maandag 19 september 2011

DKFD #13: Onweer


Voordat je dit gaat lezen, open eerst deze website op de achtergrond, en ga dan weer verder met lezen.

Je hebt ze al een tijdje gezien, hoog boven je, in de lucht. Die typische compacte bloemkoolwolken, die een voorbode zijn voor wat er gaat komen.

Onweer.

Dat is echt genieten. Onweer biedt zoveel momenten om van te genieten, dat wordt zwaar onderschat.

Wanneer er een flinke storm gaande is, gepaard met heftige donderslagen en bliksemschichten, reken er maar op dat ondergetekende dan voor het raam staat. Om met ontzag in de ogen te kijken naar al dat natuurgeweld.

Zoveel mooie momenten.

Wanneer de donkere buitenwereld ineens helder wordt verlicht. Je ziet de wolken, met daarachter een lichtbron, opfiltsen. De huizen en bomen vormen een silhouet, met op de achtergrond de hemel in vuur en vlam.

Bij de flits begin je met tellen. Een, twee, drie, vier... en dan hoor je de donder. En dan weet je dat die bliksem op zo'n 1200 meter afstand door de lucht knalde, omdat de snelheid van het geluid zo rond de 300 meter per seconde is. (Eigenlijk nog sneller, maar ronde getallen rekenen makkelijker.)

En bij de volgende flits ga je weer tellen. En merk je dat je minder seconden tot aan de donder nodig hebt. Het onweer komt dichterbij! (en ik moet dan altijd aan de film Poltergeist denken)

En dan zie je de eerste duidelijke bliksemschichten. Een lange schicht, of juist allerlei vertakkingen horizontaal door de lucht. Wauw!

Wat een geweld, wat een kracht!

Omringd met donder, omgeven door lichtflitsen. De wind zet aan, regen slaat met vlagen tegen de ramen. Ja, echt prachtig.

En ondertussen wordt de tijd tussen de flitsen en de donder weer langer, en weet je dat de storm verder trekt. Uiteindelijk heb je nog 1 ding te doen, wanneer het onweer voorbij is.

Ga naar buiten of zet de ramen open. En inhaleer die frisse, natte, ozon, regenlucht.

Heerlijk!

Misschien niet echt de categorie 'klein', maar toch echt wel 'fijn', ook al kunnen meningen hierover verschillen. 
Klik hier voor meer kleine, fijne dingen.

1 opmerking:

  1. Mooie ode aan onweer!

    Ik houd er ook wel van, hoewel het de laatste tijd ook wel eens een beetje eng is, al dat natuurgeweld.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails