dinsdag 27 april 2010

Het antwoord.

Wauw. Wat een reacties!

Wat fijn dat iedereen zo goed meedenkt. En ik denk dat ik dankzij jullie nu wel weet wat het geval voorstelt. Na even wat rondkijken op Internet weet ik het zeker.

Het is inderdaad een zinken weckketel.

Er werd ook aan een wasketel gedacht, en ik snap de verwarring, hij lijkt er best wel veel op. En wie weet, misschien dat ze vroeger een weckketel net zo goed voor de was hebben gebruikt, je weet het maar nooit.

Fijn om te weten!

Maar dit betekent niet dat ik nu aan het wecken ga beginnen.

Ten eerste zie ik niet hoe ik die ketel op het fornuis krijg, volgens mij duurt het een eeuwigheid voordat ik de boel aan de kook krijg. Plus is de bodem nogal bol, doordat het water in de ketel is bevroren tijdens de winter.

En ten tweede is de opbrengst van de moestuin niet zodanig dat ik een hele ketel aan weckpotten kan vullen.

Dus gaat deze weckketel binnenkort door het leven als bloembak!
(alhoewel het wel een beetje zeer doet om gaten in de bodem te boren)

En wat is nu dat andere raadplaatje?

Er waren een paar mensen die het goed hadden geraden:

Jodenvet!

Ook wel bekend als borsthoning, borstplaat, sikkevet, bokkevet of massé. En ook wel eens genoemd als druivensuiker, maar er bestaat de kans dat het ook echt druivensuiker was. Dat is wat verwarrend.

Jaaa, jeugdsentiment. van die harde brokken. Ik weet nog, als klein mannetje, met een paar centen naar de bakker, en daar allerlei snoep kopen. Zwart-wit, velletjes eetpapier, schuimblokken, stroopsoldaatjes, trekdrop, toverballen, zoethout, Musketiers (van die gevlochten chocolade carameldingen), drop en dus ook jodenvet.

Eh... dit klinkt alsof ik oud ben, zo'n opaatje dat altijd over vroeger vertelde, toen alles nog een halve cent kostte. Maar zo lang geleden is dat nog niet hoor. Echt niet! Geloof me! Echt!

In ieder geval heb ik weer even kunnen proeven van die ouderwetse smaak. En ik vind het nog net zo lekker als vroeger. Ik denk dat ik nog wel vaker wat ga kopen.

Voor de mensen in het Brabantse, HIER haal ik de jodenvet, naast de meest lekkere chocolade die er bestaat, maar dat terzijde.

Heel erg bedankt voor het meedenken en de vele reacties. Ik vond het erg leuk.

3 opmerkingen:

 1. Ja, ik wist dat het klopt, ik heb er ook nog een staan!

  En dat Jodenvet, niet geproefd!!Ik heb er wel vaker van gehoord.Maar ik zal er echt niet voor naar Eindhoven gaan.....alhoewel dat niet zo ver is vanuit Panningen.

  Ik laat het voor jou over!!

  Geniet ervan!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, nooit geweten dat dat jodenvet of borsthoning heet. Vandaar dat ik het nergens kon vinden. Hartstikke bedankt, ik heb nu ook een online snoepwinkel gevonden waar ze het verkopen. Kan niet wachten om het weer eens te proeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De benaming Jodenvet ken ik niet maar Borsthoning wel jammer dat zulke lekkernijen uit de dagelijkse schappen verdwenen zijn, dat vind ik ook van die brokken kandij suiker nu zie je alleen nog maar af en toe staafjes heel jammer..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails