donderdag 24 september 2009

Zuurdesem, het deeg

Goed, gisteravond het zetsel gemaakt, vandaag is het tijd voor het deeg! Nu begint het lekkere kneedwerk, waar het allemaal om draait.

Het zetsel is gedurende de nacht flink gaan werken, in volume toegenomen en op het oppervlak zijn er veel belletjes en prutteltjes te zien. Lekker actief dus, perfect om dan met het deeg te beginnen.


Nu gaan we het deeg maken met de volgende ingredienten:

2 theelepels zout
230 gram tarwebloem of tarwevolkoren (of wat meer)
55 ml lauw water


Eerst gooi ik het meel en zout erbij. Dan begin ik met kneden. Vaak is het zetsel al vochtig genoeg, maar wanneer het deeg droog blijkt te zijn, gooi ik er steeds een eetlepel water erbij. Is het deeg te nat, dan een eetlepel bloem.

En dan kneden, trekken, draaien, een minuut of 10 tot 15, totdat het deeg glad is, niet plakkerig en veerkrachtig.


Nu opzij zetten met een vochtige theedoek of ingevette huishoudfolie en laten rijzen op kamertemeratuur, totdat het deeg in volume is verdubbeld.


Dit is de eerste rijs. Nu kan de lucht eruit worden gedrukt, en haal ik er zo'n 230 gram vanaf en leg ik in de koelkast. Dit wordt het moederdeeg voor het volgende brood. Van de rest maak ik weer een mooie bol en die gaat in een vergiet met een theedoek, bestrooid met meel om weer te gaan rijzen voor de laatste keer.


Vaak gaat hier ook weer een nachtje overheen, totdat het deeg weer flink in volume is toegenomen. Dus morgen de laatste stap!

Denk trouwens niet dat dit veel werk is. Het valt qua tijd reuze mee. De meeste tijd wordt door het deeg zelf besteed met het rijzen. Zelf is het een kwestie van ingredienten klaarzetten, kneden en weer opruimen. Alles bij elkaar zo'n dikke 30 minuten.

Lees de hele serie:

Zuurdesem maken
Zuurdesem: Het zetsel.
Zuurdesem: Het deeg
Zuurdesem: Het brood

3 opmerkingen:

 1. leuk dank je wel heel duidelijk!
  Ik heb soms wel last dat het brood te zuur smaakt, ik zie aan de reakties van deelnemers dat sommigen dat ook hebben, hebben jullie daar geen last van?
  Groeten
  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn zuurpruimen. :-)

  Ik vind het wel meevallen. Ik weet wel, hoe vaker en langer je het brood laat rijzen, hoe sterker de smaak.
  Misschien een tip om geen tweede rijs te gebruiken, maar gewoon meteen na het kneden te laten rijzen in de broodvorm.

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik begin pas en wil graag weten wat het verschil is tussen desem en zetsel???
   Dank je wel alvast...........

   Verwijderen

Related Posts with Thumbnails