vrijdag 27 april 2012

Onschuldige Sprookjes

Roodkapjethee!

Telkens wanneer we deze thee drinken bij het ontbijt, raakt onze kleine enthousiast. En nu wil ze ook nog eens graag Roodkapje gaan bekijken in de Efteling, ze is erg benieuwd.

Na even nadenken kom ik tot de conclusie dat dit misschien wel eens een goed moment is om onze kleine wat sprookjes te gaan vertellen. Een introductie in de wondere magische wereld van sprookjes!

Ik pak een sprookjesboek uit de kast en blader naar Roodkapje. Toch eerst maar eens snel even doorlezen.

Een oude vrouw wordt verslonden door een wolf. Een klein meisje wordt ook opgeslokt door een wilde wolf. En dan wordt de buik van het beest met een groot mes opengesneden om zijn slachtoffers uit zijn maag te halen. En later verdrinkt de wolf in een put.

Hm.

Wacht, misschien zijn er nog andere sprookjes die beter geschikt zijn voor een 3-jarige. Eens kijken.

Een verhaal over ouders die hun kinderen dumpen in een bos. Daar worden ze opgesloten door een kannibalistische heks. Maar ze kunnen ontsnappen door haar levend te verbranden in een oven. En daarna jatten ze ook nog eens allerlei waardevolle spullen als edelstenen uit het huis.

Driewerf Hm. Nog een poging.

Over een lilliputter die door zijn ouders wordt achtergelaten in een bos, samen met andere broers en zussen. Ze komen in het huis van een mensenetende reus. Die wil de kinderen vermoorden en opeten, maar snijdt per ongeluk de kelen door van zijn dochters. De lilliputter ontsnapt en jat ook meteen allerlei kostbaarheden van de reus mee.

Huh? Nog eens verder kijken.

Over een wrede koningin die een jager beveelt om een jong meisje te vermoorden. De jager krijgt berouw en snijdt het hart uit een wild dier, in plaats van uit het meisje. De koningin eet het hart op. Het meisje verstopt zich in een huis met dwergen, die haar onderdak geven in ruil voor klusjes in de huishouding. De koningin probeert haar later te wurgen, te vermoorden met een giftige kam en uiteindelijk lukt het met een giftige appel. Uiteindelijk wordt het meisje toch nog tot leven gebracht. De koningin krijgt als straf gloeiend hete ijzers aan haar voeten en moet ermee dansen tot ze dood neervalt.

Wat!?? Pfff. Wat is dit?!!? Disney! Wat hebben jullie gedaan!?! Waar zijn de lieve kabouters? De vrolijke vogeltjes? De liedjes?

En ook de onbekendere sprookjes zitten vol met zulke details. Vooral de manieren om de slechteriken te straffen. In een ton kokende olie en slangen stoppen, verscheurd door wilde dieren, branden in het vuur, in een ton met ijzeren pinnen van een heuvel afrollen, overgoten met zwarte pek, zichzelf in tweeën scheuren, alle armen en benen breken, doodgebeten worden, in vier stukken gescheurd!

Dit is allemaal moord en doodslag, gruwelijkheden! Misschien toch niet zo goed voor een 3-jarige.

Misschien toch maar een tijdje wachten met deze verhalen. Ik denk tot haar 16-de jaar ongeveer!

Voorlopig houden we het maar bij het favoriete boekje, Eten met je handen.
Lekker veilig en lief en leuk.


10 opmerkingen:

 1. Sprookjes voor kleuters van Vivian den Hollander is aangepast aan de kleinere kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik had even op bol.com gekeken en de verhaaltjes zien er leuk uit. Leuk geschreven en mooie tekeningen erbij.
   Voorlopig kan ik ze ook gewoon zelf vertellen in kleutervorm, dat werkt ook goed!

   Verwijderen
 2. Rond mijn 6-de jaar heb een tijdje nachtmerries gehad,omdat een ouder vriendinnetje Blauwbaard voorlas. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blauwbaard is ook al zo'n bloederig verhaal! Hopelijk ben je er overheen gekomen. :-)

   Verwijderen
 3. Wat nou tere kinderziel? :D

  Disney heeft alle sprookjes toch juist doodvermoord? Die kleine zeemeermin kwam er in het echte verhaal wat minder goed vanaf.

  Dit is trouwens wel heel mooi sprookjesboek. Voor als ze wat groter zijn: http://puurspeelgoed.nl/lezen/sprookjes/de-sprookjes-van-grimm

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gebroeders Grimm! Dat zijn de ergste, de sprookjes van Andersen zijn eh... anders. :-)

   Ziet er wel mooi uit dat boek, ik ben vooral ook benieuwd naar de illustraties.

   Tja, we ontkomen er niet aan, aan de Disneyficatie van de sprookjes. Maar ik heb geduld, ik zal de horrorfactor gedurende de tijd langzaam opvoeren...

   Verwijderen
 4. sprookjes zijn ook niet bedoeld voor kinderen. Dat is wat Disney er van gemaakt heeft, die marketing afdeling heeft zijn bonus wel verdiend.

  Het zijn moraliserende verhalen om volwassenen het verschil tussen goed en kwaad te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut, de boodschap is duidelijk, slechteriken komen er niet goed vanaf! Gelukkig zijn de hedendaagse straffen minder definitief en bloederig. Alhoewel de straffen in de verhalen toch wel erg creatief zijn, dat dan weer wel.

   Verwijderen
 5. Ik was 6 en vond het heel terecht als in de sprookjes van Grimm bij slechteriken de hoofden werden afgehakt. Ben emotioneel toch goed terecht gekomen hoor.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig maar, we zijn er allemaal groot mee geworden, dus dat komt wel goed.

   Verwijderen

Related Posts with Thumbnails