vrijdag 30 maart 2012

Meedoen aan Earth Hour is prima

Earth Hour is in zes jaar uitgegroeid tot ’s wereld grootste campagne voor de aarde. Door massaal het licht te doven wordt de wereld opgeroepen duurzaam om te gaan met alles wat de natuur ons geeft, zoals water, voedsel, grondstoffen en het klimaat.

Het is goed  dat deze actie veel aandacht krijgt, en dat je de spectaculaire beelden ziet van beroemde gebouwen en steden die zich in duisternis hullen.

Mooi om daar aan mee te doen!

Maar persoonlijk vind ik dat er wel wat randvoorwaarden aan deze actie horen te zitten.

Meedoen aan Earth Hour is prima,

 • zolang je beseft dat de kaars die je aansteekt tijdens de duisternis ook een aardolie product is.
 • zolang je beseft dat er mensen zijn die zonder electriciteit leven en ontzettend blij zouden zijn met een lichtknopje om het licht uit te kunnen doen.
 • wanneer je de verlichting van de Tafelberg in Kaapstad uitzet en je daarna afvraagt waarom je zowieso regelmatig een berg in een zee van licht wilt zetten.
 • als je beseft dat er ook veel mensen als kritische tegenboodschap juist expres extra electriciteit gaan verbruiken.
 • wanneer je doorhebt dat de grote multinationals die aan deze actie meedoen, al dan niet bewust bezig zijn met greenwashing.
Maar vooral:
 • wanneer je het niet bij dat ene uurtje laat en daarna ook actief je levenswijze probeert aan te passen om duurzaam met onze wereld om te gaan.
Draag niet alleen bij aan de actie zelf, maar vooral aan de gedachte erachter!
(Ugh, wat een belerend berichtje eigenlijk. Maar goed, ik wilde het toch kwijt.)

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het een goed stukje! Vooral dat van die mensen die dolblij zouden zijn met een lichtknopje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat earth hour vreselijk gezanik. Het lost niets op en mensen denken dat ze goed bezig zijn door een lampje uit te doen terwijl het flatscreen al oogverblindend staat te stralen. Kunnen beter met zijn allen een dag niet douchen ofzo, dat heeft tenminste nog enig effect. En beseffen wat jij daar hebt opgeschreven, je hebt helemaal gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eens.....maar ik blijf toch een product van mijn opvoeding en ik leef volgens ed slogan "verbeter de wereld....begin bij jezelf" :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me alleen wel af waarom we het op 1 uur laten (per jaar was het toch).. Mensen doen er alleen maar aan mee om zichzelf beter te voelen.
  Als je al zuinig en recyclebaar door het leven gaat, en anderen daarmee aansteekt zou dat alleen maar nog beter zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails