woensdag 12 oktober 2011

Wel of geen vaatwasser: De beslissing

Ja, er komt een vaatwasser.

Zo, de knoop is doorgehakt (en besteld). Een vaatwasser van een goed merk en zuinig (A++) vergeleken met het huidige aanbod.

Wat heeft de doorslag gegeven en hoe overkomen we nou al die nadelen die de vorige keer zijn besproken?

Tijd

De grootste reden waarom er zo'n apparaat in huis komt. Absoluut de tijdsbesparing.

Het feit dat je meteen klaar bent na het eten, en meteen aan andere zaken kan beginnen, dat is zo'n ontzettend groot voordeel, daar kan weinig tegenop. Dan nemen we de overige nadelen voor lief, maar dat wil niet zeggen dat we daar geen rekening mee houden.

Hoger energieverbruik

Het is wel duidelijk dat ons energieverbruik flink gaat stijgen met de komst van de vaatwasser. Dat betekent dus meer energiekosten. Misschien besparen we een klein beetje, omdat de close-in boiler nu nog minder wordt gebruikt, maar per saldo zal de energiemeter meer kWh wegtikken.

Maar gelukkig hebben we zonnepanelen, met overproductie. De extra energie die het apparaat verbruikt, wordt ruimschoots opgevangen door de zonneenergie die we produceren. Het zal dus geen directe pijn doen in de portemonnee, plus het geeft weer een extra stimulans om op andere gebieden weer minder energie te gebruiken, om ons verbruik toch nog zo laag mogelijk te houden.

Waterverbruik

De tijd zal het uitwijzen, wat nu echt zuiniger is. Dat ga ik natuurlijk bijhouden via de meterstanden. Als het goed is, gaan we er op vooruit. Maar ik heb er niet echt zicht op.

Afwasmiddel

We gaan eco afwasmiddel gebruiken, van Ecover of van Klok. En zo vaak mogelijk halve tabletten gebruiken.

Indirect energieverbruik

Dit is een belangrijke factor, waar ik nog de meeste moeite mee heb. Toch weer een extra apparaat op de vuilnishoop straks, plus alle indirecte energiekosten die er bij komen kijken.

Om dat toch een klein beetje op te vangen, kopen we de vaatwasser met de Visa Greencard. deze creditcard is aangesloten bij een fonds, waar investeringen worden gedaan in co2 compensatieprogramma's, duurzame energie, bosbouw, noem maar op.

Met een formule wordt berekend hoeveel co2 je aankoop aanmaakt en aan de hand van de uitkomst wordt die weer gecompenseerd. Dit wordt betaald uit opbrengsten van de creditcard maatschappij. Ongeacht of het wel of niet helpt, het is in ieder geval beter dan niks doen, dus zo wordt er toch iets teniet gedaan qua indirect energieverbruik.

Dus, zodoende!

Binnenkort dus weer een bericht, maar dan over de praktijkervaring met de vaatwasser.

Is hij echt zo zuinig? Hoeveel verbruikt hij echt? Qua water en energie? En hoe bevalt de tijdsbesparing? Genoeg om over te schrijven volgende keer.


10 opmerkingen:

  1. Ik wens je veelplezier in de gewonnen tijd. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Halve vaatwastabletten werken bij ons altijd prima hoor!
    In die Green visacard geloof ik niet zo. Wel dat er wat met het geld gedaan wordt hoor, maar niet als er Afrikaanse landbouwers van hun land worden gestuurd om daar weer een nieuw bos aan te planten ;-(
    Maar hopelijk gaat het nieuwe apparaat gewoon heel lang mee!! Geniet van de lange avonden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We gaan zeker genieten. :-)

    Ik ben zelf ook sceptisch hoor, over zulke compensatieprogramma's, omdat het vaak om het kopen van emissierechten gaat. En dat is ook een methode met veel haken en ogen.

    Je kan trouwens wel kiezen wat voor soort compensatie je wilt. Dus bosbouw zit er in mijn geval niet bij, wel veel duurzame energie projecten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het nadeel van halve vaatwasblokjes vind ik dat je dan geen vaatwasblokjes kunt gebruiken met oplosbaar folie (voor zover ik weet). Dus dan is het kiezen tussen meer plastic afval of meer vaatwasmiddel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik vind de vaatwasser een van de nuttigste dingen in mijn huishouden:))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Stel dat je die vaatwasser 10 jaar gebruikt. Stel, dat je zuinig een kleiner teiltje in je gootsteen had. Stel dat je een afwaskwast, groen/geel schuursponsje voor het kleefwerk gebruikte en natuurlijk droogdoeken. Hoeveel zou je daarvan in die tien jaar versleten hebben, dat moet je ook meerekenen, wordt vaak vergeten en toch zit daar ook materiaal in wat niet hergebruikt wordt (vaatwasser wel tegenwoordig). Veel voorspoelen blijkt niet echt nodig, gewoon even met een keukenpapier er over, 1 vel doet bij mij vier borden dienst.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik maak de vieze borden en schalen altijd schoon met de pannenlikker,
    en daarna mee wassen in de vaatwasser,

    groetjes Boni.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Indeed, the water consumption is less when you use the dishwasher than do washing by yourself. Because usually we waste a lot of water during washing up. And also I think it's quite efficient appliance, comparing with fridge for example. I heard that Siemens dishwashers have got some special drying system. I was looking for information here http://hardware.nl/siemens, but I didn't find anything. Is such system real?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Patrick - de kleine dingen4 november 2015 om 17:21

      Hi Scott,
      This New drying system uses zeoliet korrels. They say it saves a lot of energy, but I haven't looked into it yet.
      Maybe Google will help. Good Luck!

      Verwijderen

Related Posts with Thumbnails