maandag 2 april 2012

DKFD #35: Noeste arbeid

Wat is het lekker om eens met je handen bezig te zijn!

Zeker als kenniswerker met kantoorhandjes, altijd zittend werk, achter de computer, afgewisseld met vergaderingen en rondjes koffieautomaat.

Wat een verademing is het dan, om eens stevig aan de slag te gaan met lichamelijke inspanning! Dat kan hard lopen zijn, sjouwen, dingen slopen, hameren, zagen. Als je maar lekker bezig bent en er flink wat gezweet wordt. Lekker zwaar lichamelijk aan de slag.

In mijn geval was het 60 vierkante meter grond omspitten.

Handschoenen aan, spade vastpakken, verstand op nul en spitten maar. En spitten. En graven. En spitten. Meter voor meter. Heerlijk.

Ondertussen loopt het zweet in straaltjes naar beneden. De zon staat al hoger in de lucht, en je krijgt het warmer. Telkens veeg je het zweet weg met je steeds vuiler wordende handschoenen. Maar je gaat door, het ritme heb je te pakken.

Bovenlaag afsteken.
Omkiepen.
Stapje verder.
Afsteken.
Omkiepen.
En door.

En daarna een spade diep insteken.
Uithalen.
Omgooien.
En opnieuw.

En weet je wat het meest wonderbaarlijke is van zulk werk?

Omdat het voornamelijk spierkracht vereist en weinig hersenkracht, komen er ineens gedachten naar boven. Ideeën.

Alsof er ineens ruimte is voor je brein om een standje hoger te gaan draaien. Gewoonlijk zijn je gedachten bezig om allerlei zaken te regelen en in de gaten te houden. Maar nu hebben ze ineens meer vrije tijd, omdat het lichaam de boel nu regelt.

Het is bijna meditatie. De gedachten gaan op de vrije loop. Bij meditatie moet je ze laten gaan, niet er op in gaan. Maar nu hoeft dat niet, en bruist het van inspiratie. Borrelen er allerlei plannen omhoog. Nieuwe inzichten. Emoties. Echt mooi.

Jammer dat de moestuin nu (bijna) in zijn geheel is omgespit. Maar voorlopg heeft het de nodige inspiratie en ideeen opgeleverd.

En een blaar op mijn linkerduim.

5 opmerkingen:

 1. Juist. Die blaar. En hoe zit het met de spierpijn?
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies dat heb ik met hardlopen en zwemmen. Actie doet het denkproces versnellen, en doet tegelijkertijd ontspannen. Ik heb veel aan yoga en haptonomie gedaan, maar actief ontspannen is voor mij echt beter.
  Veel ontspanningstherapien zijn voor de westerse mens te passief, vertrouwde een oefentherapeut Cesar mij eens toe. De westerse mens moet juist in actie komen om zijn gedachten los te laten, en zodoende tot ontspanning te komen. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk is dat. Gewoon verstand op nul, blik op oneindig en niet stoppen. Vind dat ook echt heerlijk. En spierpijn vind ik gewoon lekker... succes met je blaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een wonderlijk principe inderdaad, dat fysieke inspanningen leiden tot schitterende geestelijke pareltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad, heel erg prettig ontspannen. Druk met je lijf en je gedachten laten lopen.
  Vooral na een week hard werken op een duf kantoor met mopperende collega's is niets beter dan fysieke inspanning in de buitenlucht.

  Succes met je blaar!! Maar hij is het vast waard.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails