zondag 12 december 2010

Tip van de loodgieter

Het afgelopen jaar hebben we veel problemen gehad met de afvoer in de badkamer. Die zat regelmatig verstopt, ondanks al onze verwoede pogingen om het weer te onstoppen.

En reken maar dat we heel wat hebben geprobeerd. Van baking soda, tot ouderwets met de ontstopper aan de gang. Van flink doorspoelen tot de meest agressieve oplosmiddelen die je je maar kan voorstellen. Op zo'n moment stond de term 'milieuvriendelijk' even niet in ons vocabulaire.

Wat hebben we er aan overgehouden?

 • Een dikke lekkage met alle kosten van dien.
 • Vlekken in het plafond
 • Spierballen van het vele ontstoppen.
 • Een levenslang litteken op mijn hand van een industrieel ontstoppingsmiddel.
 • Een nieuwe siffon, ook dankzij dat oplosmiddel
 • Gaten in mijn spijkerbroek, ook alweer door dat oplosmiddel.
 • Een hoge waterrekening van het vele spoelen
 • Veel geld kwijt aan oplosmiddelen en soda en azijn
 • En tenslotte een dikke rekening van een professioneel ontstoppingsbedrijf.

Gelukkig was de verstopping uiteindelijk wel verholpen dankzij dat bedrijf, maar al met al heeft het heel wat euro's gekost!

Dit had heel makkelijk voorkomen kunnen worden, de loodgieter gaf ons uiteindelijk een tip, iets heel vanzelfsprekends, maar toch altijd fijn om te weten.

'Gebruik nooit van die oplosmiddelen,' zei de loodgieter, 'Daar schiet je niets mee op, het kost alleen geld en het levert niks op. Er zijn twee dingen die je het beste kan doen:'

'Gebruik een afvoer/gootsteen zeefje.'
'Spoel om de drie maanden de leidingen goed door met heet sodawater om te ontvetten.'


Dat is alles! Voor een kleine investering van een paar euro ben je je leven lang verzekerd van schone leidingen. Zo simpel kan het zijn.

En ik moet toegeven, wanneer ik zie hoeveel zo'n zeefje nou eigenlijk verzamelt na een douchebeurt, dan werkt dat dingetje echt prima. We zijn er blij mee!

En dat voorkomt dan weer taferelen zoals in het onderstaande filmpje...ZO erg was het bij ons gelukkig niet!

9 opmerkingen:

 1. En ik heb dan juist weer begrepen dat soda geen oplossing is (van een monteur). Als de soda namelijk niet goed doorgespoeld (en ja hoe controleer je dat in leidingen?) wordt, koekt het aan de leiding vast en wordt hard. Dit veroorzaakt verstoppingen.
  Er zijn ook mensen die op deze manier de wasmachine denken schoon te maken. Volgens deze monteur NIET DOEN!
  Dus uhm, kweet niet.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat ik nu net de soda al klaar hebben staan om straks de afvoer van de gootsteen weer even door te spoelen.En zeefjes hebben we overal. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wolfje:
  Hm, zou kunnen. Hij gaf wel aan dat je de soda van tevoren moet oplossen in heet water en dan pas doorspoelen.
  Een wasmachinemonteur vertelde ons dat af en toe een wasje draaien met azijn ook goed de leidingen ontvet, misschien dat het ook wel werkt met de leidingen in de badkamer.

  @Izerina: Goed bezig! :-)

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben gelijk maar even een soda sopje gaan maken. Ik denk dat het oplossen goed heet water best goed kan werken. In ieder geval een zeefje gekocht, voor 1,50 euro kan je geen dure monteur betalen.

  gr. Martine
  http://besparenmaar.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gooi een kopje soda in de afvoer. Gebruik een houten lepel of spatel om alles naar beneden te duwen. Vervolgens giet u een kopje azijn door de gootsteen en plaats de ontstopper onmiddellijk op het mengsel. Het mengsel zorgt ervoor dat het schuim naar beneden in de leidingen gaat.

  Laat het mengsel haar werk doen voor vijf minuten en laat dan warm water in de afvoer lopen. Als het nog steeds verstopt is, proberen dan vier kopjes kokend water.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de handige tips. Ik zal er zeker gebruik van maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het komt inderdaad regelmatig voor dat mensen teveel oplosmiddelen gebruiken. Het gaat niet alleen door de rotzooi heen, maar het maakt ook je leidingen kapot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mark, helemaal met je eens! heel vaak kom ik deze spoedjes tegen waar leidingen helemaal kapot zijn.. Ze zouden deze middelen uit de schappen moeten halen!

   Verwijderen
 8. Dit bericht wordt de laatste tijd misbruikt door allerlei loodgieters om hun bedrijf te promoten. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  Ik heb het even aangezien, maar het loopt nu wel uit de hand, dus alle loodgieter reacties zijn verwijderd.

  Met het zeefje kan je juist voorkomen dat je snel naar een loodgieter moet! En anders is Internet je grote vriend om er eentje te vinden.

  Dus sorry loodgieters, fijn dat jullie het eens zijn met deze blogpost, maar geen reclame aub.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails