vrijdag 17 september 2010

Het nut van spaargeld en sparen

Het spaarloon komt vrij.

De meesten van jullie hebben het vast al gehoord en er is al op verschillende weblogs over geschreven. Ineens komt er geld beschikbaar en nu is het de vraag, wat gaan we ermee doen?

De regering heeft het liefst dat we alles gaan uitgeven, want dan kunnen we onze Heilige Economie een duwtje geven en misschien dat het dan wat beter gaat. Maar in 2005 is het spaarloon ook al eens vrijgegeven en toen waren de resultaten ook niet echt geweldig.

Ondertussen komen er veel advertenties en oproepen van banken in de media. Zij willen maar wat graag onze centjes hebben. Dus wordt er flink wat reclame gemaakt met spaarrekeningen of beleggingsconstructies en noem maar op.

Wat gaan jullie met het vrijgekomen spaarloon doen?
Sparen of uitgeven?


Onze voorkeur gaat uit naar sparen. Of we geven het uit, maar dan aan iets dat op de lange termijn geld oplevert. Zoals de zonnepanelen bijvoorbeeld. Of een extra aflossing van de hypotheek.

Maar het liefst zet ik het op de spaarrekening. En waarom ook niet?
Moet je eens kijken wat sparen allemaal oplevert:

 • Sparen levert rente op.
  Over een jaar is je spaargeld dus meer geworden en je hoeft er niets voor te doen. Dat is toch de droom van iedereen? Niet hoeven te werken en toch geld krijgen!
 • Sparen stimuleert de economie.
  Want de bank die onze spaarcenten beheert, leent het weer uit aan anderen of ze investeren het in allerlei beleggingen op projecten.
 • Sparen voorkomt lenen.
  Sparen is eigenlijk een omgekeerde lening. Je legt van tevoren het geld opzij en krijgt er rente over. Door de rente die je ontvangt, hoef je eigenlijk niet het volledige bedrag te sparen. Dat is dus goedkoper dan eerst het volledig bedrag te lenen en daarna af te betalen, met rente die je niet krijgt maar nog eens extra betaald! Tel uit je winst.
 • Sparen geeft rust.
  Met een mooi bedrag op de rekening geeft het je rust en minder kopzorgen. Wanneer er iets kapot gaat, heb je het geld meteen beschikbaar voor een nieuw exemplaar. Wanneer je ontslagen wordt, heb je een buffer waarmee je het een tijd kan uitzingen. Wanneer je eens een gekke uitspatting wilt doen, kan dat gewoon.
 • Sparen levert vrije tijd op.
  Wanneer je spaargeld zodanig is, dat het lekker wat rente oplevert, zou je erover kunnen gaan denken om minder te gaan werken. Je verdient dan minder met je werk, maar je spaargeld vult het netjes aan met de jaarlijkse rente. Maar dan moet je wel eerst flink wat sparen, eer het zover is.
 • Zelfs STOPPEN met sparen levert vrije tijd op.
  Pas heb ik berekend dat we zo'n 25% van ons inkomen sparen. Dat is behoorlijk wat! We zetten het op de bank, maar je zou het ook anders kunnen bekijken. Het geld wat je spaart, heb je dus eigenlijk niet direct nodig. Je zou kunnen zeggen dat je eigenlijk 25% te veel verdient. Dat betekent dat je minder kan gaan werken, omdat je makkelijk met minder geld kan rondkomen, als je het toch al opzij zet. Een dag per week minder werken is dan mogelijk!

Kortom, genoeg redenen om te gaan sparen. Kunnen jullie nog meer redenen verzinnen?

6 opmerkingen:

 1. Gewoon, omdat het toch niet nodig is alles maar uit te geven?! Waarom zou je krabben, als je geen jeuk hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn heel hard aan het sparen voor een verbouwing van ons huis dat we net aan het kopen zijn (huurhuis waar we al wonen) dus we sparen het, maar geven het redelijk snel daarna weer uit. Want nu kunnen we alle verbouwingen die we anders over 4 jaar hadden moeten uitsmeren in 1 jaar doen en dan gaan we weer verder sparen voor een uitbouw aan de woonkamer en het doorbreken van een muur tussen de kamer en keuken.

  Het is dus iets tussen sparen en spenderen in geworden :-) en met de BTW die op uurloon voor bouwvakkers van 19% naar 6% kan er net iets meer gedaan worden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sparen betekent,dat je op je oude dag zelf zorg kunt inhuren,als de bezuinigingen doorzetten.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi stukje. Ga je toch eens 'volgen';)

  Sparen (op dit moment) zou me vooral rust geven. Niet in paniek hoeven schieten bij een grote 'noodzakelijke' uitgave.

  Enne; gefeliciteerd alvast met de spoedige komst van jullie spruit. Wat hebben jullie er veel voor over gehad. Alle respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Vlijtig Liesje: Hihi, ja precies, dat is ook een leuke reden. :-)

  @Marielle: Mooi, je weet nu dus precies waar je voor spaart, voor goed woongenot zodat je nog jaren lekker in je huis kan wonen. Je hebt geluk met die 6% btw ja, dat scheelt veel op een groot bedrag.
  Dit jaar wordt er ook nog subsidei gegeven op hr++ glas, mocht dat ook in de verbouwing zitten.

  @Izerina: Ja, ik hoop dat het niet werkelijkheid wordt. :-( Maar ook daar sparen we voor ja, de oude dag!

  @Buffertje: Je bent welkom om ons te volgen. :-) En bedankt voor de felicitaties! Ook een goeie reden om te sparen trouwens, zoals een studie voor ons kind enzo.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails