zaterdag 18 juni 2011

Verpakkingsperikelen

Ze zijn lelijk, ik weet het.
Althans, dat zeggen heel veel mensen. Maar eerlijk gezegd vinden we het wel meevallen.

Crocs!

En vooral aan de voetjes van onze kleine, zitten ze erg mooi. De schattigheidsfactor stijgt met flink wat procenten. Daarnaast zitten ze ook lekker en zijn ze erg handig. Je plopt ze zo even aan of uit. Ideale speelschoenen.

Maar goed. Ik wil helemaal geen reclame maken voor een schoen die grotendeels uit plastic bestaat. Sterker nog, ik heb nog een extra kanttekening bij deze schoentjes!

Besteld via het Internet, dus de schoenen zouden al snel bij ons aan de deur worden afgeleverd.
En ja hoor, enkele dagen later stond de postbode voor de deur met een pakketje. Ik nam de doos aan en mijn eerste reactie was: 'He, iemand heeft ons een lege doos gestuurd!'

Het woog helemaal niets! Maar wat me vooral opviel, was de grootte van de doos!

Schreef ik de vorige keer over besparen op verpakking, dit is een mooi vervolg daarop. Kijken jullie mee?

Zie hier, de doos, die we hebben ontvangen:


Op zich lijkt er niets mee aan de hand. Ook de inhoud ziet er leuk uit:


Maar wanneer je beide voorwerpen in perspectief plaatst, dan zie wat er mis is aan het geheel!


Echt een belachelijk grote doos voor kleine Crocs, maatje 23!

De postbode heeft dus vooral 'lucht' vervoerd! Maar liefst 80 procent van de doos is gevuld met lucht! Brandstof, afschrijving van de auto, motorolie, co2 uitstoot, wegen die aangelegd worden, slijtende banden, onderbetaalde postbodes. Een hoop kosten en moeite om lucht te vervoeren!

Zonde.

Er zijn dus wel enige schuldgevoelens aanwezig, moet ik zeggen.

En Crocs is niet alleen een held in luchtig verpakken. Er zijn talloze andere voorbeelden te bedenken. Neem maar eens een willekeurige zak chips uit de zakken van de supermarkt. Ook daar zit er meer niets dan iets in de verpakking.

Mochten we willen besparen op verpakking, dan zou het wel mooi zijn om eens aandacht te besteden aan de vulling. Meer gevulde verpakkingen of kleinere verpakkingen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Zo kan je veel meer vervoeren in dezelfde vrachtwagen, dat bespaart zo veel meer.

Als extra bonus een link naar een pdf file, met daarin een Duits onderzoek naar verschillende produkten en de vulling van de verpakking. De rongtenfoto's van verpakkingen maken al snel duidelijk hoe inefficient er verpakt wordt!

4 opmerkingen:

 1. Dat was me zelfs opgevallen bij boeken van bol.Een iets te grote doos. Jammer. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, en breken kunnen ze ook niet, die Crocs. Bol kan er ook wat van. Laatst bestelden we een redelijk milieu-vriendelijke printer, aldus de omschrijving. Je wil niet weten hoe groot de (extra) doos was die er om heen zat. Helemaal vol met plastic luchtkussentjes, terwijl de printer een eigen doos had, ook al gevuld met materiaal die beschadiging moest voorkomen. Daar ga je dan met je milieu-vriendelijke spullen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die doos is echt bizar groot zeg! Dat is toch ook helemaal niet efficiƫnt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb wel eens zo een grote doos gekregen met door mij bestelde postzegels die ze gewoon in een envelope konden verzenden!!
  Ik heb zelf ook een webwinkel en ik verzend de bestellingen in dozen die ik van leveranciers heb ontvangen of bij Gamma of de supermarkt neem/krijg. Ik koop dozen niet en daarom heb ik niet altijd precies de juiste maat maar ik probeer het wel proportioneel te houden met de spullen daarin.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails