zaterdag 17 maart 2012

Moestuin inrichten met Google Sketchup

Zo, we hebben de sleutel binnen van het volkstuinen complex.

Dit weekend gaan we eens kijken wat we er precies mee gaan doen. We hebben al wat plannen, niet zo spectaculair. Geen exotische vergeten groenten, of apart gekleurde groenten of andere aparte dingen. We gaan eerst maar eens beginnen met de basis. Groenten die we altijd al eten.

In ieder geval zo veel mogelijk in de bekende bakken van Square Foot Gardening. Meteen ook maar het boek van Mel Bartholomew over SFG erbij gepakt, om nog eens na te lezen hoe het ook alweer in elkaar stak.

In onze achtertuin staan al twee van die vierkante meter bakken die je bij de Welkoop / Boerenbond kan kopen.

Kijkend naar die bakken vroeg ik me af, hoeveel ik er eigenlijk kwijt kan op ons nieuwe stukje grond.

Ik kan alles wel op een papiertje narekenen, maar ben nogal visueel ingesteld. Dus heb ik me gewaagd aan een poging met Google Sketchup. Een gratis programmaatje waarmee je 3d-modellen kan maken.

Meteen de twee soorten bakken gemaakt die we straks gaan gebruiken:

Daarna in het programma precies de afmetingen van de moestuin ingevoerd en de ligging zo aangepast, dat hij ook echt klopt met de realiteit. Dus noord en zuid kloppen precies.

Daarna kon ik beginnen met schuiven en meten. En zo zag ik redelijk snel hoeveel van die bakken we kunnen maken.

Het leuke van dat programma is dat je ook de stand van de zon kan nabootsen. Zo kan ik precies zien hoe de schaduwen vallen, voor elke dag van het jaar!

Een virtueel tomatenplantje in de bak gezet, en zo zie ik precies of deze een schaduw werpt in de andere bakken.


Lekker inrichten op de computer. Uiteindelijk ligt het ontwerp nog niet vast. Maar we maken in ieder geval minimaal 6 grote bakken erbij.

De overige ruimte kunnen we gebruiken voor opslag van gereedschap enzo, een composthoopje en misschien ook wat bramenstruiken of iets dergelijks, waar we lekkere jam van kunnen maken!

Mogelijkheden genoeg!

Eerst maar eens beginnen met het stukje grond op te knappen.

10 opmerkingen:

 1. stevia-plantje erin en je hebt de puurtste stevia-zoetstof die je kunt hebben, droogde blaadjes die je verkruimeld gebruiken kunt.( honingplant is de naam waarop de tuincentra deze plant al jaren verkopen, toen stevia nog verboden was in de verkoop in nederland)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vraagje, waarom maak je niet 2 bakken met de hele lengte van de tuin? Je kunt dan toch overal voldoende bij. Wij hebben laatst zelf eens gekeken naar hout om die bakken te maken maar hout is tegenwoordig ontzettend duur. Helaas kon in onze tuin niet een lange bak want dat had aardig in hout gescheeld. Wij hebben nu 3 bakken bij de Welkoop gekocht, dat was goedkoper dan ze zelf maken. Vandaag hebben we de bakken gevuld en de eerste zaadjes zitten ookal in de grond. Wij hebben in de bakken een mix bestaande uit gelijke delen compost, turfmolm (of turfstrooisel) en vermiculiet. Dit wordt aangeraden op de site van de Makkelijke Moestuin. Waar ga jij de bakken mee vullen?
  Iig, heel veel plezier met jullie volkstuintje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die lange bakken zou ook kunnen, maar ik wil toch trouw blijven aan het square foot gardening principe. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook pompoenen in een bak zetten en de uitlopers tussen de bakken laten lopen.
   En daarnaast kan ik bij sommige bakken een klimrekje eraan vastmaken. Dat is net wat makkelijker bij de vierkante bakken, dan bij een langgestrekte bak.

   Het hout haal ik bij een bedrijf waar ze steigerplanken leveren. Dat is op zich nog wel te doen.

   Verwijderen
 3. Geweldig! En wat handig, dat programma. Ik had er helemaal geen weet van! Ik volg je blog sinds kort, gezien de onderwerpen die mij ook erg interesseren. Leuk hoor.

  Groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lot, welkom! Altijd leuk om nieuwe lezers te zien. Google sketchup is echt leuk. Al is het maar om een plattegrond van je huis te maken, meubels er in te zetten en de boel te gaan verschuiven. :-)
   Weer een hoop uurtjes achter de computer. :-)

   Verwijderen
 4. Bakken gebruiken? Kun je bij jullie niet gewoon direct in de grond werken? Dat is dan direct nog meer consuminderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zou ook kunnen, maar ik wil echt proberen om aan de gang te gaan met square foot gardening. Dat kost een eerste investering, maar wat het vooral oplevert is TIJD. Aangezien je niet tot in de eeuwigheid aan het schoffelen bent.
   Ik ben benieuwd hoe de hardcore moestuiners er naar kijken straks, ik word nu al overstelpt met allerlei goedbedoelde adviezen. Waarvan sommige zeker bruikbaar. Maar ja, ik wil toch ook een eigen plan trekken... eigenwijs is ook wijs, zeggen ze wel eens. :-)

   Verwijderen
 5. Wauw dat heb je professioneel aangepakt! Helemaal met de stand van de zon er ook nog ingecalculeerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kwam ik ook maar toevallig achter. Is echt leuk, het zit standaard in het programma. Je kan gewoon een dag en tijd instellen en je ziet precies of de zon hoog of laag staat. Ook zonder moestuin is het een leuk speledingetje. :-)

   Verwijderen
 6. Ken je Jelle al? Onze Nederlandse 'versie' van Mel Bartholomew:

  http://www.makkelijkemoestuin.nl/

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails