dinsdag 27 september 2011

Afwassen, met de hand of in de machine?

Vorige week hebben we lekker de tijd doorgebracht in een mooi appartement in Sauerland, Duitsland. Een heerlijk ruime plek, luxe ingericht en van allerlei gemakken voorzien. Inclusief:

een vaatwasser!

Thuis doen we het nog ouderwets, met de hand. En ik heb altijd beweerd dat dat voorlopig ook zo blijft, vooral uit milieu oogpunt. En nog steeds is dat erg belangrijk.

Volgens mij is afwassen met de hand nog altijd milieuvriendelijker dan de vaatwasser. Maar echt harde cijfers zijn er nog niet. Het is vooral een gevoel.
 • Een vaatwasser kost meer energie om te maken en te vervoeren en gaat minder lang mee dan een afwasteiltje.
 • Al die tijd dat hij aanstaat, gebruikt de machine energie, terwijl afwas met de hand op pure lichaamskracht werkt.
 • De vaatwasser gebruikt meer water vergeleken met de hand afwassen.
 • De vaatwasmiddelen zijn vaak per blokje verpakt in plastic en lijkt meer afval te genereren dan een standaard fles afwasmiddel.
Maar is dat echt zo? Een zoektocht op internet helpt me geen steek verder.

Milieu Centraal zegt dat met de hand afwassen beter is.
Ergens anders beweren ze het tegenovergestelde.

Wat er vooral op het net staat, is dat het per situatie verschilt. Wanneer je bijvoorbeeld een close-in boiler hebt (en die hebben we), kan een vaatwasser wel eens minder energie verbruiken. Als je van tevoren veel afspoelt, is ook een vaatwasser beter. Maar heb je warm water via de hr-ketel en je doet zuinig met je water, dan is met de hand afwassen veel beter.

Maar goed. Het allergrootste voordeel hebben we nog niet genoemd. Daar zijn we dus achter gekomen tijdens onze vakantie. En dat grootste voordeel is:

tijd

Vooral nu we een kleine hebben, zijn de avonden gevuld met naar bed brengen en de afwas en daarna is het al snel bedtijd voor de grote mensen. En wat dat betreft komt er veel tijd vrij die we op een andere manier kunnen besteden. Met lezen, leuke dingen doen, noem maar op.

Tijd is wat dat betreft ook erg kostbaar en eenmaal verstreken komt het nooit meer terug. Dus kan je die tijd maar beter goed besteden.

Alle informatie op Internet is zo divers, dat ik me beter kan richten op de eigen situatie. Dus we gaan weer eens meten en vergelijken! Binnenkort meer!

Wat vinden jullie? Met de hand? Vaatwasser? En waarom doe je het met de hand of vaatwasser? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.

11 opmerkingen:

 1. Op de hand, vnl. vanwege een vaatwasser op de groei;-) en een kleine keuken.
  (hoewel de groei er bij de jeugd nu wel uit is als jongvolwassenen)
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een vaatwasser die ik maar 2 keer per week laat draaien (op nachttarief). Alle vuile vaat is altijd mooi uit het zicht. Als ik geen vaatwasser had, zou ik waarschijnlijk dagelijks een sopje maken, wat dan weer meer water verbruikt (ik moet eerst een emmer laten lopen voor ik warm water heb omdat de boiler niet in de keuken staat). Daarentegen heb ik wel thermische zonne-energie dus zou ik gratis warm water hebben (na de verloren emmer koud).

  Ik gebruik ecover-vaatwastabletten dus minimale belasting. Vaatwasser is al meer dan 10 jaar oud.

  en TIJD besparing is voor mij de grootste plus van de vaatwasser.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier kwam er een vaatwasser toen er kinderen kwamen. Want inderdaad juist na de avondmaaltijd is het spitsuur en kom je vaak tijd te kort en een vaatwasser is dan een uitkomst! Ik denk dat het qua millieu in evenwicht blijft met met de hand afwassen mits je er maar verstandig mee om gaat. Dus alleen volle machine draaien, nachttarief indien mogelijk, niet voorspoelen en de moderne machines hebben ook een eco knop tegenwoordig. Succes met de keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn maar met z'n tweetjes en zouden echt wel lang moeten wachten tegen dat we een vaatwasmachine helemaal kunnen vullen... Ik twijfel zelfs of we genoeg borden, glazen en bestek hebben om zo'n machine helemaal te vullen :-)

  En tijdsbesparing? Misschien wel, maar alles hangt af van de hoeveelheid afwas en de snelheid van afwassen :-) We hebben dan ook geen kind, dus we hoeven ons maar zelden te haasten. Slow living ;-)

  Hier een interessante discussie over vaatwassers... Voor mij geeft de impact van de productie van de machine de doorslag om er geen te kopen. Ik hoop dan wel in de toekomst het water te kunnen verwarmen met de zon en grondwater te kunnen gebruiken... Maar voorlopig wonen we in een huurhuisje...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb begin van het jaar een experiment gedaan en 2 maanden lang op de hand afgewassen, omdat ik het energiegebruik altijd noteer kon ik de besparing zien. Die was er wel maar minimaal. En met de hand afwassen kostte vooral meer tijd, omdat het snel een troep is op het aanrecht ben je sneller geneigd tussndoor af te wassen en dan is de besparing zo weg. Ik deed het op de manier van milieucentraal: met een afwasteil en voorspoelen met koud water.
  Mijn conclusie was dat het me niet waard was. De droger daarentegen heb ik weggedaan en nooit gemist en dat scheelde wel veel energie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik heb een vaatwasser en die gaat niet weg. Alleen wassen als hij vol is, zo mogelijk het kortste programma en regelmatig een half blokje wasmiddel. Al met al spoelt er ook veel water weg met dat handafwassen En vooral.. Geen gezeur over wie er nu weer moet afwassen!
  Wat echt milieutechnisch gezien het beste is heb ik vaak gehoord dat dat toch de vaatwasser is, maar dat zal zeker afhangen van hoe het gebruik is. (ik spoel niks voor!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als klein meisje hadden mijn ouders al een vaatwasser dus ik heb thuis nooit met de hand hoeven af te wassen. In onze eigen huis was het dan ook heel vanzelfsprekend dat er een vaatwasser kwam. Deze heeft nog geen 4 jaar gedraaid en was stuk. We hebben 3 maanden met de hand afgewassen, maar ik baalde op een gegeven moment dat ik zo lang bezig was dat er toch een nieuwe vaatwasser is gekomen.
  En op de manier hoe ik afwas is een vaatwasser veeeeeeeeeeel voordeliger :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier een vaatwasser, in verband met tijd en gemak. Wij draaien hem 's nachts, op goedkope stroom. Ik denk ook dat een vaatwasser hygiƫnischer is door gebruik van hogere temperaturen dan handafwas. Het aanrecht is altijd opgeruimd en ik bewaar er ook de afwasborstel in die we af en toe gebruiken voor de koekenpannen. Bespaarmaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik vind het fijn dat ik dit lees want ik vroeg me namelijk al regelmatig hetzelfde af.
  Nu is het duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ieder keer weer zeggen we; als deze stuk is dan...........maar zo'n vervelend "gat" in de keuken is ook niet fijntjes. De vaatwasser is duurder omdat de aanschaf ervan meer centjes kost dan een teiltje en de blokjes duurder zijn. We zijn nog maar met z'n twee, maar ik niet weer zonder vaatwasser. Een opgeruimd aanrecht en tijdsbesparing. Je mag toch ook nog genieten van je leven?
  Hartelijke groeten en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben voor de vaatwasser. Toen de onze kapot ging, besloot ik om lekker pittoresk te gaan afwassen, en dan van die gezellige gesprekken te hebben met de kinderen. Maar het kost inderdaad veel tijd, en na een week wilde ik nog maar 1 ding: weer een vaatwasser.

  Mijn aanrecht is daardoor ook altijd netjes opgeruimd.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails