donderdag 15 april 2010

Lang leve de bieb!

In het verleden kocht ik ontzettend veel boeken. De boekenkast stond behoorlijk vol, vaak las ik de boeken 1 keer en daarna stonden ze stof te verzamelen.

Er zijn wel een aantal boeken die ik regelmatig lees, maar het merendeel staat gewoon te staan. Sterker nog, er staan zelfs boeken tussen die ik nog moet lezen!

Gelukkig ben ik langzaam aan het afbouwen, via Marktplaats. Ik verkoop zo af en toe een boek en beetje bij beetje wordt de boekenkast minder gevuld, totdat we straks weer een aantal vakken over hebben, waar we dan iets decoratiefs in kunnen zetten. Een beeldje of iets anders. Geen boek!

Toch zal ik af en toe wel een boek bijkopen. Ik heb een zwak voor tweedehands sciencefiction boeken uit de jaren 60/70, dus daar hou ik altijd plaats voor vrij. En verder boeken over adoptie en China. Maar verder  doe ik het rustig aan.

Toch lees ik de nieuwste boeken, wanneer ik maar wil.

Dankzij de bieb!

Heerlijk vind ik het daar. Snuffelen naar mooie boeken, interessante boeken. De meeste mensen rennen meteen naar de boekwinkel wanneer de nieuwste van Stieg Larsson uit komt, of Kluun of wie dan ook. Zelf wacht ik even tot de hype voorbij is, om ze daarna lekker uit de bieb mee te nemen.

Ik heb de keuze uit duizenden boeken per jaar, voor de prijs van 1 nieuwe bestseller! Ideaal toch?

En het leuke ervan is, af en toe verkoopt de bieb ook afgeschreven boeken. Die er nog prima uitzien, tegen een belachelijk lage prijs.

Zo lagen er laatst hele stapels kinderboeken, voor 50 cent per stuk. Dus ben ik helemaal los gegaan heb er maar liefst 5 gekocht! Voor 2 euro, want dat was de aanbieding voor 5 stuks. Natuurlijk kon ik er veel meer kopen, maar ik heb me ingehouden.

Vier boeken van Quentin Blake, de beste kinderboekenillustrator die er maar is. (Vind ik dan). En ik raakte al helemaal in extase toen ik het volgende boek van hem vond:


Het boek Patrick van Quentin Blake! Een beter onderwerp bestaat er gewoon niet! Yes! Ik kan dan wel niet viool spelen, maar dat maakt niet uit! Ik wist helemaal niet dat er een boek van hem was, met mijn naam als titel.

Deze krijgt een ereplaats in de boekenkast.
Naast De Kaketoes van Professor Plantijn, en Wilde Wasvrouwen.

En verder nog een boek genaamd Uilskuikentjes.


Een boek met sentiment, omdat we deze kennen van de VIA cursus, die we moesten volgen voor het adoptietraject. Ik heb hem regelmatig in de winkel zien liggen, maar vond hem steeds te duur. En nu heb ik hem voor 50 cent.

Ik ben blij.

Lang leve de bieb!

7 opmerkingen:

 1. Jaren tachtig SF ook goed? Ik heb hier Rhialto de Schitterende van Vance nog staan, mag je hebben tegen verzendkosten als je interesse hebt. Of stuur ik daarmee je goede voornemens in de war? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kom bijna 2 keer per week met de kinderen in de bieb.
  Het boek van de uilskuikentjes is zo leuk, mijn jongste dochter was er helemaal gek van en ik moest het keer op keer voorlezen!
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al jaren loop ik de boekhandel binnen met pen en papier op zak. Om de titels van mooie boeken te noteren. Soms moet ik een paar maanden wachten voor de bieb dat boek heeft/uitleent. En een enkele keer verwen ik mezelf met een koop-boek. Meestal van het soort,dat ik regelmatig herlees. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Oog op de toekomst:
  Leuk! Jack Vance ken ik! Ik ben wel geïnteresseerd hoor. Ik zal je zo een mail sturen, dan kunnen we wat afspreken.

  @Atelier D4J:
  Er zijn meer mensen erg enthousiast over het boek, ik kan niet wachten om hem een keer voor te gaan lezen.

  @Izerina:
  Ja, herkenbaar. Als er dan een boek echt supermooi is, dan koop ik hem alsnog, of hij komt op een verlanglijstje voor de verjaardag enzo.

  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn emailadres staat nergens duidelijk op mijn weblog, Patrick, maar het is: oogopdetoekomst@gmail.com. Het is maar een klein pocketboekje, dus de verzendkosten zullen erg meevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie website! Je tip over de nieuwsbrief van aanbiedingen van biologische producten vond ik erg nuttig!

  Mocht je nog een goede bestemming zoeken voor je boeken die stof staan te happen, dan zou je eens kunnen kijken bij http://www.books4life.nl . Bij Books 4 Life gaat de opbrengst van gedoneerde tweedehandsboeken naar goede doelen, zoals Oxfam Novib en Amnesty International. De andere helft gaat naar kleinschalige ontwikkelingswerkprojecten die door de vrijwilligers zelf gekozen worden.

  Books 4 Life wordt dus volledig gerund door vrijwilligers, waar ik er een van ben. Mocht er toch een situatie zijn waarin je de voorkeur geeft aan het kopen van een boek i.p.v. lenen bij de bieb, dan kun je bij vestigingen door heel Nederland terecht voor een tweedehandsboek van goede kwaliteit voor een prijs tussen de 50 cent en 5 Euro. In Eindhoven zitten we zelfs in de outlet van de bibliotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Marjon: Wat goed. Dat wist ik dus niet! Een mooi inititaief. Ik ga zekker ff kijken in EIndhoven, eens kijken hoe het daar eruit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails