de groenten.

Op zich werkte dat wel, maar echt ideaal was het niet. Omdat de grond heel luchtig, vochtig en vruchtbaar was, besloten alle vaste planten in de omgeving om hun wortels naar dat stukje grond te loodsen, met als gevolg dat het een grote wortelwarboel werd.

En daarnaast kon ik niet overal goed bij en moest ik bijna de kwaliteiten van een slangenmens hebben om bij sommige plekken te kunnen komen. Ik ben meer type hark, qua flexabiliteit.


De nieuwe SFG moestuin in wording.

Daarom werd het tijd om toch maar eens echt een paar bakken in de tuin te zetten. Makkelijk bereikbaar, overzichtelijk en minder last van de andere planten in de tuin.

Dus moest ik een mooie plek hebben om die bakken neer te zetten, dat paste niet in het huidige hoekje. Met wat stenen zette ik globaal twee vierkante meter af en besloot om de rest te bestraten.

Project: "Hoe bestraat ik een klein stukje tuin" was geboren!

Heel leerzaam hoor, voor het eerst in mijn leven een stukje bestraten.

Het resultaat na vier dagen hard zwoegen:
- ontzettend veel spierpijn
- 1 halve blaar
- rauwe knieën
- last van mijn rug
- 180 klinkers in de grond gemept
- een schots en scheef bestraat stukje tuin!


Vooral onze poes was er blij mee, die vond het een prachtige kattenbak. Net als de andere 6 katten in de huizenrij.

De nieuwe SFG moestuin

En daar staan ze dan, de twee bakken van de Boerenbond / Welkoop. Het zijn dan wel niet de echte afmetingen die bij Square Foot Gardening horen, anders waren ze 1,2 bij 1,2 meter. Maar goed genoeg!

En volgens de instructies uit het boek van Mel Bartholomew heb ik een mooie kap van kippengaas gemaakt. Als bescherming tegen de horde poezen uit de buurt. Een heel handig ding, je neemt het er zo van af.

Dus niet denken dat we kippen gaan houden, al lijkt het er wel op.


En dan kunnen we nu gaan beginnen met het zaaien! Er staan al knoflook plantjes in, overgeplant uit de oude moestuin. Hopelijk overleven ze de transplantatie.

Ik moet eerst nog precies kijken wanneer ik de zaadjes in de grond doe, maar ze liggen al klaar. Ik heb er zin in! De lente is begonnen!

woensdag 17 maart 2010

Ik ben gemeen en egoistisch

Ik moet jullie waarschuwen, ik ben helemaal niet zo'n vriendelijk persoon. Sterker nog, ik ben gemeen, egoïstisch, ik lieg en bedrieg en steel alles wat los en vast zit.

Althans, dat zegt het AD: 'Groene' mensen zijn vaker gemeen en egoïstisch

Ecologisch bewuste mensen zijn vaker gemeen, egoïstisch en oneerlijk, dat beweren Canadese psychologen althans. De wetenschappers ontdekten dat mensen die bijvoorbeeld biologische voeding kopen, dit compenseren met egoïstisch en dubieus moreel gedrag.


De onderzoekers lieten de proefpersonen een test met geld doen, daaruit bleek dat groene consumenten minder snel hun geld delen dan degenen die 'gewone' producten kopen.


Bij een andere proef konden de deelnemers hun geldsom verhogen door vals te spelen en te liegen, daaruit bleek dat de ecologisch bewuste mensen hier vaker op in gaan dan de anderen. Als laatste toonde de studie aan dat milieuvriendelijke shoppers zes keer zo vaak stelen dan anderen.

En laat ik nou net regelmatig biologische voeding kopen! Dat belooft wat! Wees gewaarschuwd wanneer je me tegenkomt!

Via deze link kom je bij het bewuste onderzoek:
Do Green Products Make Us Better People?.
(Klik daar op 'One-click download' om het pdf bestand te lezen.)

Wat is nu echt het resultaat van het onderzoek?

Als ik het goed lees, komt het erop neer dat je na het uitvoeren van een 'goede daad' meer de neiging hebt om daarna iets slechts te doen.

Vergelijk het met een dieet, waarbij je de hele dag alleen maar sapjes hebt gehad en een kilo lichter bent geworden. En omdat je daar zo trots op bent, sta je jezelf de volgende dag toe om een hele reep chocolade naar binnen te proppen. Wat ontzettend slecht is, maar je 'mag' het, want je bent toch ook wel erg braaf geweest.

Maar er is een opvallend verschil.

Wanneer je wordt blootgesteld aan groene producten, maar ze niet koopt, dan heb je de neiging om je groener en beter te gedragen, omdat er een hogere ethische waarde aan die groene producten hangt. De test zegt ook dat mensen die groene producten kopen, positiever worden gewaardeerd dan mensen die reguliere producten kopen, puur omdat er dus een beter imago aan hangt.

Wanneer je dan daadwerkelijk het groene product koopt, dan heb je het idee dat je moreel iets goed hebt gedaan en dan heb je al snel de neiging om dat op een ander gebied te compenseren.

Wat zitten we toch raar in elkaar.

Doe ik dan echt slechtere dingen omdat ik biologisch koop?

Nou, ik geef het eerlijk toe, nu ik er zo over nadenk, klopt dat bij mij ook wel. Voorbeelden genoeg zelfs:

  • Na een hele tijd vegetarisch te eten, mogen we best wel eens een rookworstje pakken, we doen toch al zo ons best.
  • Omdat ik toch al zo duurzaam bezig ben met een eigen moestuintje, mag ik best tuinturf door de grond mengen, ook al is dat totaal geen duurzaam product.
  • Omdat we al ontzettend veel zo lokaal mogelijk eten, is het niet zo erg dat ik dan maar biologische sperzieboontjes uit Egypte pak.

Het heeft wel een voordeel trouwens: Nu ik me er bewust van ben, is de volgende stap natuurlijk om er ook wat aan te doen!

Dus dat berichtje in het AD is zo slecht nog niet, dat geeft juist een extra stimulans om het net een tikje beter te doen. En zo werkt het toch ook in de praktijk? Als je beseft dat je iets gedaan hebt wat volgens je eigen gevoel helemaal niet zo goed is, dan doe je de volgende keer toch extra je best? Ja toch?

Als je erover nadenkt, wat zie je dan bij jezelf? Wat doe je goed? En wat voor slechts sta je jezelf dan later toe?

maandag 15 maart 2010

De Landelijke Consuminderdag 2010 in Tilburg

Tja, als ik me dan toch aan het verdiepen ben in het consuminderwereldje, dan moet ik het ook goed doen.

Dus zijn we afgelopen zondag naar de Landelijke Consuminderdag in Tilburg geweest.

Een dag gevuld met heel wat lezingen en informatie, van 's morgens vroeg tot in de avond, voor ieder wat wils. En er zat zeker wel een hoop interessante informatie tussen.

Ik ga er niet uitgebreid over schrijven, eerst even een korte impressie en wat mij allemaal opviel. Maar later kom ik zeker wel terug op de diverse onderwerpen die er zijn besproken, want ik moet wel toegeven dat er toch heel wat stof tot nadenken tussen zat. Onderwerpen die de nodige aandacht verdienen en waar ik me zeker wat meer in wil gaan verdiepen.

Een leuke bijkomstigheid was dat je die dag gratis met de trein kon reizen, op vertoon van het boekenweekgeschenk. Dus er zijn veel mensen met de trein gekomen. Zelf zijn we met de auto gekomen. Ja, ik weet het, is dat nou consuminderen en milieuvriendelijk? Aan de andere kant heb ik me de aanschaf van een boek bespaard, dat dan weer wel.

Maar goed, de eerste interessante lezing die we bijwoonden was:

Peter Polder over Transition Towns.

In het kort komt het erop neer dat je als lokale gemeenschap probeert om je minder afhankelijk te maken van olie. Met als belangrijke drijfveren: de klimaatverandering en het fenomeen Peak-Oil.

Aan de hand van een soort stappenplan kan de organisatie Transition Towns Nederland mensen een handreiking geven, hoe je te werk moet gaan om je wijk, buurt of stad te veranderen in een Transition Town.

Het idee om olie-onafhankelijker te worden, spreekt me wel aan, zeker als je eens goed nadenkt waar olie allemaal voor wordt gebruikt. En wanneer je dan inziet hoe het product olie echt helemaal zit verweven in onze huidige wereld, dan is het bijna beangstigend om na te denken over de gevolgen wanneer olie niet meer zo ruim voorhanden is!

De volgende lezing was:

Jeanine Schreurs over 'Gelukkig leven met genoeg'.

Het is mooi om een bevlogen iemand enthousiast te zien vertellen over de resultaten van een onderzoek over hoe minder consumeren kan bijdragen aan een duurzame samenleving.

Ze liet ons een paar opvallende resultaten en ervaringen zien uit haar onderzoek: Living with less - a transformation model.

Ik kan er heel wat over schrijven, maar lees liever de link maar, daar staat het al mooi beschreven.

Een paar opvallende uitspraken deed ze wel, waaronder haar frustraties over de 'hedonistische, materialistische maatschappij.' Eigenlijk is onze maatschappij helemaal niet materialistisch, sterker nog: 'Waren we maar materialistisch!' riep ze uit, 'dan hechtten we nog waarde aan onze spullen, zijn we er zuinig op en dan kochten we niet elk jaar een nieuw paar laarzen, maar deden we jaren met 1 paar omdat ze zo lekker lopen.'

Daar zit zeker wat in, ik vond het een verrassende en zeker ook een rake opmerking.

En daarnaast liet ze ons een model zien, gebaseerd op de bekende termen: People, Planet, Profit.

Alleen zag haar driehoek er als volgt uit:

In plaats van de drie P's, waren het nu de drie G's.
Onderling verbonden in balans met elkaar.

Bijvoorbeeld, Neem je wat vaker de fiets, dan investeer je in Gezondheid (dit wordt groter), het is Groener (milieuwinst) en ook goedkoper! (Geld)

Ik ben benieuwd wanneer de resultaten van het onderzoek gepubliceerd worden, er komt ook een boek hierover, maar dan moeten we nog geduld hebben.

De laatste lezing was ook een hele goeie:

Steven Vromman - De Grote Kleine Low Impact Man Lezing Show

Ik kende hem al van de Belgische televisie en zijn weblog en ik wist dan ook dat hij bezig was met een show/lezing. En daarom vond ik het ook erg leuk om hem eens in levende lijve te zien.

Hij heeft zijn leven zodanig aangepast dat hij nu een eerlijk deel van de aarde gebruikt, de zogenaamde mondiale voetafdruk. Het eerlijke deel is 1,8 hectare. Dat zou genoeg moeten zijn voor de huidige wereldbevolking.

Maar de gemiddelde Nederlander gebruikt zo'n 4 hectare, de Belg 5,1 hectare en de Amerikaan 9,2 hectare. Zoveel ruimte dus, dat er niet genoeg plaats is op deze planeet voor onze levensstijl.

De Low Impact Man laat zien dat met enige moeite je mondiale voetafdruk verlaagt kan worden, zonder al te veel aan levenskwaliteit in te moeten leveren. Althans, dat ligt er aan wat je zelf onder levenskwaliteit verstaat.

Jammer genoeg was de tijd beperkt, dus kregen we een verkorte versie van zijn show, maar dan nog was die erg interessant! Het zat goed in elkaar, harde cijfers, goede informatie en doorspekt met de nodige humor. Klasse!

En ook hier een flinke lading aan informatie. Hele nuttige informatie ook. Ik heb ook hier heel wat uit te zoeken, waar ik later vast nog over ga schrijven. te beginnen met het uitrekenen van onze eigen voetafdruk en het bekijken van de film Home van Yann Arthus - Bertrand.

Er waren natuurlijk nog veel meer lezingen, maar we hebben ze niet allemaal gezien, dit waren voor ons de interessantste.

Klik hier nog voor een filmpje met een fotoimpressie van de dag.

Het was een geslaagde dag! Misschien volgend jaar weer, wie weet.

Voorlopig heb ik in ieder geval weer genoeg stof om over na te denken en ook om over te schrijven.

Waar is Baking Soda te verkrijgen?

Toen ik eenmaal het pakje Baking Soda in mijn bezit had, was ik er zo blij mee, dat ik helemaal vergat te melden waar ik het had gekocht.

En terecht dat er dan ook vragen kwamen in de reacties, dus bij deze de volledige informatie:

Omdat we in de buurt waren, liepen we de Aziatische supermarkt in Eindhoven binnen, waar het ook nog eens heel toevallig in de aanbieding was!

Amazing Oriental in Eindhoven

Kijk op hun website voor de andere filialen in het land.

De prijs was 0,89 cent voor net geen 500 gram. Maar ik heb geen idee of dat goedkoop is of niet. Duur is het in ieder geval niet. En de aanbieding geldt nog tot 4 april, dus je hebt nog de tijd!

Maar ... ere wie ere toekomt. De vondst heb ik te danken aan de tip van de maakster van Bewuste Eenvoud. Zij gaf de suggestie om het eens in een toko te proberen, daar is het makkelijker verkrijgbaar.

Dus Mieb, bij deze, heel erg bedankt!

Kleine update:
Via deze link kom je bij een overzichtelijke en flinke waslijst van allerlei toepassingen van dit product. Baking Soda Book (engelstalig)

zaterdag 13 maart 2010

Het hoogtepunt van consuminderen

Het is zover! Eindelijk!

Eindelijk tel ik mee in consuminderland!

Ik heb het in huis, na lang zoeken. Een queeste langs ontelbare websites, winkels, gezocht in de donkere krochten van een lang vergeten historie. Talloze vragen aan wijze mannen, orakels, adviseurs. Allen wisten mij niet de juiste weg te wijzen.

Tot het moment dat mij een tipje van de sluier werd gegund, een kleine hint naar de plek waar ik het zou kunnen vinden.

En jawel, daar lag het dan. De Heilige Graal van de Consuminderaars. Het machtige wondermiddel met duizend en een toepassingen. Eindelijk had ik het in mijn handen! Amper kon ik mijn tranen bedwingen toen ik het in de schappen zag staan. Ik moet toegeven, uit ontzag viel ik op mijn knieen. En met trillende handen nam ik het pak voorzichtig vast.

Dit was het dan, ongelooflijk. Zo klein, zo goedkoop, maar o zo machtig!

In extase hief ik het hoog boven mij de lucht in. Een engelenkoor barstte uit in hemels gezang! En ik durf te zweren dat er door het raam een straal licht precies op het pak viel en het omhulde met een mysterieuze gloed.

Eindelijk was ik in het bezit van:

Natrium Bicarbonaat! Baking Soda! Bakpoeder!!

Aanschouw het nu, met eigen ogen!


De macht van dit product is zo groot, ik durf het amper toe te passen. Waar moet ik beginnen? Ga ik het gebruiken om lekkere koekjes te bakken? Misschien het huis ermee schoonmaken? Of de aanslag van thee ermee weg te halen? Of als deodorant gebruiken? Of misschien is het ook wel makkelijk om vieze geurtjes ermee weg te halen? Of te gebruiken wanneer ik last heb van brandend maagzuur?

Zo veel mogelijkheden!

Ik laat het maar even bezinken, en later, wanneer de tijd er tijp voor is, zal het moment daar zijn. Dan maak ik gebruik van Baking Soda. En ik zal er zeker verslag van doen.

Tot die tijd, verblijf ik in stilzwijgen en trek ik me terug naar een ander oord, in het verre Tilburg, alwaar honderden mede consuminderaars zich begeven om te gaan genieten van een Landelijke Consuminderdag.

Misschien dat zij allen mij met raad en daad kunnen bijstaan om me leren om te gaan met zoveel kracht in een kartonnen pakje.

donderdag 11 maart 2010

Gezien, gehoord, gelezen: The Story of Stuff

Het is al een hele tijd geleden, toen ik voor het eerst het filmpje van The Story of Stuff zag. De meeste informatie die ik toen zag was al wel bekend, maar het fijne ervan was, dat het in een overzichtelijk en grappig filmpje was gezet, waardoor de boodschap heel duidelijk overkwam.

Vandaag zag ik het filmpje nog een keer, en het had nog niets van zijn waarde verloren. Daarom reden genoeg om het op de weblog te zetten. Voor degene die het nog niet gezien hebben. Maar het is al erg bekend onder de vele consuminderaars, dus vele van de lezers zullen het wel al kennen.

Maar het kan geen kwaad om het nog eens te bekijken! Even het geheugen opfrissen, hoe zit het ook alweer met al die spulletjes die we kopen? Wat voor invloed heeft het op de planeet? En waarom? En waarom zijn dingen zo goedkoop? En waarom kopen we eigenlijk zoveel dingen? En wat kunnen we er aan doen?

Trek even een kleine 20 minuten uit voor dit filmpje en daarna kijk je niet meer hetzelfde naar de de huidige consumentenmaatschappij.

dinsdag 9 maart 2010

Energie metingen: computer en modem

Vorige keer had ik een hoog energieverbruik gemeten bij de modem en dat zat met toch niet zo lekker. Ik had het gevoel dat het niet klopte. Dus heb ik de energiemeter er nog maar eens bijgepakt.

De eerste meting gaf het volgende aan:

290 Watt in 8,5 uur.
Per uur dus: 34 watt

En dat vond ik vreemd, want toen ik de meter aansloot, gaf hij aan, dat hij zo'n 12 watt per uur verbruikt.
Voor het gemak nam ik maar het gemiddelde: 23 watt per uur.
Per jaar is dat:  200 kWh

De tweede meting van het energieverbuik van de modem liet een heel ander resultaat zien!

260 Watt in 21,5 uur.
Per uur: 12 watt
Wat vreemd.

Na wat piekeren ben ik eruit gekomen. Heel simpel eigenlijk. Tijdens de eerste meting stond de computer aan en bij de tweede meting niet. Dus dat was het verschil! Wanneer de computer aan staat, verbruikt de modem meer energie!

Modem zonder computer aan: 12 watt per uur
Modem met computer aan: 34 watt per uur

Kijk, daar kan ik wat mee. Nu hoef ik alleen nog uit te rekenen hoeveel uur ik per dag de computer aan heb staan. En daar is een truukje voor, althans, wanneer je een Apple hebt.
  • Open de Terminal (via Spotlight, typ het command 'Terminal')
  • Typ het commando: ac -dp
    Je ziet nu een lijst van alle dagen waarop je computer heeft aangestaan en hoelang iemand is ingelogd geweest.
    Noteer de allereerste datum die genoemd wordt, misschien moet je even naar boven scrollen.
  • Typ het commando: ac
    Nu zie je het totaal aantal uren, noteer dat ook.
  • Reken het aantal dagen uit wat tussen de allereerste datum zit en de huidige datum.
  • Deel het totale aantal uren door de gevonden dagen
  • En zo heb je het gemiddeld aantal uren per dag dat je computer aan staat, ongeveer.
In mijn geval is dat zo'n 6 uur per dag!

Pfoe! Dat is veel. Maar dat betekent niet dat ik er continue achter zit, soms is hij aan het downl .... werken voor mij.

Nu is het wat makkelijker berekenen wat de modem aan energie verbruikt.

6 uur per dag a 34 watt
18 uur per dag a 12 watt

In totaal verbruikt de modem zo'n 152 kWh per jaar.

En nu ik toch meteen wist hoe lang de computer per dag aan staat, kon ik meteen het energieverbruik van de computer zelf meten.

Na 2 uur computeren stond de meter op 260 watt.
En na wat rekenen kom ik dan op een kleine 283 kWh per jaar uit. Ook een flink verbruik!
Niet helemaal accuraat, want als de computer op de spaarstand staat, verbruikt hij natuurlijk een stuk minder, maar ik heb geen zin om daar ook nog eens rekening mee te houden.

Dus eindconlusie:

De computer staat te vaak aan!
En minder computeren bespaart energie van de computer zelf PLUS de modem.

En wat iedereen al weet, als je de computer niet gebruikt, zet dan ook helemaal de stroom eraf. Mijn apparaat verbruikt toch nog zo'n 12 watt per uur, terwijl alles uit staat. Dus zet er een stekkerdoos met zo'n knop tussen!

Leuk hoor, dat meten. Volgende project: de koel- en vrieskast!

zondag 7 maart 2010

Besparen op scheren

Roger Federer, Tiger Woods en Thierry Henry bekogelen mij met golf-, tennis- en voetballen, om mij ervan te overtuigen dat ik toch maar zeker Gillette mesjes moet kopen, zodat ik baby-billetjes-glad door het leven kan.

Dat doen ze heel erg graag zelfs, want ze krijgen er 20 miljoen euro per persoon voor. Daarom kijken ze ook zo blij in de commercials. Dat zou ik ook doen met zo'n bedrag!

Maar goed, even de technische details.

Ik ben een nat-scheerder, omdat elektrisch scheren bij mij gelijk staat aan het gevoel van een paar uur te lang in de brandende zon gelegen te hebben. Erg schrijnend en branderig. Dus scheer ik met mes en schuim, omdat dat veel fijner is en veel gladder resultaat oplevert.

Lange tijd schoor ik me met de Gilette serie, Mach 3, plus bijbehorende scheergel bussen. Maar stiekem is dat toch een dure hobby.

Nu weet ik niet precies hoeveel mesjes en scheergel ik zo gebruik in een jaar, maar ik kan wel een schatting doen:

Mesjes:
3 x pakje met 8 mesjes Gillette Mach 3 a 18,95 = 56,85 euro
Scheergel:
6 x 200 ml Gilette basis scheergel a 3,99 = 23,94

In totaal, afgerond 80 euro per jaar en dat is nog zuinig geschat.

Tachtig euro is veel!! Vooral de mesjes zijn belachelijk duur. Acht stuks in een pak van 18,95, een voordeelverpakking ook nog eens. Dat is 2,36 euro per mesje.

Helemaal wrang is de informatie dat de productiekosten van 1 mesje ongeveer zo'n 6 cent zijn. Dat zijn woekerwinsten! Daar kunnen banken nog wat van leren zeg.

Het volgende plaatje geeft een overzichtje van de nieuwste mesjes, weliswaar de Engelse prijzen, maar het geeft wel een idee wat voor belachelijke winsten er worden gemaakt.


Welnu, nat scheren kan goedkoper! Plus als extra bonus, ook nog eens milieuvriendelijker.

Hoe? Door 50 jaar terug in de tijd te gaan. Old school scheren. De ouderwetse manier met een kwast, scheerschuim en een klassiek scheermes.

Dit is een prachtige besparing, het is goedkoper en zeker ook milieuvriendelijker. Veel minder afval. En ook nog eens een stuk luxer. En gladder!

Wel een extra kanttekening:
Deze manier van scheren is heel fijn en goed, maar het kost ook wel wat meer tijd. Ik zie die extra tijd dan ook nog eens als een luxe, even lekker wakker worden in de ochtend, of juist als een rustig ritueel, tot rust komen voor het slapen gaan.

Er zit veel kwaliteit in die extra tijd.

De kosten in een jaar:
1 x tube Proraso scheercrème, 150gr. = 5,75 euro
1 x DE Scheermesjes, Derby. 50 stuks. = 8,75 euro

Ruim voldoende voor een jaar.

Er zijn wel wat basisinvesteringen nodig, zo heb ik dus wel een 'krabber' nodig, zoals dat heet, een kwast en een bakje waarin je de scheerzeep moet maken.

Merkur 39C XL Slanted HD = 39,50 euro
Standaard voor scheermes met kommetje = 39 euro
Scheerkwast met Dassenhaar = 54 euro

In totaal 132,50 euro.

Dat klinkt veel, maar besef wel, deze set gaat echt een leven lang mee. Allemaal topkwaliteit. Laat ik zeggen dat ik er zeker zo'n 25 jaar mee kan doen. Dan kom ik jaarlijks op 5,30 euro.

Dus in totaal kom ik dan op: 19,80 euro

Besparing:
Scheren met Gillette: 80 euro
Ouderwets scheren: 19,80 euro

Besparing per jaar: 60,20 euro

Per maand bespaard: 5 euro (afgerond)

Totaal bespaard per maand: 72,09 + 5 = 77,09 euro

vrijdag 5 maart 2010

Het eerste eco design hotel in Amsterdam

Ik las op de weblog van (Be)SpaarChick over de opening van een Eco Design Hotel in Amsterdam.

Een stukje tekst op de site van allesduurzaam.nl:
Groener kan niet, en dat zie je: van Cocomat bedden, bureaus gemaakt van gerecyclede yoghurtverpakkingen, de eerste levende plantenmuur binnenshuis in Nederland en het hotel staat vol met ecofaboulous Vitra meubelen. En dan nog niet te spreken over details als de energiebesparende verlichting, de waterbesparende kranen en de tapijten van geitenhaar....

Op zich klinkt het wel leuk, er is in ieder geval nagedacht over het concept en ik denk ook echt dat de bedoeling wel goed is. Maar een beetje sceptisch ben ik wel, want al snel wordt er een labeltje 'eco' aangeplakt, waardoor je er meteen een hoger prijskaartje aan kan hangen, zonder er iets extra's voor terug te geven.

Maar op het eerste gezicht lijkt het wel goed. Voor 80 euro per nacht, slaap je lekker luxe, maar wel zonder ontbijt. Ik geef het een kans!

Maar als ik eerlijk ben, toen ik de term 'Eco Hotel' hoorde, gingen mijn gedachten meteen uit naar een ander Amsterdams hotel. Een hotel, wereldberoemd om zijn reclame campagnes, het Hans Brinker Hotel

Ook daar kan je milieuvriendelijk overnachten, zo niet nog milieuvriendelijker dan bij het voorgaande hotel! En ook nog eens voor een aantrekkelijkere prijs.

Klik hier voor een overzicht van diverse reclamecampagnes voor dit hotel.

Maar het meest duidelijk is het volgende filmpje, dat laat zien hoe milieuvriendelijk dit hotel wel niet is!



Ik heb geen ervaring met dit hotel en ik weet niet of ik dat ook wel zou willen. Maar mocht ik echt een eco overnachting willen... wie weet.

donderdag 4 maart 2010

De vloek van plastic

Dit berichtje begon met een vraag, die ik aan jullie wilde voorleggen:

'Wat doen jullie met het composteerbaar plastic dat je, volgens de makers, gewoon op de composthoop of in de groenbak mag gooien?'

Je kent ze vast wel, de knisperende hoesjes rond de Max havelaar bananen of de bioplastic hoesjes van het blaadje van de ASN bank. 'Dit mag in de compostbak' staat er dan op de verpakking.

Alleen, als ik de richtlijnen van de gemeente bekijk, dan mag er helemaal geen composteerbaar plastic in de groenbak. Begrijpelijk, want je ziet geen verschil tussen composteerbaar plastic en gewoon plastic. Dan wordt het gft afval alsnog afgekeurd en gaat het richting het gewone afval.

Maar ... die vraag is helemaal niet belangrijk meer. Totaal niet.

Dat komt door mijn zoektocht op Internet over dit soort plastic.

Zo kwam ik op een verhaal dat het composteerbaar plastic misschien wel beter is, qua gebruikte grondstoffen voor de fabricage (zetmeel en suikers), maar zeker niet bijdraagt aan de vermindering van zwerfvuil.

En van zwerfvuil kwam ik op allerlei andere soorten rotzooi. En kwam ik bij een fotograaf die hiervan foto's maakt. Chris Jordan.

Prachtige foto's van verschrikkelijke rotzooi die door de mensen en hun consumptiemaatschappij wordt gemaakt en uiteindelijk weggegooid.

Zoals deze mobieltjes:


Of een kunstwerk van 2,5 miljoen stukjes plastic, gelijk aan het geschatte aantal ponden aan plastic vervuiling dat in de oceanen terecht komt...PER UUR.


Ingezoomd:


En zo kwam ik op het onderstaande filmpje, met foto's van dezelfde Chris Jordan, over dode vogels, met heel veel plastic in hun maag. De foto's zijn niet smakelijk, maar kijk het filmpje toch maar. Misschien zit er wel wat plastic van onszelf tussen.



En zo kwam ik tenslotte op een filmpje van Charles Moore, tijdens een TED toespraak. Hij is de ontdekker van de 'Great Pacific Garbage Patch', een gigantische grote plastic soep in de Stille oceaan. Een plek waar allerlei zwerfvuil, plastic zich verzamelt en langzaam naar de bodem zakt of uiteenvalt in microscopisch kleine stukjes, en zo in de kringloop terecht komt met alle gevolgen van dien.

Ik heb met een dikke frons zitten kijken, ik heb de verhalen wel gehoord, maar nu zie ik er ook de beelden bij....



Verschrikkelijk. Nu wil ik deze weblog vooral positief houden, maar toch, dit is een uitzondering. Ik wist dat het erg was, maar zo erg...

Klik hier voor nog zo'n filmpje waarin je ziet hoe serieus de vervuiling is.

De vraag aan het begin van dit berichtje is dus ineens niet meer zo belangrijk. En naast de vraag 'Wat doen we toch in hemelsnaam met onze planeet?', kan ik me beter maar het volgende afvragen:

'Wat moet ik doen met al het plastic?'

Recyclen is een begin. Maar zoals het ook wordt gezegd in het filmpje. Opruimen gaat niet meer, dit kan je beter bij de bron aanpakken. Dus nogmaals:

'Wat ga ik doen met al dat plastic?'

Enig idee? Iemand?

dinsdag 2 maart 2010

Twee nieuwe leningen bij Kiva

Zo,

Zojuist heb ik geld geleend aan twee gezinnen uit Bolivia om ze te helpen met het kopen van land, zodat ze zelf voer kunnen verbouwen voor hun vee. En om ervoor te zorgen dat een klein internet cafeetje wat kan moderniseren.

Gewoon vanuit mijn luie stoel, thuis. Allemaal via Kiva.org. Wat een mooi initiatief vind ik dat toch.

We hebben nu een paar leningen lopen en we krijgen elke maand steeds netjes een deel terugbetaald. En dat geld kunnen we dan weer gebruiken voor nieuwe leningen.

Ik heb in een eerder bericht al wat meer erover verteld, dus daar ga ik nu niet verder meer op in.

Maar ik wil nog wel een mooi filmpje laten zien dat een mooi beeld geeft wat zo'n lening kan betekenen voor anderen.



Op naar de volgende lening!
Related Posts with Thumbnails