donderdag 10 mei 2012

Ervaringen met de vaatwasser

Ruim 7 maanden geleden werd de knoop doorgehakt, we kochten een vaatwasser.

Erg benieuwd hoe dat zou bevallen. Qua tijdbesparing, maar ook in water- en energieverbruik.

We hebben hem nu lang genoeg in bezit om eens te kijken of de verwachtingen kloppen of niet. Is het echt zuiniger? Of zijn er nog andere zaken die zijn opgevallen? We hebben kunnen meten en vergelijken, en hier volgen de conclusies.

Tijd
Dit was de hoofdreden waarom we de vaatwasser wilden aanschaffen. En met succes!

Stonden we eerst nog tot een uur of 8 af te wassen, nu zijn we rond die tijd allang klaar met alles. Terwijl een van ons de kleine naar bed brengt, hoeft de ander alleen de machine in te ruimen. En aan te zetten, als hij vol genoeg zit. Daarna is het tijd voor andere dingen, zoals even naar de moestuin bijvoorbeeld!

Ook bij bezoek of verjaardagen zitten we niet met een gigantische berg afwas. Even snel tussendoor de machine aanzetten en weer verder kletsen met de visite. Ideaal.

Wat tijdbesparing betreft is het dus een absolute aanrader!

Energieverbruik
De vaatwasser verbruikt meer energie, dat hadden we ook verwacht. En de cijfers wijzen het ook uit.

Gemiddeld gaat de machine zo'n 5 dagen per week aan. Gemiddeld per week komen we op een energieverbruik van 5,58 kWh.

Bij de handafwas halen we die cijfers bij lange na niet. Zelfs als we dagelijks 2 x een afwas doen, voor 7 dagen lang, komt het energieverbruik ongeveer uit op 3,5 kWh per week. En alleen maar omdat we een close-in boiler hebben, anders valt het verbruik vast nog veel lager uit.

Waterverbuik
Ik had gedacht dat de vaatwasser minder water zou verbruiken, vergeleken met de handafwas. In de praktijk gebruikt de vaatwasser veel meer water per afwasbeurt. Maar omdat de machine minder vaak aan staat, is het per saldo wel minder.

De vaatwasser gebruikt gemiddeld 9 liter per wasbeurt. Over de hele week gerekend, verbruiken we dan gemiddeld 45 liter.

De handafwas verbruikt zo'n 6,5 liter. Elket dag afwassen kost dus ook 45 liter per week.

Er is dus niet echt veel verschil, maar zo gauw we een extra afwas hebben, is de vaatwasser dus in het nadeel.

Afwasmiddel
Dit heb ik niet uitgerekend, tabletten zijn volgens mij wel duurder dan gewoon afwasmiddel. Maar door handig gebruik te maken van een goede aanbieding, hebben we een jaarvoorraad tegen een voordelige prijs!

Wanneer de voorraad op is, gaan we het eens proberen met poeder, glansmiddel en zout en dergelijke. Het schijnt voordeliger te zijn en ook beter, maar daar weet ik nog te weinig van.

Andere ervaringen
Gedurende de tijd komen we wel wat dingen tegen waar we niet eens bij hebben stil gestaan, die wil ik jullie niet onthouden.

Meer serviesgoed nodig
Ons serviesgoed werd altijd maar voor een gedeelte gebruikt, omdat we de volgende dag altijd alles al hadden afgewassen. Maar nu laden we de afwasmachine helemaal vol, waardoor het wel eens kan voorkomen dat we geen bestek of glazen meer over hebben. Dan grijpen we naar ander bestek en andere glazen die we altijd gebruiken wanneer er meer gasten zijn. Voorheen stonden die te verstoffen in de kast, nu gebruiken we dus al ons serviesgoed.

Betere ontvetting, versleten glazen
De glazen zien er ineens een stuk slechter uit, je ziet alle krassen en stipjes zitten. Dit betekent niet dat de glazen slechter worden, die krassen zaten er al veel langer in. Maar de vaatwasser ontvet een stuk krachtiger, waardoor je krasjes ineens ziet, omdat er geen vetlaagje meer over zit. Kortom, de glazen worden schoner!

En ja, de tekeningen op de kinderbekers vervagen, dat is jammer. Maar het gaat erg langzaam, dus voorlopig kunnen we nog wel van de tekeningen genieten.

De vriezer moet harder werken
De vaatwasser staat naast onze vrieskast. En het valt erg op dat we veel sneller ijsvorming hebben dan anders. We moeten vaker ontdooien en schoonmaken. Heel logisch eigenlijk, want de vaatwasser straalt warmte uit, waardoor de vrieskast harder zijn best moet doen.

Dit gaan we oplossen door isolatie aan te brengen tussen de vriezer en de vaatwasser, dan hebben we dat probleem ook niet meer.

Conclusie
Energieverbruik en waterverbruik zijn er niet beter op geworden.
Maar het gemak en de tijdswinst zijn absoluut de moeite waard!

Wie had dat gedacht? Ik niet, aangezien ik vroeger regelmatig heb geroepen dat ik noooooit een afwasmachine zou kopen. Veel te duur, veel te vervuilend, en die handafwas, dat was zo gedaan, kleine moeite, bladibla.

Tegen al die mensen: 'Sorry!' Echt! 'Excuus!' 'Ik wist niet beter.'

Voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen. :-)

20 opmerkingen:

 1. Wij doen onze vaat gewoon met de hand, in de winter vangen we het douchewater wat normaal wegloopt omdat de douche nog te koud is op. Dit zetten we dan op de houtkachel en dan hebben we dus lekker warm water voor de afwas. Dit is echt een besparing op 2 manieren. En eerlijk gezegt vind ik de afwas nooit een problem, is zo gedaan in mijn ogen.
  Maar als het voor jullie werkt zo, en je er geen problemen mee hebt dat het iets minder goed is voor het milieu dan is dat toch prima. Alleen jullie zelf kunnen deze afweging maken.
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het niet in het artikel genoemd, maar onze elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen, en aangezien we veel meer opwekken dan verbruiken, kunnen we deze extra energie wel daarmee compenseren. En hebben we nog steeds een energieoverschot. Sponsoring door de zon! :-)

  De vaatwasser zelf hebben we aangeschaft met een greencard, waardoor het gebruik en aanmaak van de machine nog een beetje wordt gecompenseerd door extra investeringen in duurzame energie. Dat is in ieder geval beter dan niets!

  Maar verder heb je gelijk, we vonden de tijdbesparing uiteindelijk belangrijker dan het milieu effect. Dat is een keuze, we hebben in ieder geval ons best gedaan om de gevolgen zo klein mogelijk te houden door er goed over na te denken.

  Oh, en ons douchewater vangen we ook op. Niet voor de vaat, maar voor de wc. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja dat maakt natuurlijk wel verschil als je zonnepanelen hebt :)
   Zonnepanelen worden steeds interessanter om aan te schaffen, wij zijn er ook over aan het nadenken. Eigelijk zou het nog mooier zijn om zelf je opgewekte stroom te behouden in accu's (hebben jullie daar ook over nagedacht?). Maar goed we zijn er nog niet helemaal uit over hoe en wat we nou precies willen.
   Waar het dochewater allemaal toch niet goed voor kan zijn he :)
   Wij trekken de wc door met regenwater, en de wasmachine staat ook aangesloten op regenwater.
   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
 3. Wij zijn ook heel blij met onze vaatwasser. Ik heb nooit bijgehouden wat het verschil is in water- en stroomverbruik (ben beginnend consuminderaar) maar hier draait de vaatwasser al ongeveer 2 jaar op het korte programma; De vaat wordt prima schoon en de machine is veel sneller klaar. Ik heb geen idee of dat water en/ of stroom scheelt, want dat heb ik nooit gemeten.
  Wij gebruiken poederwasmiddel, wat maakt dat we zelf de hoeveelheid kunnen doseren en hij ook goed oplost/ werkt op het korte programma. Deze koop ik altijd in de aanbieding als de 2e gratis is.

  Groet,
  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel een paar keer de eco stand gebruikt. Maar heel wonderlijk, die verbruikt bij ons apparaat MEER energie dan de reguliere stand.

   Een kort programma is ook nog een goede tip, daar had ik niet eens aan gedacht!

   Verwijderen
 4. Ik doe de vaat nog steeds met de hand : wij hebben geen vaatwasmachine en ik zie er niet echt het nut van in. Na het koken moet je toch elke keer het kookvuur, werkblad, gootsteen afwassen met warm water en detergent dus dat heb je zowiezo nodig zelfs als je een vaatwasmachine gebruikt. Dan is het maar een kleine moeite om dat water te gebruiken om met de hand af te wassen. Afwasmiddel om met d ehand af te wassen kost ene pak minder of die vaatwasmachine producten. De machine zelf betekent ook een investering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn misschien iets minder proper ingesteld en gebruiken niet echt een schoonmaakmiddel om het aanrecht schoon te houden. Althans, niet elke dag.
   Vaak hebben we nog heet water in de thermoskan zitten wat we mooi kunnen gebruiken.
   Qua geld is het wel een investering, dat klopt. Maar in ons geval betalen we dat geld graag voor de gewonnen extra tijd.

   Verwijderen
 5. Je kunt je vaatwastablet in 2en doen. De afwas wordt net zo schoon en je doet er 2x zo lang mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als de afwasmachine nog niet was uitgevonden, dan had ik dat gedaan. Ik heb nu al 30 jaar een afwasmachine. Ik zou nooit meer zonder willen.

  Het enige nadeel ervan is.....op een gegeven moment word je zo blasé dat je loopt te mopperen op het uitruimen van dat ding. :-)

  We hebben een machine met 3 standen. Voor de normale vaat (geen pannen met aardappelresten of bouillonpannen) volstaat de kleine was die in 35 minuten op 35 graden wast

  Heerlijk! Zuinig...schoon snel. En oja.....ik zet hem altijd aan na 11 uur, of in het weekend. Nachttarief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan echt dat korte programma eens proberen, dat ik daar niet eerder aan heb gedacht!

   Verwijderen
 7. mijn vaatwasser loopt op zijn laatste benen, hij is nu inmiddels 22 jaar oud en ja ook ik ga een nieuwe aanschaffen, want doordat ik in 2 dagdelen werk , eten wij savonds pas om kwart voor negen , wat betekend dat ik gemiddeld pas om 10 over negen aan de was zou kunnen beginnen, en aangezien ik smorgens al weer om 6 uur mijn bed uit moet, is me dat teveel moeite, ik weet het dat kun je dan de volgende dag toch doen, maar dan staat die vaat er de hele nacht en een deel van de ochtend, nee dat vind ik niets, verder ben ik heel milieubewust, heb bijv. geen auto, dus deze kleine zonde moet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Netjes toch, 22 jaar voor een vaatwasser! Ik hoop dat wij er ook zo lang mee doen.

   Verwijderen
 8. Superleuk om dit te lezen. Voor mij is het gemak van de afwasmachine ook goud waard. En ik heb altijd een net aanrecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier nog een handafwasser. Wat bij mij ook meegespeeld heeft in de afweging is, dat er bij machinewas er elke zes (in ons geval, want we draaien 14 keer per week) jaar weer zo´n groot apparaat naar de stort moet. Dan maar liever zelf afwassen. We hebben dan wel een groot gezin (11 personen), maar behalve veel vaat levert dat ook veel afwashandjes op :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jullie zijn grootverbruikers in veel zaken, dan slijt het ook allemaal wat sneller. Dan kan ik me wel voorstellen dat je met een heel afwasteam redelijk snel alles aan de kant hebt. :-)

   Verwijderen
 10. we hebben hem weggedaan de vaatwasser, ik vond mijn servies teveel slijten, verkleuren ed, en in de tijd dat je in en uitruimt heb je het met de hand gedaan. En voor je nog eens een gezellig gesprek. En met de afwas ben je klaar en anders moet je daarna nog aan de gang om uit te ruimen..........Nee hier komt hij niet meer terug......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren om het wel of niet te doen. Ik heb zelf precies dezelfde gedachten gehad, maar toch is de vaatwasser gekomen. De tijd die we samen doorbrachten tijdens de afwas, brengen we nu samen op een andere manier door. Lekker op de bank met een glas drinken. Vind ik toch net wat fijner dan afwassen. :-)

   Verwijderen
 11. je kan het overdrijven met energie besparing , ik heb bodem warmte , zonnepanelen EN een houkachel - voor de sfeer - heb al jaren een old timer en mn auto is ook niet nieuw - diesel -
  vaatwasser heb ik ook , geen ' vekleuring ' van mn servies 15 jaar oud , is ook vaatwasmachine bestendig , kostte wat maar ja .
  long story short ; dezelfde luxe voor veeeel minder geld .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt ook zelf milieu vriendelijk vaatwasmiddel maken :-)
   40 gram sunlightzeep raspen en opzetten met half liter water, roeren tot het oplost, dan 40 gram soda toevoegen, roeren tot het is opgelost, in emmer 2 liter koudwater en mengsel toevoegen, 24 uur laten rijpen tot het een geleistructuur heeft, 1 thee ei vullen met gelei, in het bestekbakje doen. In het bakje voor glanspoelmiddel wat schoonmaak azijn en draaien maar! MILIEU VRIENDELIJK!
   PS. Dit recept is ook geschikt voor de wasmachine, dan 200 ml per wasbeurt. :-)

   Verwijderen

Related Posts with Thumbnails