woensdag 24 februari 2010

De moestuinkriebels

Ja ja, stiekem begint het weer te kriebelen. Nog even en het geweld barst weer los in moestuinland, dan mogen de zaadjes weer de grond in en voor je het weet is het weer smullen geblazen uit eigen tuin.

Eerst ga ik dus nog snel de nieuwe bakken van de Boerenbond installeren in de tuin. Gewoonlijk stel ik zoiets wel eens uit, maar nu gaat dat niet, want het moet op tijd klaar zijn om te beginnen met planten!

Ondertussen heb ik binnen al een paar dingetjes voorgezaaid:

Tomaten en broccolli.


En verder ook nog wat koolrabi en prei.

En precies volgens het principe van Square Foot Gardening. Geen honderduizend preien op een rij, zodat we straks in de zomer een overschot aan prei hebben, of sla, of wat dan ook. Gewoon 4 preitjes in een pot. We houden het simpel en overzichtelijk.


Die koolrabi is trouwens erg leuk, althans, de zaadjes dan. Ik denk dat dit wel de mooiste zaadjes zijn die ik tot nu toe heb gezien. Het lijken wel mini-paaseitjes! Mooi glimmend blauw, prachtig gewoon. En dan te bedenken dat daar dan zo'n lekker knolletje uitkomt, het is echt wonderlijk.


Ik heb ook maar meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om alle zaadjes maar eens overzichtelijk in een bakje te doen.


We hadden nog ergens een oud bakje voor wasmiddel staan. Dat was een prima grootte voor het doel. Ik heb tabblaadjes gemaakt met de maanden erop. Onderverdeeld in een plant- en in een oogstgedeelte. Zo zie ik in 1 oogopslag welke zaadjes er in welke maand moeten worden gezaaid.

En zoals je misschien wel op de foto ziet, is Maart echt de drukste maand!

En wanneer het in de grond zit, dan verhuis ik het zakje naar de maand waarin er ongeveer geoogst moet worden.

Nu maar eens kijken of dat systeem ook goed werkt. Ik heb er zin in!

5 opmerkingen:

 1. Als ik dit zie beginnen mijn janden ook te jeuken en wil ik ook niets liever dan weer druk in de moestuin aan de gang gaan.

  Ik las zojuist een oude blog van jullie over de problemen die jullie ondervonden in het verleden bij het installeren op een windows computer Het was een zo herkenbaar verhaal. Ook wij hebben alleen nog maar Mac en willen nooit meer anders.
  groetjes,

  Haikeyy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gaat al goed daar bij jullie, de zaden zitten al in de grond!

  Fijn he,we kunnen weer!!Eindelijk!!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dat lijkt een goed systeem! Ik zit nog te wachten op mijn zaadjes, die moeten één van deze dagen toch eens aankomen hoop ik. En ik moet nog compost halen. En eigenlijk ook nog bedenken waar ik precies mijn bedden ga fabriceren. Maar goed, komt in orde, dit is alvast heerlijk verheug-materiaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk logje. Ik ben helemaal geen tuinierder, maar nu voel ik het zelfs kriebelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Iedereen:
  Ja leuk he, de lente hangt in de lucht, althans, daar ergens achter de regenwolken. :-)
  De zaadjes beginnen al te ontkiemen, nu moet ik nog in de tuin aan de slag.
  Help anders mee duimen op droog weer, dat zou wel handig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails