woensdag 24 november 2010

Voor het eerst een Happy Meal

Tja. Het is zover gekomen.
We zijn gezwicht.

Het slachtoffer geworden van gemakzucht, luiheid en lekkere trek.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar eh... tja, hoe zal ik het zeggen. We moesten nog een eind rijden voordat we thuis waren. En eh.. geen zin om te koken. Ook geen tijd meer, aangezien onze kleine op tijd naar bed moest.

Dus eh... zijn we maar naar Mc Donalds gegaan en hebben daar een Happy Meal gekocht.

Een aantal mensen zullen hun wenkbrauwen nu optrekken: 'Jij? Een Happy Meal?!? En je zei dat je noooit, maar dan ook nooooooit een ...'
Ja, sorry. Mea Culpa, mea culpa.

Het zij zo, ik beken schuld!

Maar! Er schijnt een lichtje in de duisternis. Er komt misschien een moment dat de verleiding niet meer aanwezig is. Dat er geen Happy Meal meer zal bestaan!

In San Francisco is namelijk een regel in het leven geroepen, dat er geen speelgoedjes meer mogen worden verkocht bij gerechten die niet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Dus geen speelgoedjes meer bij kindermenu's, of het moet aan de volgende criteria voldoen:

 • Minder dan 600 calorieën
 • Minder dan 640 milligram zout
 • Minder dan 35 procent van de calorieën uit vetten.
 • Minder dan 10 procent van verzadigd vet
 • Minstens een half kopje fruit of driekwart kopje groenten.

Wauw. En dat in de bron van McDonalds, in de Verenigde Staten zelf! Zou dit een begin zijn van een verandering in de fastfood industrie? Laten we het hopen.

Eigenlijk is het een erg slim idee, om speelgoedjes te verkopen bij bepaald soort eten, om het populair te maken. Maar ergens heeft iemand een raar idee gekregen om dat toe te passen op ongezond eten.

Wat zou er gebeuren wanneer we cadeautjes gaan geven bij gezond eten? Dat is toch veel beter?

Spaarplaatjes bij spruitjes, poppetjes bij komkommers, smurfen bij aubergines, ik noem maar wat.

In het verleden zijn er wel eens acties geweest van Suske en Wiske, waar je kon sparen voor leuke dingen bij de aankoop van appels. Dat is een goed voorbeeld.

Maar er zijn zo nog maar weinig andere voorbeelden te vinden. Of weet iemand anders nog een soortgelijke actie?

5 opmerkingen:

 1. Jammer,dat je dochtertje hier geen bewuste herinering aan heeft.Om later nog eens over die keer bij de mac te praten.Wat zou dat goed zijn,een speeltje bij groenten en fruit geven. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, ze had het er wel naar haar zin. Dus wie weet doen we het nog wel eens hoor. Ze was trouwens wel goed bezig, ze lustte alleen maar de rauwe worteltjes, het water en een slechts paar frietjes. Dus toch nog gezond gegeten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dag mevrouw , wij gingen vroeger ongeveer 1 a 2 keer per jaar maximum wij hebben twee kids een meid van 13j en een kanjer van 8j en het is dan ook echt een feest als we dat es doen voor hun verjaardag of zo of als verrassing of als beloning voor een goede toets.... als je elke week gaat wat is daar nog voor leuks en gezondsaan .... nee mijn kinderen houden van verse friet en stoverij en vol au vent verse soep zelfgemaakte speculoos en pannekoeken , brood hier komt geen voorverpakte zakjes en pakjes binnen hoor en ik heb ze nog nooit horen klagen integendeel !!!
  lieve groet vanwege Jezebelle uit vlaanderen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha, zo'n soort logje schreven wij ook een aantal jaar geleden: vol schaamte dat het zover had kunnen komen ;-) Wij durfden de naam met de M dan ook niet in de mond te nemen. Maar wat bleek een paar dagen later: meneer wist zelf erg goed waar hij geweest was, maar goed, hij was dan ook al 6 of 7 ...

  Nu komt het er een paar keer per jaar van, zelfde reden als jullie nu aangeven :-) Kinderen blij, en wij weten niet hoe snel we weer weg moeten komen ...

  Gezond sparen: jawel hoor, dat kan.

  Bij diverse Zonnatura kinderproducten kan je sparen met kikkerzegels. Eens in de zoveel tijd zijn die in te wisselen voor vingerpoppetjes, boekjes of ...
  En het mooie is: bij het Happy Meal kan je ook voor knijpfruit kiezen uit de oneindige lijst met keuzemogelijkheden. Dan spaar je dus ongezond (met direct resultaat) en gezond (dat gaat wat langzamer, zegeltjes plakken) tegelijk ;-)

  zie: http://kikker.zonnatura.nl/#/home-kikker

  Groeten, Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken geen 'gezonde' acties. Maar die stomme speeltjes in de Happy Meals worden inderdaad erg gewaardeerd door kinderen.

  Die strengere regelgeving die je beschrijft, klinkt goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails