woensdag 2 november 2011

Hoe weten ze nu al dat het een strenge winter wordt?

We gaan een horrorwinter tegemoet, las ik op in een logje van Neurootje.

Nadat ik haar tips had gelezen over hoe je goed voorbereid de winter in kan gaan, vroeg ik me af:

"Maar hoe kunnen ze dat nou zo goed weten, dat we zo'n verschrikkelijke winter tegemoet gaan?"

In gedachten zag ik de deskundigen bezig met ingewikkelde computermodellen, waarin elke wolk, regendruppel en windvlaag wordt voorspeld. Onvoorstelbaar ingewikkeld zijn die modellen, er wordt overal rekening mee gehouden.

De temperatuur van de grond, het zeewater. Hoe 'open' een vlakte is, en hoe lucht zich daarboven vormt. Condensvorming, wolkenvorming, luchtvochtigheid, luchtdruk, reflectie van zonlicht op het onderliggende land, de wolken, het water. Stormen aan de andere kant van de aardbol, en hoe onstaan die dan weer?

En zijn zulke computermodellen dan wel accuraat genoeg? Want wordt er wel rekening gehouden met 'ALLES'? Want er hoeft maar 1 storm ongepland te verschijnen en het hele model moet opnieuw worden berekend. En dat gebeurt ook regelmatig, kijk maar naar het dagelijkse weerbericht. Wat ze vandaag voorspellen voor komende dinsdag, controleer dat nog maar eens op die bewuste dinsdag. Grote kans dat het toch anders is.

Nee, ik heb ze wel door. Ze doen wel erg ingewikkeld voor de buitenwereld, maar stiekem hebben ze een klein kamertje, waar het echte geheim zit van de weersvoorspelling. Daar ligt het:

de Bron

Die Bron is gebaseerd op eeuwenlange ervaring van mensen die totaal overgeleverd waren op de nukken van de natuur. Zij moesten wel goed kunnen voorspellen hoe het weer verloopt, simpelweg omdat hun leven er vanaf hing!

Een verkeerde voorspelling betekende een mislukte oogst, met geen eten voor de winter als gevolg. Of te weinig hout om je warm te stoken bij strenge winters. Geen computers, die bestonden toen nog niet, maar pure intuitie en ervaring, doorgegeven van ouder op kind, generaties lang. Door mensen die nog echt verbonden waren met de natuur en het bioritme.

Dus al die wetenschappers verdwijnen in dat kleine kamertje met de Bron. Regelmatig brengen ze een bezoek, elke dag minstens 1 keer. En terwijl ze daar hun ding doen, kijken ze naar de Bron, recht voor hun neus, hangend aan de muur.

En zacht mompelend wijzen ze met hun vinger naar de voorspellingen, waarop ze hun horrorwinter hebben gebaseerd.

'Blinkt Oktober in zonnen goud, volgt de winter dan snel en koud.'
'Als de eikels vallen voor Sint Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel.'


Daarna draaien ze de kalender met spreuken door naar de volgende dag en trekken ze door. En terwijl ze de wc uitlopen, roepen ze het uit: Zegt het voort! ...

We gaan een koude winter tegemoet!

10 opmerkingen:

  1. En wat te denken van:
    Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn,
    maar is het nat en koel, 't is van een zachte winter een voorgevoel
    Hartstikke leuk die ouwe weerspreuken,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als de ganzen met Sint Maarten over het ijs gaan, zullen ze met Kerst door het slijk gaan. Dat is een ervaringsspreuk, maar als hij niet klopte waren ze het weer van Sint Maarten over het algemeen al weer vergeten; Deze gaat vrijwel altijd op, maar is dan ook een "voor morgen" voorspelling, helaas niet zo poƫtisch te vertalen: Evening red and morning grey, the calfs and lambs will have a nice day, Evening grey and morning red, the calfs and lambs will go wet to bed. Kijk, daar hebben kleine kinderen wat aan, die vergelijken zich met de kalfjes en lammetjes en baseren daarop of er een jas mee moet of niet, heel wat anders dan: ochtendrood, water in de sloot. Zo'n kind denkt dan toch gewoon"nou en, dat zit er toch meestal in". Dit is trouwens de beste voorspelling, komt altijd uit en houdt toch een slag om de arm, je kunt er twee kanten mee op: Loop je in een woud van regendruppels, dan regent het of er staat een tuinsproeier aan! Waterdicht toch? Trouwens, een rijke oogst aan eikels en beukenootjes zegt niets over de komende winter, maar over de vorige en de lente en zomer van dat jaar.sighs, sorry dat was het woord dat ik in moest vullen, hoe toepasselijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg leuk stukje voor iemand met een zeer levendig inbeeldingsvermogen :-) Ik vond deze altijd wel leuk: Als het regent in mei, is april voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toch zou ik wel eens willen weten,wat oude boertjes nu met deze warme dagen zeggen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een vraag die me uit het hart gegrepen is!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de leuke reacties en de nieuwe spreuken. Ik ga eens in de gaten houden of zulke spreuken echt werken. Zou wel leuk zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails