maandag 27 december 2010

Besparen op gas (3)

Buiten is het koud. Een dik pak sneeuw, dikke jas aan, handschoenen aan, muts op en sjaal om. En dan gaat dit bericht over besparen op verwarming?

Brrr!

Vrees niet, het is niet zo erg als het klinkt. Op het eind zit je er nog steeds warmpjes bij. Letterlijk, maar ook figuurlijk, want uiteindelijk bespaart het ook geld.

Er zijn zoveel verschillende manieren om te besparen op de verwarmingskosten. Het liefst gaan we voor de snelle, goedkope en makkelijke oplossingen, maar soms is er toch een investering nodig. Gelukkig verdien je die wel terug door de besparing.

Wat we zelf al hebben gedaan

Geen investering:
 • Geen verwarming aan op de bovenverdieping.
  Op slaapkamers hoeft geen verwarming aan, je kruipt gewoon lekker onder de wol. Ook in ruimtes waar je amper komt, kan de verwarming gewoon uitblijven.
    
 • De thermostaat een graadje lager zetten.
  Probeer de thermostaat eens iets lager te zetten, begin desnoods met een halve graad. Merk je er niks van, dan zet je hem nog wat lager.
    
 • Heb je het koud, trek iets warms aan.
  Als je de thermostaat dan toch lager hebt gezet en je krijgt het koud, trek dan een lekker vest aan of een dikke trui. Dat houdt je ook lekker warm.
    
 • Zet geen meubels voor de verwarming.
  De warmte moet ruimte hebben om de kamer in te komen. Zonde om de achterkant van je bank te verwarmen. Stoelen en banken opzij en laat de warmte maar komen!
    
 • Goed ventileren
  Wist je dat de lucht in huis heel erg vochtig wordt? Droge lucht is veel makkelijker te verwarmen. De lucht buiten is droger dan binnen, dus af en toe ventileren zorgt ervoor dat het binnenklimaat gunstiger wordt en makkelijker te verwarmen.
    
 • Deur achter je dicht doen
  Ken je die uitdrukking: 'Zeg, ben je in de kerk geboren?' Daarmee werd eigenlijk bedoeld: 'Zeg, doe de deur eens achter je kont dicht!' Aangezien de deur van de kerk altijd open staat. Althans vroeger, tegenwoordig is dat wel anders, maar dat terzijde.
  Hoe dan ook, deuren dicht houden, zodat het niet tocht en je de warmte in de ruimte houdt.
    
 • Gordijnen dicht doen
  's Avonds lekker knus de gordijnen dicht doen, dat houdt de warmte ook binnen. Gordijnen tot aan de grond zijn misschien wel mooi, maar houden ook warmte tegen wanneer ze voor de verwarming hangen.
    
 • Kaarsen aan
  Een must met deze donkere winterse dagen. Brand een kaarsje. Het staat gezellig en het geeft een ietsiepietse beetje warmte. Maar de sfeer zelf geeft je ook al warmte!
Kleine investering:
 • Isoleren van de aanvoerverwarmingsbuizen op zolder.
  Bij de bouwmarkt kan je voor een paar euro van die isolatiebuizen kopen, die je om de leidingen kan doen. Het warme aanvoerwater koelt dan minder snel af voordat het bij de kachel is.
    
 • Radiatorfolie achter de verwarming.
  De warmte straalt de huiskamer in, maar ook tegen de muur achter de kachel. Dat is zonde, je verwarmt slechts de buitenmuur. Met radiatorfolie kaats je die warmte terug de woonkamer in en gaat het dus niet meer verloren.
    
 • Tochtstrips en een brievenbusklepje.
  Ventileren is prima, maar tocht is niet goed. Op die plekken gaat de warmte het huis uit. Een klepje achter de brievenbus houdt tocht tegen. Borstels ook, maar wat had ik vroeger een hekel aan die dingen tijdens het rondbrengen van de krant! Dan maar beter een klepje, met respect voor de krantenbezorger.
  En ook tochtstrips langs ramen en deuren houdt de warmte binnen, of van die borstels aan de onderkant van de deuren.
Redelijke investering:
 • Gordijnen voor de voor- en/of achterdeur.
  Een kattenluik in de achterdeur is echt een tochtgat. Een gordijn houdt die tocht een beetje tegen. Ook bij de voordeur hebben we een gordijn, je merkt echt goed dat er minder kou binnenkomt.
    
 • Een lekker dik dekbed en flanellen hoezen.
  Het ultieme geluksgevoel, in een koude slaapkamer in je bed kruipen, onder een dik dekbed met zachte flanellen dekbedhoes en een badstof matrashoes! Heerlijk! Voor de echte koukleumen kan je nog voorverwarmen met een kruik in bed.
    
 • Een programmeerbare modulerende thermostaat
  Dankzij de slimme thermostaat gaat 's avonds de verwarming automatisch lager, dat vergeten we nooit meer. Verder kan je de vakanties inprogrammeren of tijdelijk de temperatuur lager zetten tot een bepaalde tijd wanneer je weer terug denkt te komen.
  Dankzij de modulerende werking met de ketel, wordt er veel gas bespaard door de efficiente manier van verwarming.
Grote investering:
 • Schaf een zuinige HR ketel aan
  Heb je nog een oude ketel, weg met die hap. De ketels van tegenwoordig zijn zo zuinig en slim, die investering heb je snel weer terugverdient.
 • Isoleer je dak
  Warmte stijgt op. Dus als je nu zorgt dat die warmte niet meteen via je dak naar buiten vliegt, door middel van dakisolatie, dan scheelt dat weer op de energierekening.
    
 • Schaf HR++ ramen aan
  Een groot oppervlak van glas, dat wil wel koud worden. Het glas geleid de kou naar binnen, of de warmte naar buiten, het is maar hoe je het bekijkt. Dan is het idetaal wanneer de ramen zo zijn gemaakt, dat het de warmte binnen en de kou buiten houdt.
Wat we nog zouden willen doen: 
 • De aanvoerleidingen op de andere verdiepingen ook isoleren
  Niet alleen op zolder, maar helemaal tot aan de kachel.
 • Nog niet alle ramen zijn HR++, die kunnen we nog vervangen.
  Of we breken de muur eruit en zetten een aanbouw neer, maar dat is een heel ander verhaal.
 • Sommige gordijnen nog inkorten, zodat ze niet voor de kachel hangen.
  Alhoewel onze kat dat wel lekker vindt, zo op de vensterbank achter de gordijnen, lekker warm!
 • Waterzijdig inregelen van de radiatoren
  Het samenspel tussen de ketel en radiatoren kan zo worden ingesteld dat ze echt optimaal warmte geven, met de minste energie. Het schijnt dat je er zo'n 20% mee kan besparen. Maar het instellen is wel duur.
 • Een speksteenkachel
  Die kan op de dromenlijst. Een grote kachel, maar met een superrendement. Een paar uurtjes stoken en je hebt voor de hele dag warmte. Ideaal.
 • Een zonneboiler
  Een van de beste manieren om te besparen op verwarming en warm water. Alleen moet je dan wel plaats hebben voor de boiler.

Kortom, er valt nog genoeg winst te behalen en er zijn vast nog veel meer mogelijkheden, misschien nog via de reacties. Als het er genoeg zijn, dan kan ik er nog wel een berichtje aan wagen om ze daarin te vernoemen.

Zo zit er vast voor ieder wat wils tussen.

Bespaar ze!

2 opmerkingen:

 1. Wat leuk om je tip over een flanellen dekbedhoes te lezen. Nu zijn ze te koop. Maar jaren geleden maakte ik ze al van twee flanellen lakens.Ik ben op zoek naar een grote ovalen metalen kruik. IK heb er eentje,maar wil een reserve exemplaar. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer nuttige tips allemaal!
  Ik heb er ook nog eentje: mocht je toch een nieuwe cv ketel nodig hebben, vergelijk dan offertes. Dit kan je een hoop geld besparen. Op: http://www.cvketel-weetjes.nl/cv-ketel-offerte-aanvragen.html
  vraag je gemakkelijk offertes aan en kun je dus ook vergelijken.
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails