woensdag 22 december 2010

Besparen op gas (2)

In het vorige bericht stond een tip om gas te besparen tijdens het koken. Met de opmerking dat dit eigenlijk niet echt effectief is om flink wat gas te besparen.

Natuurlijk helpt het altijd om kleine beetjes gas te besparen, deze weblog heet tenslotte niet voor niets 'De Kleine Dingen'! Maar er zijn andere methoden waarmee, met net zo weinig moeite, veel grotere resultaten bereikt kunnen worden.

Waar gaat het gas naar toe?

Eerst maar eens kijken waar al dat gas voor gebruikt wordt. Wanneer je braaf de meterstanden bijhoudt, dan heb je al snel een overzicht van het gasverbruik gedurende het hele jaar.

De volgende grafiek laat ons gasverbruik zien in dit jaar. Let vooral op de zomermaanden, daar richten we onze aandacht op.


In die zomermaanden stond de verwarming uit. Tijdens die periode werd het gas alleen maar gebruikt voor koken en warm water.

Bereken je gasverbruik exclusief verwarming.

Tel het gasverbruik in die maanden op en bereken het gemiddelde. Zo heb je een beeld van je gasverbruik per maand, wanneer de verwarming niet aan staat.

Voor het gemak gaan we er vanuit dat dit voor elke maand, het hele jaar door, hetzelfde gemiddelde is. En zo heb je al snel het kook- en water-gasverbruik voor het hele jaar.

In ons geval is dat zo'n 11 m3 per maand geweest. Dus voor het hele jaar is dat 132 m3.

Bereken je gasverbruik voor verwarming.

Daarna is het een kleine moeite om het gasverbruik van de verwarming te berekenen. Je neemt het jaarverbruik, trekt het 'zomergemiddelde' er van af, en voila, zoveel gas heb je verstookt via de kachel!

Ons totale verbruik in dit jaar is 1069 m3. Met die 132 kuub eraf, komt het in totaal op 937 kubieke meters gas!

Bekijk de verhoudingen

We gooien die twee cijfers in een diagrammetje, en dan wordt ineens duidelijk wat de grootverbruiker is! De verwarming!


Maar liefst 88% van het geheel!

Bespaar op de grootste verbruiker.

Wil je dus snel flink resultaat boeken, waar zou je dan de meeste besparing kunnen halen? Ga je 1% besparen op koken? (1,32 m3) of 1% besparen op verwarming (9,37 m3)?

Ja, het beste is natuurlijk op allebei, maar wil je snel spectaculaire besparingen, richt je dan eerst op de verwarming!

Bespaartips.

Zoals de thermostaat voortaan 1 graadje lager zetten. Volgens diverse websites bespaar je dan zo'n 7% op het energieverbruik voor verwarming. Door maar 1 keer op een knopje te drukken! Tel uit je winst! In ons geval 65,59 kubieke meters gas!

Wat doen jullie om te besparen op verwarming?

In het volgende bericht meer bespaartips.

6 opmerkingen:

 1. Weet je,dat ik 's zomers nooit het gasverbruik noteerde? Ik ga dit het komend jaar doen en dan die berekening er op los laten.
  Wij verwarmen met gaskachels. Als koukleum stook ik het overdag tot 19 gr. Voor de buitendeuren hangen dikke gordijnen.Op de bank(die voor het raam staat) ligt een dekentje. Bij het bankhangen 's avonds sla ik dat om.
  Als ik de oven gebruik,gaat de kachel een tijdje uit. Er staan altijd 3 ketels warm water op de kachels.Dan hoef ik de geyser niet te gebruiken.Het zijn allemaal maar kleine dingen.In het groot zou er nog iets verbeterd kunnen worden aan isolatie.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Overdag en snachts staat de verwarming op 10 graden, genoeg om niet te bevriezen. Wanneer ik thuis ben, zet ik 'm op 17-18 graden. Meestal zit ik in de keuken te werken, daar hangt de ketel en is het snel lekker warm. Krijg ik het alsnog koud, dan zet ik 'm warmer. Ik ga niet zitten kleumen. Desondanks verstook ik nog 'n hoop (1300m3 pj): het is oud huis, op een hoek, op het noorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dikke gordijnen dicht zodra het donker is. Het ìs dan niet alleen warmer, maar ik vind het ook warmer voelen. Maar dat doe je zelf vast ook al.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Izerina: meten is weten :-) Het is wel leuk om te zien hoe weinig je in de zomermaanden verbruikt. Als ik het zo lees, ben je echt wel goed bezig!

  @Anna:
  10 graden! Hm, dat is een stuk lager dan bij ons (15). Kost het niet veel energie om het huis elke dag weer te verwarmen of valt dat wel mee?

  @Lidia: De gordijnen dicht is altijd lekker warm, het doet inderdaad ook knusser aan. En onze kat verstopt zich graag achter de gordijnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is natuurlijk een afweging: opwarmen van een huis schijnt meer te kosten dan de temperatuur min of meer gelijk houden. Maar ik verwarm mijn huis (beneden) gemiddeld 5 uur per dag (excl 1 uur van te voren de thermostaat naar beneden). En dan loont het - volgens allerlei bronnen - om de thermostaat 5 a 7 graden lager te zetten (in mijn geval: van 17 naar 10 graden).

  De afwegingen op een rijtje:
  1) verwarming mag natuurlijk nooit bevriezen
  2) huis moet niet vochtig worden door te lage temperaturen (dit kun je ook voorkomen met een goede ventilatie)
  3) opwarmen mag niet te veel kosten: niet meer dan 5 a 7 graden, en thermostaat gaat alleen naar beneden voor langere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien loont het de moeite om het eens te gaan uitzoeken. Dan heb ik weer een leuk onderwerp voor op ed weblog, plus kunnen we nog wat extra besparen. :-)

  bedankt voor je bijdrage, je hebt me aan het denken gezet. :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails