donderdag 22 september 2011

Het leven van een plastic zakje

Ik stond in de rij voor de kassa, geduldig te wachten op mijn beurt.

De vrouw voor me had twee ansichtkaarten gekocht en rekende ze af. Om haar handen vrij te maken, had ze twee grote tassen op de grond gezet.

'Wilt u er een tasje bij?' vroeg de cassière.
'Ja, doe maar,' was het antwoord.

De dame achter de kassa pakte een piepklein plastic zakje, met precies de grootte van een ansichtkaart en stopte de twee kaarten erin. Het plastic tasje verdween in een van de grote tassen op de grond.

Met verbazing bekeek ik het tafereel.

Twee grote tassen, met nog heel veel ruimte over. Genoeg ruimte om zo twee losse ansichtkaarten erin te schuiven, die dan mooi beschermd in die tas zitten. Ze kon de kaarten eventueel tussen twee pakjes klemmen, zodat er geen vouwen in komen.

Waarom moeten die kaartjes in een plastic zakje??!!

En dan ook nog eens zo'n piepklein zakje! Waar je verder helemaal niks mee kan!

Kijk, grote plastic zakken kan je mooi hergebruiken, als vuilniszak, of als boodschappentas, noem maar op. Desnoods gebruik je ze om je fietszadel droog te houden.

Maar zo'n ieniemienie zakje? Wat moet je daar mee?!

Ik kan er met mijn verstand niet bij, dit is toch pure plastic verspilling? Of overdrijf ik nou? Ben ik de enige die dit totaal overdreven vind?

Maar goed, hoe dan ook. Dit is een mooie aangelegenheid om een prachtige documentaire te laten zien, over het leven van de plastic zak. Een sfeervolle en leerzame ervaring over het leven van dit wonderbaarlijk wezen...

6 opmerkingen:

 1. Erg he.
  En hoe je soms winkeliers moet zien te overtuigen dat ze dingen die op zich al verpakt zijn echt niet nog eens in plastiek hoeven te doen.

  Nu ik begin nu hier en daar wel weer plastiek te vragen, ik zat helemaal zonder zakjes voor in de vuilbak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie het meer als een bewijsje dat je betaald hebt. Als je ook nog bij andere winkels binnen moet, die ook kaarten verkopen, kan het zijn dat je ze hebt meegenomen.
  Voor hetzelfde had ze een papieren zakje gekregen.
  Ik zeg ook altijd ja tegen een zakje erbij om die reden. Dat het dan zo'n prutzakje is, dat is dan gewoon pech. Ik hergebruik ook ieder zakje overigens. Niks gaat zo maar weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt toch ook je kassabon? Dat is toch al je bewijs dat je betaalt hebt ? Nee, laat voor mij de zakjes maar achterwege. Grote flauwekul, ik heb mijn eigen tas altijd bij me.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk had je het moeten vragen! Ik ben best benieuwd waarom die mevrouw dat zakje wilde!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het gewoonte is van veel mensen om een zakje te nemen. Eerst kreeg je automatisch van de winkelier een zakje en nu vragen ze het. Maar het zit waarschijnlijk nog steeds in het systeem van veel mensen.

  Zelf neem ik alleen een zakje als ik vergeet om een tas mee te nemen. Komt helaas nog wel eens voor.

  Maar als bewijs dat je betaald heb vind ik onzin, want je hebt inderdaad je kassabon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ieder zijn eigen mening. Het voelt voor mij in ieder geval niet goed aan als ik iets koop en er zit geen verpakking om en zo dan de winkel uit te lopen, zelfs met bon.
  Ik bedoel dan niet zo'n doorzichtig envelopje als verpakking.
  Al zou ik zelf een kaart nooit in een tas doen, maar in een handtas vanwege het kreuken. Overigens koop ik ook nooit kaarten, dus hoef me eigenlijk niet eens druk om zo'n tasje te maken om er nu wel of geen te vragen of te accepteren. Dat vind ik namelijk tegenwoordig onzin om nog te kopen. Daar is vast niet iedereen mee eens :-)

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails