woensdag 19 januari 2011

Gemak uit een pak (2)

Zoals ik vorige keer schreef, zocht ik een alternatief voor smaak uit een pakje, zonder allerlei toevoegingen en E-nummers. Lekker makkelijk, snel wat smaak kunnen toevoegen bij wat macaroni bijvoorbeeld.

Het allerbeste alternatief voor smaak uit een pakje

Het allerbeste alternatief voor zo'n pakje is natuurlijk alles vers toevoegen. Gewoon groenten snijden, koken, roerbakken, kruiden erbij, laten pruttelen en indikken. En dan als saus op de pasta scheppen.

Zo doen we het ook bijna altijd, maar de complexe factor hierbij is onze kleine, zij is extreem purist en minimalistisch ingesteld! Geen grote stukken groenten! En liefst kale pasta. En dan is het handig om even iets bij de hand te hebben, om snel wat gezonde smaak toe te voegen aan de pasta.

En niet alleen voor onze kleine, maar ook voor de momenten van lui zijn en geen zin hebben om uitgebreid te koken.

Het andere alternatief

Dus moeten er handzame porties zijn, lang houdbaar en makkelijk toe te passen. Na enig denkwerk, komt er al snel een mogelijkheid in zicht:

IJsblokjes!

Dat lijkt handig, kleine smaakbommetjes in de vorm van ijsblokjes. En hoe meer smaak je wilt, hoe meer blokjes je kan toevoegen aan het eten. En redelijk makkelijk te maken.

Hoe maak je smaakblokjes?

1. Verzamel ingredienten
Allerlei ingredienten verzameld die we kunnen gebruiken voor de pasta smaakblokjes.

olijfolie
tomaten
knoflook
ui
prei
wortel
paprika
kerrie
paprikapoeder
peper
gemberpoeder
laurier
cayennepeper
bieslook
bladselderij
majoraan
oregano
tijm
basilicum
groenten bouillon poeder

Alles zoveel mogelijk biologisch en vers.

2. Hak de ingredienten zo klein mogelijk

Alle ingredienten zijn in de keukenmachine gegaan en zo klein mogelijk gehakt, zodat je een korrelachtige substantie hebt. Het ziet er niet zo smakelijk uit, maar dat geeft niet. Als de smaak maar lekker is!

3. Verhitten en laten inkoken.

Alles in een steelpannetje gedaan met olijfolie. Al roerend alles flink verhit en even laten pruttelen. Eventueel wat water toevoegen om aanbranden te voorkomen. En natuurlijk even proeven of het wel een beetje smaakt!

4. Afkoelen en in de vorm scheppen.

Wanneer de brij (want zo ziet het eruit) wat is afgekoeld, met een lepel in een ijsblokjesvorm doen. Nog even laten afkoelen en daarna in de vriezer.
En voila! Kleine porties, rechtstreeks beschikbaar uit de vriezer.


Nu nog een keer toepassen wanneer we pasta gaan eten, zodat we kunnen zien en vooral proeven of het een goed alternatief is.

Lijkt dit iets? Of zou het nog anders en beter kunnen volgens jullie?

11 opmerkingen:

  1. Naar mijn idee is dit een prima oplossing!

    Maar misschien een kleine tip hoe wij onze eerste van de babyhap naar de volwassenhap kregen?
    Gewoon de volwassenhap pureren met een staafmixer en dit per dag een seconde minder lang. Zo werd de hap per dag een stukje dikker en om heel eerlijk te zijn: bij onze knul werkte het prima.

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jou idee over "smaakblokjes" zal misschien geweldig zijn als je de "groenten bouillon poeder"
    niet toevoegd.
    ingredienten Groentenbouillon:
    Zout, smaakversterker,(E621, E627, E631), groente-extracten(ui, wortel,selderij,prei), plantaardig vet, maltodextrine, aroma, tomaat, peterselie, kurkuma, bislook,gehard plantaardig vet, foelie.
    Succes!
    Minnie
    In jouw recept ben je namelijk de "E" niet kwijt geraakt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. geweldig idee en iedereen kan er in stoppen wat ie wil, ga ik ook doen, ben niet zo met pakjes, het smaakt allemaal hetzelfde, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Monique: Bedankt voor de tip. Onze kleine eet al gewoon met de pot mee, ze is alleen ontzettend kieskeurig. :-)

    @Minnie:
    Dat ligt er natuurlijk aan wat voor soort poeder je gebruikt. Zelf hebben we een goeie biologische zonder toevoegingen. Maar je hebt natuurlijk ook de vrijheid om alleen wat zout toe te voegen, of eigen bouillon.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het wel een goed plan. Zelf zou ik het iets anders doen, maar dat komt omdat ik begonnen ben om met minder ingrediënten per gerecht te gaan koken. Iets wat me best wel goed bevalt, omdat als je er altijd de hele mik van wat je lekker vind in gooit je eigenlijk altijd dezelfde smaak eet. Dus ik zou verschillende blokjes maken met steeds andere ingrediënten. Voor de rest vind ik het een wereld tip. Ik ga meteen voor extra ijsblokjes vormen kijken.

    Liefs, Haagje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. nou daar mag dan toch ook het boekje Wat zit er in uw eten bij:
    http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php

    er is zelfs een applicatie voor de iPhone:
    http://www.bouillonmagazine.nl/iphone-app/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. goed idee om het zo op te lossen. Wat ik zelf doe is kijken welke kruiden er in zo'n mix zitten en dat dan droog namaken.Bij de natuurwinkel verkopen ze namelijk een paar heerlijke kruidenmixen, zonder enge toevoegingen maar het is me te duur. Dus heb ik nog één keer de favoriete mixen gekocht en de kruidenmengsels met gedroogde kuiden zelf gemaakt, nav de ingredientenlijst. Werkt ook heel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. in de natuurwinkel heb pastakruiden van piramide. goed en zonder toevoegingen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt nog voor de tips van de natuurwinkel, we gaan daar ook eens snuffelen. Fijn om zulke uitgebreide reacties te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik had het ooit al eens ergens gelezen als manier om verse kruiden te bewaren, kruiden fijn snijden en mengen met wat olijfolie of water en dan zo invriezen in blokjes.

    heel de winter een lekkere kruidenmix voor in gerechten.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails