vrijdag 11 december 2009

Energie meten

Ik was van plan om iets te schrijven over een handige, maar best wel dure, gadget, waarmee je makkelijk je totale energieverbruik in huis kon meten. Met dat apparaat kan je bijvoorbeeld op je pc of op je mobiel direct zien hoeveel energie er wordt verbruikt in huis.

En wanneer je dan bijvoorbeeld de tv uitzet, dat je dat dan direct terugziet in de grafieken. Super handig om een goed inzicht te krijgen in je energieverbruik, zodat je heel makkelijk bezig kan zijn met het besparen van energie.

Dat apparaatje heet de 'Enymate'. Voor meer details, bekijk de website van de Enymate.

Op zich een superhandig ding en het heeft best wel toegevoegde waarde. Alleen de prijs van minimaal 169 euro is best aan de stevig kant. Alhoewel er nog veel duurdere varianten zijn van soortgelijke apparaten. Dus ik denk dat dit best een voordelige optie is.

Maar in de goede consumindertraditie bedacht ik me, dat ik net zo goed met een los energiemetertje aan de gang kan. Je hebt dan niet het voordeel van het totale energiegebruik, realtime. Maar ach, met wat moeite krijg je zo toch ook makkelijk een goed overzicht van je energieverbruik. En dan voor een paar tientjes.

Dus wilde ik een heel relaas beginnen over hoe fijn ons energiemetertje wel niet is, gekocht bij de Lidl ooit. Ik zocht hem even op in Google voor een plaatje en zo kwam ik op een test van verschillende energiemeters...

En wat blijkt?

Het is een prul!!

Het meet helemaal niks accuraat, het was de slechtste uit de test! Hij had maar liefst een gemiddelde afwijking van 177,5% vergeleken met een referentiemeter. Pfff, dat is jammer zeg.

Wilde ik de meter gaan gebruiken om bijvoorbeeld te kijken hoeveel stroom het brood bakken verbruikt, blijkt er dus niet veel van te kloppen. En ik was ook van plan om binnenkort het stroomverbruik van de wasmachine te gaan registreren, om te kijken of het rendabel zou zijn om een hotfill voorschakelaar aan te schaffen.

Het is maar goed dat ik deze test net zag, anders had ik me gebaseerd op veel te hoge verbruikscijfers! En dan kost het achteraf alleen maar meer geld.

Ik had het eigenlijk al kunnen vermoeden. Vooral bij lage wattages gaf hij vreemde getallen aan. 7 Watt standby, terwijl het volgens de specificaties maar 1 Watt zou moeten zijn.

Hm.

Wat is dan de beste? Volgens de test de Cresta RCE-1106, goedkoper zelfs dan ons metertje en verkrijgbaar bij BCC of Gamma of de Kijkshop. Toch maar eens gaan kijken dan.

En dan kan ik straks precies berekenen of een eigen gebakken brood goedkoper is dan eentje uit de winkel. Of wat nu goedkoper is, water koken op gas, of met de elektrische waterkoker? Allemaal dingen die ik al ooit heb berekend, maar nu dus niet kloppen.

Nou goed, dan kan ik straks meteen de nieuwe resultaten op de weblog zetten, altijd leuk om te weten.

Op naar de kijkshop!

2 opmerkingen:

  1. Grappig dat zijn dingen die ik me ook afvraag, of mijn eigengebakken brood (nouja, door de machine dan) echt voordeliger is? Wel lekkerder.
    En hoeveel stroom ik verbruik met strijken bv. En het verschil tussen water koken op het gas of in de koker. Dus ik lees je bevindingen graag binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, daar ga ik zeker iets over schrijven. Zeker nu aan het eind van het jaar, dan heb ik weer een mooi overzicht van het energieverbruik en dan kan ik kijken of er nog wat te besparen valt...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails