zondag 15 augustus 2010

Een dagje Oostvaardersplassen

Af en toe schrijf ik er toch weer over. Dan ben ik weer op stap geweest, de natuur in en dan blijkt maar weer, de natuur kan zo mooi zijn!

Behalve benzine voor de reis, kost het verder helemaal niks om van de flora en fauna te genieten! Een prima consuminder activiteit. Je hebt alleen je benen en ogen nodig. En in mijn geval nog een kijker, fototoestel en een vogelboekje erbij en het is lekker genieten.

Deze keer een bezoek aan de Oostvaardersplassen, een flink eind van huis, maar zeker de moeite waard. Vooral als er iemand bij is die het nodige weet van het 'vogelgebeuren'. (Als je dit leest, je weet wel wie je bent!:)

Ik heb me verbaasd over de overbevolking rond de Oostvaardersplassen. Honderden paarden, runderen en herten liepen door het gebied. Wel mooi om te zien, maar het zijn er zo veel, je ziet gewoon dat er geen balans meer is tussen een gezonde populatie en de grootte van het gebied.

Maar we hebben ook 'een vliegende deur' gezien! Of ja, niet letterlijk, maar stel je even een vogel voor, met de grootte van een deur. En dan kan je je een beetje voorstellen hoe machtig dat is om zo'n beest te zien vliegen.

Ik heb het over de zee arend, er zijn er maar drie stuks van in Nederland. Een mamma en pappa, plus een jong. En die zagen we dus vliegen. Mooi!

Op de foto kan je zien hoe groot het dier is. In het midden de grootte van een zwaluw, dan een gewone roofvogel zoals de buizerd en daarna de grootte van de zee arend. Gigantisch!


Genoeg gezien en ook wat foto's gemaakt, die ik even laat zien op de weblog.

Een lief klein watervogeltje, de Dodaars, dobbert zo lekker op het water, op zoek naar visjes om op te eten.

Dat is gewoon leuk om naar te kijken vanuit een vogelhut. Mooi beschut en verstopt, zodat de vogels er geen last van hebben. Zo kan je ze ongestoord bekijken. En ook kijken hoe bijvoorbeeld een jong dodaarsje continue visjes aan het vangen is!


Maar het allermooist was wel, toen er een aantal ijsvogels rondvlogen en maar op een paar meter afstand van ons op een takje gingen zitten. Ik blijf het mooie vogels vinden, van die kleurige beestjes die je eigenlijk in het verre buitenland zou verwachten, maar toch niet in zo'n koud kikkerlandje als ons eigen Nederland?

Ze zaten wel verstopt tussen de takken, maar gelukkig kon ik er eentje net mooi genoeg op de foto zetten! En al zeg ik het zelf, dat is een mooie foto geworden!


Kortom, heerlijk genoten van de mooie natuur.

En dat blijven we zeker nog lang zo doen! Volgende keer zoeken we het weer dichter bij huis. Lekker een lange wandeling in de buurt. Ook al zo fijn.

2 opmerkingen:

  1. Leuk zo de ijsvogel! Mij lukt het meestal niet om een vogel te fotograferen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zeg die vogels! Ik ben zelf ook een 'would-be vogelaar', maar zie meestal alleen maar duiven en mussen...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails