zondag 25 december 2011

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Deze Kerst kunnen we voor de derde keer genieten van ons kerstdorpje bij de kerstboom.


Vorig jaar en het jaar daarvoor hebben we er ook van genoten.


Maar nu heeft het een extra dimensie. Want er geniet nu ook een klein meisje mee, en dat maakt het allemaal veel anders. Hoe meer mensen er samen van genieten, hoe fijner het is om het te delen met elkaar.Door de ogen van een kind kijk je naar een heel andere wereld. Daar waar magie nog bestaat en waar je vol overtuiging door de lucht kan vliegen. En zo kan je volop meegenieten van een tingeltangel deuntje uit een draaimolentje, minuten lang. Of gewoon kijken naar de lichtjes, weerspiegeld in de kerstballen en in elkaars ogen.En door de ogen van een kind hebben we weer de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis gezien. Dankzij een Kerstspel op school, waar onze kleine vol strots de waard van de herberg speelde. En Jozef en Maria de deur wees; 'Wij zitten vol!' Om daarna naar een stal te gaan, waar Jezus wordt geboren.

(Jeee boooooh! Zoals onze meid het zegt)

Alsof we het even vergeten waren, waarom we ook alweer Kerst vieren. Terwijl zoveel mensen met de buitenkant bezig zijn. Hoe maak ik indruk met de meest uitgebreide en luxe gerechten? Proberen om weer de laatste trend aan kerstballen in de boom te doen. Mooie cadeaus. Sjieke kleding. Meer lichtjes in de tuin dan de buurman. Of een zo mooi mogelijk kerstdorpje maken. Of hopen op de pracht en praal van de 30 miljoen in de Staatsloterij.

Mooi hoor, die buitenkant. De lichtjes en schitterende dingen. Dat is ook prima. Maar de inhoud, de binnenkant, die moet natuurlijk ook schitteren en schijnen. Anders is het maar een mooi, maar leeg omhulsel, dat kerstfeest.

Je hoeft niet gelovig te zijn om stil te staan bij het kerstverhaal. Dat geldt ook voor mij. Je hoeft niet gelovig te zijn om je rijkdom te delen, goed te doen voor de medemens, samen te zijn met familie en vrienden, vredelievend te zijn, respect voor je naaste te hebben, ongeacht kleur of geloof. Het goede te zien in de mens, hoop te hebben en te geven. Om licht te zien in de duisternis.

Dus dat is mijn wens aan jullie, lieve lezers! Dat het volgend jaar het hele jaar Kerstmis mag zijn!

Tot volgend jaar!4 opmerkingen:

 1. Wat heb je dit mooi beschreven.Ik haalde herinneringen aan mijn jeugd op en werd weer even kind. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad mooi geschreven!echt jeugdsentiment.
  Mijn man maakt ook altijd een
  soort van kerstdorp met een station
  en een treintje...gezellig!
  kerstgroeten uit
  Belgiê

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Da's een mooie wens om uit te spreken, mag het voor jullie evenzo zijn
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem de kinderen elk jaar mee naar de kinderkerstdienst. Inderdaad om ze de betekenis van kerstmis mee te geven. Ik wil dat ze het kerstverhaal kennen!

  Wat heerlijk dat jullie met jullie kind kunnen genieten van dat lieflijke kerstdorpje onder jullie boom!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails