woensdag 2 februari 2011

Duurzame Kleding

Kijk eens naar de kleding die je nu aan hebt. En stel jezelf eens de volgende vragen:
  • Waar komt mijn kleding vandaan?
  • Wie heeft mijn kleding gemaakt?
  • Wat is het loon van de makers?
  • In wat voor arbeidsomstandigheden is het gemaakt?
  • Wat voor stof is gebruikt?
  • Wat voor verf is er gebruikt?
  • Is de stof organisch of synthetisch?
  • Zijn er schadelijke stoffen bij de productie gebruikt?
  • Hoeveel energie heeft het gekost?
Enig idee? Of kom je niet verder dan de gegevens op het labeltje in de kraag? 'Made in China' en de wasinstructies?

Zelf kom ik ook niet zover, eerlijk gezegd.

Ik vraag het me wel vaak af, maar de antwoorden blijven uit. Omdat het best wel veel moeite kost om het allemaal uit te zoeken.

Hoe gezond is onze kleding?

Want diep van binnen weten we het allemaal, hoe 'ongezond' de huidige kleding eigenlijk is.
Maar toch blijven we gewoon naar de C&A gaan, voor de laatste en goedkoopste aanbiedingen. En kijken we puur naar het uiterlijk en niet naar het 'innerlijk' van de kleding.

Ik doe het net zo! Alhoewel er hier en daar een verdwaalde 'blauwe knoop' van Made-By in huis rondzwerft, en onze kleine vooral in tweedehands kleding rondloopt, maar verder zijn we niet echt bewust bezig met onze kleding.

Staan jullie er ooit bij stil en wat doen jullie eraan om ook in je kleding duurzaamheid toe te passen?

Gelukkig zijn er pioniers en mensen die echt superbewust bezig zijn met duurzaamheid en kleding. Wanneer zij de publiciteit krijgen en meer invloed op de huidige mode kunnen uitoefenen, dan zal het duurzame deel van de kleding vast wel toenemen.

Vorige week was er een reportage bij EenVandaag over de Green Fashion Competition. En daar zagen we een bekend gezicht, er is al eerder over haar op onze weblog geschreven.

Het gaat om Elsien Gringhuis, een talent in de (schoon)familie, een snelle rijzende zon in de modewereld en ook nog eens bewust/duurzaam gericht.

Kijk, dat compenseert dan weer ons eigen gebrek aan duurzame kleding. :-)

Klik hier op de link van de betreffende uitzending van Een Vandaag, of bekijk de reportage in dit bericht. Spoel even door naar 19:40 minuten, om bij de reportage te komen.

Goed bezig!

Nu wij nog....

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

6 opmerkingen:

  1. mmm...daar ga ik eens over brainstormen! Goede blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel. Daar ben ik nu wel heel veel mee bezig. Met mijn kledij en of het groen en duurzaam genoeg is. Hetzelfde met mijn schoenen trouwens.
    Maar ik ben er nog niet zo heel lang mee bezig en wanneer je een groot gezin hebt als het onze valt dat soms niet zo mee.
    Ik koop dus tegenwoordig heel veel kledij van biologische katoen of een sjaal van petflessen voor mezelf en de kinderen, maar ook krijg ik weleens kledij en ook dat vind ik duurzaam want het wordt meerdere keren gedragen. Het liefste zou ik het alleen zo doen. Alleen kledij van biologische katoen kopen of tweedehands(of gekregen) voor mij en de kinderen, maar alles lukt nog niet. Maar de laatste dagen ben ik er zelf weer zo erg mee bezig dat ik lijstjes maak en de kasten uitpluis.
    Dus ja. Hier ben ik er weer erg mee bezig. Kun jij de gedachte verdragen dat de trui die jij aanhebt gemaakt ik door een kind bv. of bewerkt is met giftige producten. Dat zou toch meer de doorslag moeten geven bij aankoop dan dat het goedkoop is. En ik let nochtans ook op de kleintjes.

    Groet, Sandra.

    P.S. Goeie blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op de kleintjes letten... dat kunnen dus ook de kinderen zijn die de kleding moeten maken! :-)

    Volgens mij is tweedehands kleding een hele goede keuze om duurzaam bezig te zijn. Maar is het je opgevallen dat het vaak alleen dames- en kinderkleding is? De heren komen er bekaaid van af.

    We proberen ons ook te richten op bio-katoen. Maar diep van binnen heb ik het gevoel dat je er nog veel meer aan kan doen om duurzamer te zijn.

    Ik ga er nog eens flink over nadenken en uitzoeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb er een tijdlang naar gehandeld. Kocht een bio-shirt. En om die dure aanschaf te compenseren daarna eentje bij een kringloopwinkel.Maar die meerprijs houdt me nog wel eens tegen. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een ontzettende goede blog. Diep schamend moet ik bekennen dat ik er nooit bij stil heb gestaan dat het zo erg is (als ik jouw feiten zo lees). Ik doe wel aan tweedehands kleding dat wel, maar ik ga me er eens nog meer in verdiepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goede Blog, heel veel mensen weten helaas niet dat er zoveel gif in huidige kleding blijft zitten, en dat het dragen van deze huidige kleding voor baby's en kinderen zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben van astma, allergieen tot kanker e.d.
    Daarom is biologische c.q. organische (kinder)kleding (wel met certificaat dan) zeer belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen, de boeren en arbeiders en ons milieu.
    Helaas is het nu nog steeds duurder vanwege de subsidies die het giftige katoen krijgt om de prijs te drukken, vandaar dat biologisch katoen wat duurder is.
    Over dit onderwerp weet ik nu genoeg omdat mijn dochtertje Lucia van nu 7 jaar, astma en allerlei allergieen heeft en ik als ouder toevallig door het lezen van cradle to cradle over de hoeveelheid gevaarlijke stoffen wat in producten blijft zitten waaronder ook kleding terwijl we daar helemaal niet om vragen.
    Ik ben mij daarin gaan verdiepen en kwam tot de ene verbazing na de andere tegen wat resulteerde om wat te doen betreffende giftige kinderkleding.
    Ben daardoor ook een webshop begonnen KidsEcowear om ouders een bewuste keuze te geven betreffende kinderkleding, 100% gecertificeerd biologisch katoen zonder kinderarbeid en schadelijke stoffen.
    Groeten Rosella

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails