woensdag 23 september 2009

Zuurdesem, het zetsel

Elke week probeer ik een zuurdesembrood te maken, totdat ik het echte perfecte brood heb gemaakt! Smaakvol, knapperig, luchtig, geurig. Het water loopt me al in de mond, alleen al als ik eraan denk.

Brood bakken is ook fijn om te doen. Soms in de broodbakmachine, dan is het vooral genieten van de geur van het brood door het huis. Maar het echte werk, met de hand kneden en vormen, dat is nog het fijnst!

Verstand op nul en met je handen in het deeg. De geur van het natte deeg wat dan opstijgt, hoe de plakkerige zooi verandert in een mooie gladde bol. Heerlijk om te doen, vooral wanneer je hoofd vol zit met allerlei gedachten, dan is dit een meditatief moment.

Eerst maar eens het moederdeeg uit de koelkast halen. Het deksel staat echt bol van de gisting, ik denk dat het deeg al een kleine week in de koelkast heeft gestaan.


Nu is het tijd voor de eerstvolgende fase: het maken van het zetsel.

Ik doe het moederdeeg in een kom en daarna de volgende ingredienten erbij:

230 gram volkoren tarwemeel (of tarwebloem, is luchtiger)
water


Vaak gooi ik eerst al het meel in de kom, en daarna beetje bij beetje water erbij doen, net zolang tot er een dikke pap ontstaat, dat nog net is te roeren met de lepel.


Daarna afdekken met een vochtige theedoek of ingevet huishoudfolie en opzij zetten.
Ergens op kamertemperatuur op een niet al te tochtig plekje. En dan is het wachten, totdat het zetsel flink gaat werken.

Vaak maak ik het 's avonds en dan is het klaar voor de volgende ochtend.

Lees de hele serie:

Zuurdesem maken
Zuurdesem: Het zetsel.
Zuurdesem: Het deeg
Zuurdesem: Het brood

10 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Moederdeeg is een stuk deeg of beter nog, wat zetsel, dat ik apart heb gehouden voordat ik het brood verder heb afgemaakt en afgebakken.

      Wanneer je dat steeds apart houdt, kan je dat gebruiken voor een volgend brood en hoef je niet steeds alles opnieuw op te starten. Dan kan je daar weer een nieuwe heoveelheid zetsel te maken.

      Verwijderen
  2. Dan snap ik het nog steeds niet helemaal.
    Heb je een stuk deeg apart gehouden van een al eerder gemaakt brood(deeg) of van de zuurdesem??

    Ik moet brood gaan eten met zuurdesem van mijn huisarts en wil het graag gaan proberen dus. Het bereiden daarvan kost dus ruim een week als ik het goed begrijp. Een eetlepel laat je over om daarmee opnieuw te beginnen. Hoe lang duurt dit proces dan als je begint met iets wat al gestart is.

    Waarom een moederdeeg maken. Is daar een speciale reden voor?
    Kan ik niet gewoon meteen een brood gaan maken zodra het zuurdesem klaar is??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt het wel goed begrepen hoor, ik hou inderdaad wat achter van een al eerder gemaakt brood.

      Bij voorkeur het zetsel, omdat dit vloeibaarder is en makkelijker te mengen met water en meel.

      Je kan ook steeds opnieuw beginnen, maar dan ben je voor elk brood steeds een week kwijt.

      Nu haal ik gewoon dat beetje zetsel 's morgens uit de koelkast, doe er water en meel bij en de volgende dag heb ik weer een flink actieve mix, waarvan ik dan meteen het brood maak. Rijzen, afbakken en klaar.

      Dus de volgorde:
      1. x dagen lang roeren tot je een actief goedje hebt
      2. een grotere hoeveelheid ervan maken door water en meel toe te voegen. (Zetsel)
      3. Nachtje wachten zodat alles actief is geworden (bubbeltjes)
      4. wat zetsel aan de kant zetten in de koelkast en van de rest brooddeeg kneden
      5. rijzen en bakken

      De reden waarom ik zoveel zetsel maak, is dat hierdoor het brood flink rijst en lekker luchtig wordt. Als je kleinere hoeveelheden gebruikt, wordt het brood compacter. Althans, dat is mijn ervaring.

      Hopelijk is het duidelijke nu, anders mail maar.

      Verwijderen
  3. Bewaar jij het moederdeeg in de koelkast en dan luchtdicht afgesloten? Bij mij gaat het zuurdesem maken prima en het brood maken ook, maar na een maand wordt mijn moederdeeg heel zuur en azijnig, dus ik zoek een nieuwe manier om het te bewaren! Heb jij dit wel eens gehad, of heb je er tips over?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaar het in een tupperwarebakje met de lucht eruit gedrukt, in de koelkast.
      Aangezien ik bijna elke week een brood maak, blijft het nooit zo lang in de koelkast staan.
      Volgens mij kan je het wel lang bewaren, maar moet je er dan af en toe wat meel bij doen, om de bacterien eten te geven.

      Verwijderen
  4. En hoe start ik als ik nog niet beschik over een moederdeeg, enkel over een starter?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je kan de starter gewoon gebruiken in plaats van het moederdeeg, dat is zelfs beter.
    Ik moet echt eens een update gaan schrijven, ondanks dat ik de weblog niet meer actief onderhoud. Mijn methode is zoveel anders nu. (En beter ook)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoeveel zuurdesemstarter (dus geen moederdeeg) heb je nodig om dit zetsel te maken? Ik heb namelijk alleen een starter van 100% hydratie (gelijke delen water/meel)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tegenwoordig gebruik 125 gram zuurdesem. Daarbij doe ik 200 gr water en 200 gr meel.
    Dat staat dan een nacht te werken, en is het levendig de volgende dag om ermee verder te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails