dinsdag 8 mei 2012

De moestuin in oprichting: update

De vorige keer was onze moestuin nog een maagdelijke vlakte. Maar ondertussen is er al wat meer ingericht, langzaam aan begint het ergens op te lijken!

Zie hier de laatste versie van de moestuin:Even een korte rondleiding en wat uitleg over de plannen.

De moestuin bestaat uit twee gedeelten.

Links in beeld het SFG experiment.

Hier staan 5 bakken, die volgens het square foot gardening principe worden bijgehouden. Bakken van oude steigerplanken, onderverdeeld volgens de Franse methode in vakken van 40 x 40 centimeter. En gevuld met een mix van de originele moestuingrond, compost, cocopeat en vermiculiet.

Er staat nog niet zo veel in. Wat verdwaalde veldsla, koolrabi en gezaaide bietjes, radijsjes, andere sla, rammenas, broccoli. Maar dat gaat binnenkort natuurlijk veranderen!

Rechts in beeld, het traditionele gedeelte.
Zoals de moestuin er bij iedereen uitziet. In de volle grond geteeld, met kleine smalle paadjes ertussen. Ook hier moet ik nog meer planten, maar dat gaat snel gebeuren. Tot nu toe staan er tuinbonen, rode kool en aardbeien (in een bak).

De staken staan al klaar voor de boontjes en helemaal achterin staan 2 palen waartussen straks bramen gaan groeien. En daarachter zijn wat bloemen gezaaid en komt er een composthoop.

Dat fleurige ding  rechts is een windmolentje in de vorm van een eend. Hopelijk houdt die met zijn vrolijke gewapper de duiven en andere vogels uit de buurt.

Momenteel is het vooral veel inrichting wat nog moet gebeuren. De composthoop netjes maken met palen en gaas of hout rondom. Tussen de palen voor de bramen komen nog lijnen waarlangs de braam gaat groeien. Er komt nog een bak dat als mini-kas wordt gebruikt. Verder nog een hoop tegels die neergelegd moeten worden, een poortje maken in het hekwerk.

Maar het belangrijkste is nu planten en uitzaaien. Daarom ga ik deze week een teeltplan opstellen, met aandacht voor rotatie van de gewassen. Best een hoop gepuzzel, maar daar komen we wel uit. Zoiets had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar we beginnen rustig aan. Dat komt wel goed.

Daarnaast komen er als verrassing scheuten van frambozen uit de grond, vlak bij het hek. Een erfenis van de vorige eigenaar. Eens kijken wat we daarmee gaan doen!

Kortom, zo uitkijkend over onze landerijen geeft het een heerlijk gevoel! Ik kan niet wachten totdat alles goed begint te groeien!

2 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Ziet er enorm leuk uit, bedankt voor het delen! Wij willen binnenkort ook onze tuin indelen en ik was aan het lezen in "Gaia's Garden" (zie amazon) over "raised beds" (moestuin met verhoogde delen). Ik kende square foot gardening nog niet, nu dus wel.

  Bij gebrek aan beter hebben we maar in 2 uur snel zelf een "serre" bij elkaar gesprokkeld: http://nougatbollen.blogspot.com/2012/05/hoe-een-eigen-serre-bouwen-in-2-uur.html
  P.S. Ik volg jullie blog al een tijdje, heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raised beds is ongeveer hetzelfde, alleen dan met plankjes er om heen. :-) En wat andere zaken die sfg uniek maken.
  http://www.makkelijkemoestuin.com/ schrijft er leuk over.

  De gebouwde serre is leuk! Maar kan het ook tegen een beetje wind?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails