Goed, ondertussen heb ik een mooie plek ontdekt waar we heerlijke melk kunnen krijgen.
Weten jullie nog dat ik me afvroeg wat nu beter was, melk uit een pak of uit de fles? Toen was de conclusie dat ik het allerbeste de melk zelf bij de boer zou moeten halen, in een eigen fles, die ik meerdere malen zou hergebruiken.
En dat is nu precies wat ik heb gedaan. Een bezoek gebracht aan het Melkhuisje, hier in Helmond.
Dit is een initiatief van een boer in de buurt, speciaal voor liefhebbers van dagverse melk. Superverse melk, gekoeld, niet afgeroomd, dus heerlijke volle melk!
Ter plekke gemolken, dus de lijn van levering is ontzettend kort, er is geen vervoer met vrachtwagens enzo, zeg maar een directe levering van uier tot automaat.
De automaat geeft de melk in verschillende hoeveelheden, van kleine bekers, tot grotere tot een liter. En prijs is ook redelijk, 80 cent per liter. En wat ik mooi vind, dit geld gaat direct naar de boer, de volle mep. Er blijft niets aan hangen bij transportmaatschappijen, melkfabriek, supermarkt. Een eerlijke prijs.
En het is zo simpel. Fles in de automaat. Geld erin. Een druk op de knop en de fles loopt vol met echt heerlijke melk.
Later die dag hebben we lasagna gemaakt, waarvoor we ook deze melk hebben gebruikt. En het is echt, je weet niet wat je proeft! Een stuk romiger, een volle smaak. We hebben lekker gesmuld.
Voor herhaling vatbaar dus.
Maar toch nog een paar kanttekeningen die nog nader onderzoek vergen:
- De melk is niet biologisch.
Dus ik zou nog moeten uitzoeken hoe het zit met voeding van de dieren, de dieren zelf, hoe staan ze op stal en wat voor voer krijgen ze? En wordt er antibiotica gebruikt? Hoe wordt het gras dat ze buiten eten bemest? Misschien dat een kijkje op de boerderij wel nuttig is. - We wonen op vijf kilometer afstand.
Dat is dus 10 kilometer fietsen voor een fles volle melk! Op zich heel gezond, maar staat dit in verhouding met het snelle gemak van de supermarkt? Dat zijn prioriteiten die we nog moeten uitzoeken. In ieder geval moet het wel op de fiets en zeker niet met de auto. Dan is het hele voordeel qua milieu impact teniet gedaan.
Is hier dan ook sprake van rauwe melk?
BeantwoordenVerwijderenGoed idee! Wat is beter biologische melk uit Friesland of "gewone" verse melk uit eigen stad? Daar valt over te twisten.
Groet Kopka
Je kan ook gelijk meer liters kopen en zelf yoghurt, room en ricotta maken en de melk evt, pasteuriseren.
BeantwoordenVerwijderenMisschien kun je uitzoeken of de koeien gen-soja eten.Maar die melk is wel lekker.Helaas de boer bij ons uit het dorp is met de verkoop van melk,karnemelk,boter en kaas gestopt. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenik sprak de melk boer himself. het is idd geen biologisch voer wat ze krijgen. m.a.w grote kans op gen soja .
BeantwoordenVerwijderennaar groeihormonen en antibiotica heb ik maar niet gevraagd gezien het een campina boer is. :-)
Fijn dat je het hebt nagevraagd!
VerwijderenTja, volgens mij is alleen Boerenland van Campina enigszins antibioticavrij.
Ondertussen is gebleken dat het toch te ver fietsen voor me is, voor die paar flessen melk per keer. Dan toch maar biologisch uit de supermarkt.
Ik vraag me af waarom je liever voor biologisch uit de supermarkt gaat dan voor een product rechtstreeks van de boer.
VerwijderenZoals je al zegt: het product van de boer is verser, voller van smaak en (voor mij het belangrijkste) de boer krijgt een eerlijke prijs (zonder dat je het zelf in je portomonnee merkt!)
Bij biologisch gaat er naar mijn mening te veel geld naar de tussenliggende personen.
Zelf kies ik liever voor een eerlijke prijs voor de producent dan voor een biologisch product. (bij mij gaat de mens altijd nog voor op milieu).