zaterdag 13 februari 2010

Energie besparen: Close-in boiler (deel 2)

Mijn vorige bericht over het besparen op de energiekosten van de close-in boiler riep heel wat reacties op. En daar zaten heel wat nuttige opmerkingen tussen, dus dat verdient een vervolg.

Ik beschreef toen een apparaatje, een thermostop, waarmee je de boiler kon aanzetten met een druk op de knop, en wanneer het water dan de gewenste temperatuur had bereikt, schakelde de boiler helemaal uit, tot de volgende druk op de knop. Op die manier wordt er niet onnodig water opgewarmd.

In de reacties kwamen er drie alternatieven aan bod, allemaal goeie tips, dus doe er je voordeel mee.

  • Maak gebruik van de knop op de boiler zelf. Deze kan je op nul zetten. Wanneer je gaat eten, draai je de knop om, zodat het water heet genoeg is tegen de tijd voor de afwas. Tien minuten nadat je heet water hebt genomen, draai je de knop weer op nul.
    (met dank aan jabevi)
  • Maak gebruik van een stekkerdoos met zo'n rood verlicht knopje. Even van te voren aanzetten, warm water gebruiken, klaar, dan knopje weer uit. Een stuk goedkoper dan zo'n thermostop.
    (met dank aan Lexje)
  • Als je die boiler toch als veredelde waterkoker gebruikt, waarom dan niet gewoon een waterkoker gebruiken? Je warmt 1,5 liter water op en vult aan met koud water om een goede temperatuur te krijgen. Heb je nog meer warm water nodig, dan warm je nog een keer 1,5 liter op. Bespaart ook nog eens ruimte in je keukenkastje.
    (met dank aan Lies, Geldover)

Allemaal nuttige tips om je de aanschaf van zo'n thermostop te besparen. Of om het eens zonder zo'n close-in boiler te proberen.

Tja, ik heb zo'n thermostop al aangeschaft. Ik zou hem kunnen verkopen op Marktplaats en een van de bovenstaande methodes kunnen gebruiken.

Maar ik ken mezelf. Als ik eenmaal een knop heb ingedrukt of omgedraaid, en hij schakelt zichzelf niet uit, dan wil ik hem wel eens vergeten en dan staat het apparaat zich alsnog voor niets op te warmen en energie te verbruiken. Dus wat dat betreft bevalt het principe van de thermostop me wel.

Ik heb wel serieus gekeken of we de boiler zouden kunnen vervangen door een waterkoker.

We hebben nog een exemplaar in onze keuken staan en aangezien ik toch dingen aan het meten ben in verband met energieverbruik, heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt.

Eerst het verbruik van de boiler, 10 liter water opwarmen, van helemaal koud tot aan de gewenste warmte. En daarna de waterkoker gevuld met 1,5 liter, het maximum van ons apparaat.

Het resultaat:

Boiler verbruik: 0,3 kWh voor 10 liter (0,03 kWh per liter)
Waterkoker verbruik: 0,15 kWh voor 1,5 liter (0,1 kWh per liter)

De boiler verbruikt wel meer energie, maar verwarmt wel efficiënter dan ons waterkokertje. (Kan best per merk verschillen).

Daarnaast is de boiler ook nog goed geïsoleerd, waardoor het lang duurt voordat die 10 liter echt flink is afgekoeld, dus we kunnen er een tijd mee vooruit. En mochten we nog een keer willen opwarmen, dan zal hij de tweede keer minder dan 0,3 kWh gebruiken, omdat het water nog redelijk warm zal zijn.

Het voordeel van de waterkoker is weer, dat je maar een kleine hoeveelheid water opwarmt en meer hoef je ook vaak niet te gebruiken. Wat je over hebt, kan je warmhouden in een thermoskan.

Ik denk dat het in onze situatie per saldo maar weinig verschil maakt. We blijven lekker ons boilertje gebruiken, maar ondertussen zijn er dus wel een paar goede tips bijgekomen.

Doe er je voordeel mee en iedereen bedankt voor de reacties.

11 opmerkingen:

  1. ik heb een tijdschakelaar achter de boiler, savond`s na 11 uur gaat ie uit en smorgens om 7 uur weer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sandra, heb je dit ook gemonitoord?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf hebben we ook een tijdschakelaar op de boiler gehad, van 9 tot 9. Jammer genoeg had ik het daarvoor niet gemeten, dus ik kan de besparing niet hard maken.

    Misschien dat Sandra dit wel heeft gedaan.

    Ik zal wel eens zoeken in mijn excelsheetjes, volgens mij heb ik toch wel iets, als het nog op de computer staat...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gezocht...en niets gevonden. Helaas. Alleen het verbruik tijdens de tijd dat hij aan staat. (660 W)

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inmiddels is de prijs van de thermostop gehalveerd. Dat maakt het echt interessant!
    Ik had me nooit gerealiseerd dat de close in boiler zoveel stroom zou kunnen gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Naar aanleiding van dit verhaal heb ik een tijdschakelaar tussen boiler en stopcontact gezet. Tussen half 7 en 7 uur in de ochtend ging het ding aan (laag stroomtarief) en daardoor hadden we de hele dag genoeg warm water. Ook om half 6 ging hij aan en daardoor was er genoeg voor de afwas. Niemand heeft doorgehad dat er een stroombesparingsproject bezit was. Probleem: Na een week merk ik dat er geen heet water meer is. De boiler doet het niet meer. Geen idee of het de boiler of de schakelaar is (ik heb -stom genoeg- niet naar de capaciteit van de schakelaar gekeken) maar we hebben de boiler verwijderd en een nieuwe besteld. Na dik 16 jaar realiseren we ons dat we een besparingsslag kunnen maken met een nieuwe boiler. Doordat het zaterdagavond is, kunnen we niet snel naar de bouwmarkt rennen en dat scheelt een boel geld: Op internet kunnen we dik 60 euro besparen! Omdat ik het stoomverbruik wekelijks bijhoud, weet ik zeker dat we minimaal 10 kWh minder verbruikt hebben door het gebruik van de timer. Totdat de boiler is aangesloten, hou ik dagelijk het verbruik bij. Kan ik ook zien wat het uitmaakt in verbruik. En dat kan dan weer bijdragen in de beslissing om een thermostop aan te schaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Fijn dat je er baat bij hebt gehad, zoiets is altijd fijn om te horen.
      Mooi dat het zo goed helpt, we hebben het zelf ook ondervonden dat het een behoorlijk spectaculaire besparing was.
      Ik hoop alleen niet dat de boiler stuk is gegaan door het gebruik van de tijdklok! Zelf hebben we er geen last van gehad.
      .
      Trouwens de thermostoppen zijn ondertussen gehalveerd in prijs, vergeleken met de prijs die in ons bericht wordt genoemd.

      Succes met de verdere besparing

      Verwijderen
  7. Wat ik mij afvraag is wat het kost om de boiler steeds op te warmen. Dat zou best meer kunnen kosten dan warmhouden (wellicht op een iets lagere temperatuur).
    Ze zeggen toch ook dat het beter (zuiniger) is om je thermostaat niet steeds grote sprongen te laten maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Legionella, ook wel “veteranenziekte” genoemd, komt veelvuldig in water voor. Het is op zich ongevaarlijk, mits de bacterie zich niet vermenigvuldigt. Vermenigvuldiging vindt plaats in water met een temperatuur tussen de 25 °C en 55 °C en wanneer het water een lange tijd stilstaat. Wanneer er van dit water nevel wordt ingeademd, kan men ziek worden. Daarom moet het water in de boiler een temperatuur hebben die hoger is dan 60 °C. Uitzetten dmv een timer is dus geen optie, omdat je dan een groot risico loopt. Als de boiler voor langere tijd uit is geweest, is het raadzaam deze voor het eerste gebruik volledig op te warmen (> 60°C) en een keer volledig leeg te tappen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als de boiler opwarmt, dan staat de instelling ver boven de 60 graden, dus dan is het risico klein.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kijk ook eens op http://www.olino.org/articles/2010/11/29/energieverbruik-close-in-boiler
    Daaruit blijkt dat eigenlijk al deze maatregelen (timer, thermostop etc) niet veel energiebesparing opleveren....

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails