zondag 9 januari 2011

Gemak uit een pak (1)

Soms kom je ze wel eens tegen op het Internet. Recepten met instructies als:

'Aardappelpuree: Neem een pakje Maggi Aardappelpuree.'

'Spaghetti: Neem een pakje Honig Spaghettikruiden'

Dan gaan er even koude rillingen over de ruggegraat. Koken met een kant en klaar pakje? Vers eten uit een 'pakje'? Bah! Gemak uit een pak, misschien, maar wel met een hoop afval, smaakversterkers en wie weet wat er nog meer in zit.

We geven het toe, ook wij hebben een pakje in de kast staan. Maar niet structureel hoor. Puur als noodgeval, omdat onze kleine geen verse groenten door de macaroni blieft. En dat is vaak. Dus om toch wat smaak toe te voegen, hebben we van zulke pakjes gekocht.

Maar het gaat niet van harte. Dat kan vast op een andere manier.

Wat zit er in zo'n pakje?

Eerst maar eens kijken wat er nu precies in zo'n pakje zit. Dat staat netjes op de zijkant van het pak:

Groenten:
  • tomaat (17%)
  • ui (8,6%)
  • prei
  • wortel
  • paprika
  • knolselderij
zout
rijstebloem
glucosestroop
suiker
aroma (bevat melk)
specerijen:
  • kerrie
  • paprikapoeder
  • peper
  • gemberwortel
  • laurier
  • cayennepeper
smaakversterkers:
  • E621
  • E635
kruiden:
  • knoflook
  • bieslook
  • bladselderij
  • majoraan
  • oregano
  • tijm
  • basilicum
geharde plantaardige olie
zetmeel
voedingszuur (citroenzuur)
plantaardig vet

Een hele lijst! En veel ervan hebben we gewoon in onze voorraad zitten. Behalve dan de smaakversterkers en dergelijke.

De volgorde van ingredienten

De volgorde van de ingredienten vertelt ook wat. Die staat namelijk in volgorde van hoeveelheid. Van 'het meest', naar het 'minst'. Dus van het laatste item op de lijst, daar zit er het minste van in.

Dan is het zorgwekkend, dat al op de tweede plaats 'zout' staat en daarna 'suikers'. Moet dat er allemaal in zitten? En zoveel? Zijn de groenten, kruiden en specerijen dan niet genoeg? Meer heb je toch niet nodig?

Kan dat niet anders?

Dat gaan we eens uitzoeken. Ik wil hetzelfde gemak, dat je binnen een handomdraai een smaakje in je eten hebt. Maar dan wel met de volgende punten:
  • snel
  • gezond
  • biologisch
  • makkelijk
Alle ingredienten hebben we op voorraad, laten we eens gaan experimenteren om net zo'n gemak uit een pak te hebben, maar dan echt vers, zonder toevoegingen.

Binnenkort het resultaat!

11 opmerkingen:

  1. Ook ik maak me schuldig aan pakjes. Ik ben dan ook benieuwd naar de uitslag van jullie experiment.

    Jamie Oliver zei laatst: als het klinkt als een laboratoriumproef, laat het dan staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet nog,dat in de jaren'80 meer bekendheid kwam over de bijwerkingen van sommige e-nummers. Ik kocht er een boek van.Na een documentaire op tv kwam ik de ander dag thuis. Mijn man zat op de grond tussen de inhoud van de voorraadkast etiketten te lezen. Er kon heel wat weggegeven worden. Sindsdien eten we vrijwel geen pakjes/zakjes en ander kant-en-klaar spul. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben ook benieuwd naar je experiment; wij hebben ook sinds een jaar een moestuin en proberen eigenlijk zoveel mogelijk ook alles vers te maken. ook de mixen voor spaghetti en macaroni worden hier nu gewoon vers gemaakt.

    vaak is het echt veeeeeel lekkerder.

    lavender

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In de Siciliaanse kruidenmix van Beltane zit het volgende: zeezout, knoflook, koriander, oregano, gember, bonenkruid, rozemarijn, chilipoeder, kaneel, rijstmeel, zeezout, rietsuiker, aardappelzetmeel, ui, paprika, gistextract, selderij, peper, prei, basilicum,lavas.

    Misschien kan je daar wat mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Izerina:
    Een van de e-nummers is ve-tsin. Er is niet echt bewezen dat het slecht is, maar het heeft wel een slecht imago en de verhalen die je erover leest zijn ook niet mis. Dus dan is het niet fijn dat je zoiets in je eten tegen komt!
    Ook hier geldt, hoe verser hoe beter.

    @Va1halla: Die heb ik volgens mij bij de natuurwinkel zien staan. Dat is een optie, maar ik ga eerst zelf freubelen in de keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben ook tegen pakjes en zakjes. Voor echte NOODgevallen (en iets niet lusten is geen noodgeval bij ons thuis ;-)) heb ik een pakje kruiden uit de biologische winkel staan. Veel milder van smaak en 'met zonder' troep.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb er ook een die dat niet geheel lekker vindt. Dus maak ik eens in de zoveel tijd een eenvoudig prutje, dat ze wel lust. En vries het in porties in.
    In het boekje wat zit er in uw eten staat ook iets in over gistextracten. Schijnt ook niet al te best te zijn en vaak lijkend op de middelen die je niet wilt eten...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kennen jullie deze misschien: http://www.kokenmetkarin.nl/kookboeken/ZPZkijkjeinboek.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedoelde dat je het na kan maken :) Niet dat je er een pakje in moet pleuren ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Misschien heb je inmiddels al een oplossing maar anders heb ik eventueel nog wel een idee.

    Jonge kids houden van zoete sausjes, wat ik deed toen mijn kids klein waren is wat olie in de pan daarin klein gesneden wortels en een uitje. Even roerbakken en dan kleinbeetje water erbij. Dit dan even goed gaar laten worden. In de tussentijd een pannetje tomaten met een klein uitje erbij koken. Deze dan door de zeef halen. De inmiddels gaar geworden wortels pureren met de staafmixer. De tomaten en de wortelen bij elkaar voegen, kruiden erbij (niet te scherpe kruiden) en je hebt een lekker sausje die de meeste kinderen erg lekker vinden. Zonder e-nummers ed. Je kan er eventueel ook gehakt door doen maar zelf doe en deed ik dat nooit.

    Of je neemt een gele en een rode paprika en een ui, deze snij je heel klein en roerbak je. Daar doe je dan verse tomatensap (zie beschrijving eerdere recept) Daarbij stop je een biologisch bouillon (zonder gist) Dan zet je de staafmixer er nog even op (om al het groenvoer te pureren zodat je niet ziet dat er groente in zit) 2 Laurierblaadjes erin (er uiteraard weer uithaln als je het gaat eten) Dan doe je er stukjes (gaar)draadjesvlees doorheen breng op smaak met peper en zout en dan laat je het de hele middag sudderen.

    Ik hoop dat je er wat aan hebt
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Het vervolg kan je lezen op:
      http://de-kleine-dingen.blogspot.com/2011/01/gemak-uit-een-pak-2.html

      De laatste tijd maken we een lekkere pastasaus en pureren deze. Die wordt in ieder geval wel geaccepteerd door de kleine!

      Verwijderen

Related Posts with Thumbnails