maandag 25 juli 2011

DKFD #5: De grensovergang tussen België en Nederland

Veel mensen die regelmatig de grens tussen België en Nederland passeren, zullen dit gevoel misschien wel herkennen.

Of de mensen die niet zo vaak de grens passeren, maar vast wel aan het eind van de zomervakantie vanuit België weer Nederland zijn binnengereden. Exact dat moment waarop je Nederland binnenrijdt, dan ervaar je het.

Dat fijne thuis-kom-gevoel.

Eerst nog rij je in België op de snelweg. De banden razen over het asfaltbeton. De radio staat hard om boven het geraas uit te komen, en zelf moet je ook hard praten om je verstaanbaar te maken.

Alles in de auto piept en rammelt, door de bobbels in het wegdek. Het hotst en knotst alle kanten op. Je stuur gaat heen en weer door de sporen in het asfalt.

En dan zie je het eerste bord aankomen. Een douane bord, van toen de grenzen nog dicht waren. En in de verte doemt een verlaten douanestation op. De radio gaat nog een tandje harder omdat je de verkeersinformatie automatisch hebt ingesteld en dan knalt het extra hard uit de speakers. Terwijl je nog harder praat met je medepassagier en de banden razen over het beton en de auto bibbert alle schroeven los door de hobbels die door talloze vrachtwagens in het wegdek zijn gesleten. En boven al die herrie uit ga je steeds harder praten en dan zie je het bord met Nederland dichterbij komen en samen tel je af, schreeuwend: drie, twee, EEN! EN DAN:

Stilte

Zacht zoevend rij je ineens over het zoab van ons eigen landje. Een deken van stilte valt over je heen. De radio gaat zachter en de auto glijdt over de weg, alsof je ineens in een luxe bolide over de weg zweeft.

En je hoeft de woorden maar te fluisteren, makkelijk te verstaan:

"We zijn bijna thuis.'

Klik hier voor meer kleine fijne dingen.

6 opmerkingen:

 1. Had dit vorige week al eens in m'n reader zien verschijnen :) en ja, onze Vlaamse wegen rammelen inderdaad nogal! Hier in Duitsland is't afwisselend, net over de grens vaak ook schoon glad, maar hier richting Oosten toch ook holderdebolder. Ach ja, gelukkig komen we nog vooruit :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk en herkenbaar stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij waren vroeger in Belgié al blij. Na een vakantie in Frankrijk of Spanje,had Belgie een smakelijk vooruitzicht: vlaamse frieten. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dat altijd als we van Duitsland Nederland weer in rijden. We wonen in de Achterhoek, en gaan graag naar Emmerich of Bocholt. Ik vind het ook altijd heerlijk voelen als we weer op Nederlandse bodem rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vroeger vond ik altijd dat ons huis zo raar rook als we terug kwamen van vakantie. Maar het gevoel weer terug te zijn was heerlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails