donderdag 1 maart 2012

De vegetarische slager: rauw gehakt

Opeens lag er een nieuw product in de schappen van onze natuurwinkel.

Vegetarisch Vlees!

Pardon?
Vegetarisch vlees?

Is dat geen paradox? Of een contradictio in terminis, om maar eens even quasi-intellectueel over te komen.

Nou nee, het waren producten van de Vegetarische Slager.

Ik had er vaak over gelezen en was er erg benieuwd naar. Maar helaas was er geen verkooppunt in de buurt.

Maar nu wel!

Vlees, maar toch geen vlees. Een 100% plantaardige vleesvervanger, die niet van echt te onderscheiden is. Aldus de vegetarische slager zelf.

Ik stond te popelen om het uit te gaan proberen. Meteen het product 'rauw gehakt' gekocht en in de vriezer gegooid, met het idee om er later iets lekkers van te maken.

Enige dagen later kwam ik 's avonds terug van mijn werk en trof ik mijn geliefde aan, mopperend aan het fornuis.

'Wat is dat voor raar gehakt? Harstikke droog en klef. Het lijkt wel brooddeeg!'

Ze hield de pollepel omhoog waar een grote klont gehakt omheen zat geplakt. Het zag er niet uit.

Uiteindelijk lag het op onze borden en keken we er sceptisch naar. Een grote homp plakkerige rode smurrie.


Onze kleine schoof spontaan haar bord opzij en weigerde om nog te eten. Weg was de geboekte vooruitgang om haar een paar stukjes pasta te leren eten MET saus. Weken aan opvoedingspogingen in 1 klap teniet gedaan!

Ook mijn vrouw proefde met lange tanden en heeft haar bord niet leeggegeten. Weer een slecht voorbeeld voor onze kleine.

Zelf heb ik het wel opgegeten, ik lus tenslotte bijna alles. Maar ik moet wel toegeven, een lekkere gehaktsaus kan je er niet zomaar van maken. Misschien als ik het nog eens probeer, om er een echte bolognese saus van te maken, met melk en rode wijn, veel vocht. Maar ik betwijfel of het dan wel lukt.

Achteraf hadden we het anders moeten aanpakken. Dit gehakt lijkt me beter geschikt voor gehaktballen en hamburgers.

Kortom, ik geef het nog een kans! Ze hebben tenslotte nog meer producten, eens kijken wat we daarmee kunnen.

17 opmerkingen:

 1. Jammer dat je het verkeerd gebruikt het. Dit product is inderdaad bestemd voor ballen en burgers. Voor roerbaken en sauzen gebruik je (kant en klaar) "rul gehakt" van de veg. Slager. Probeer ook eens de kipspiesjes en tonijnsalade. Geweldig! Er zijn nu meer dan 100 verkooppunten, kijk op hun site. Ik wil niets anders meer! Groeten, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb weer een nieuw pak gehaald om een hamburger mee te maken. En kipstukjes. Dus binnenkort meer!

   Verwijderen
 2. Wil nog even aanvullen op mijn vorige reactie: op de site www.devegetarischeslager.nl staan ook lekkere recepten! Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom wil je net zoiets als vlees eten? Bonen en granen zijn toch ook lekker?Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Izeria, zie mijn reactie bij Jolanda......

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens Izerina. Ik mis het vlees ook totaal niet. Maar ik heb nog andere mensen in het gezin die af en toe toch een stukje vlees / vervanger waarderen. Daar houden we samen rekening mee.

   Verwijderen
 4. Fijn dat je erover geschreven hebt! Ik heb het ook zien liggen, en overwogen het in de pastasaus te gebruiken. Ben ik even blij dat je me voor was...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor Mrs. Green:

   Zie mijn vorige reactie. Je moet dit NIET voor pastasaus gebruiken. Dan neem je het "rulle" gehakt van de Vegetarische Slager (dat is een ander produkt). Perfekt!

   Verwijderen
 5. Het kan me nog steeds niet bekoren, vleesvervangers. Ik heb al verschillende soorten geprobeerd, maar vind het steeds niets. Ik ga dan ook voor Izerina's advies: bonen, granen of een eitje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor Jolanda:

   Ook ik heb allerlei vleesvervangers gebruikt en het kon me niet bekoren. Produkten van de Vegetarische Slager zijn echter totaal anders. Ik heb begrepen dat dat ook de bedoeling was: een nieuwe generatie vleesvervangers die zelfs vlees eters "voor de gek houdt". Vooral de kipspiesjes scoorden geweldig bij mijn kennissen die doorgaans vleeseten. Het voordeel is dat je juist niet-vegetariers ook eens over de streep kunt trekken en laat zien dat je niets hoeft te missen als je eens een dag zonder vlees eet. En wie weet stappen ze ooit nog eens helemaal over op het niet-meer-vlees eten!

   Verwijderen
 6. In het pakje ziet het er wel heel echt uit vind ik. Op het bord inderdaad een stuk minder...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De kipstukjes zijn HEERLIJK! Krokant van buiten en zacht van binnen. Ik ben vegetariër met veel affiniteit met het veganisme, maar ik vind (vond) kip gewoon lekker. De vega kipstukjes lijken wonderlijk veel op kip. Eens in de zoveel tijd heb ik er zin in (tis best wel duur), de rest van de tijd bonen of sojabrokjes (ook erg lekker en een 'vleesachtige' structuur voor in je pastasaus).

  Groetjes, Maureen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kipstukjes liggen nu in de vriezer, ik ben erg benieuwd!

   Verwijderen
 8. ps. wees erg zuinig met zout op de kipstukjes, volgens mij zijn ze al zoutig van zichzelf.

  -Maureen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mij lukte het wel om er een 'lekkere' en smakelijk ogende pastasaus van te maken. Misschien was de temperatuur van de pan niet helemaal zoals het moest zijn, en je moet het ook al verkruimeld in de pan gooien. Dus niet de hele klont ineens en dan roeren. Maar ik kan makkelijk praten ik eet geen vleesvervangers, maar mijn vegetarische dochter vond het prima smaken en het zag er hetzelfde uit als de onze met echt gehakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb de kipstukjes gegeten (best lekker en erg kippig), de Indiase stukjes (heel lekker), de tonijnsalade (niet van echt te onderscheiden) en de gehaktballen (mwah), en ter plekke bij de Vegetarische Slager het broodje saté (heerlijk). Probeer dus zeker ook eens de andere producten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik ook zeker doen. Het concept spreekt me in ieder geval aan en daarnaast lijkt het me ook leuk om zoeits te serveren voor gasten, eens kijken of ze het verschil merken.

   Verwijderen

Related Posts with Thumbnails