dinsdag 24 augustus 2010

Experiment: Zelf Yoghurt Maken

Nu ik een adresje heb gevonden voor superverse melk, kan ik weer een volgende stap proberen. Zoals Theresia in een reactie al aangaf, probeer ik om er eens yoghurt van te maken.

Dit is het eerste gedeelte van het experiment, zelf yoghurt maken.

Hiervoor gebruik ik het volgende:

1 liter superverse volle melk
twee eetlepels volle biologische yoghurt

twee thermoskannen van 0,5 liter
een pannetje
een garde
een thermometer

Bij de automaat waar ik de melk heb gehaald, lag ook een stencil om mee te nemen, met daarop een methode om dus lekkere volle yoghurt te maken. Laten we die maar eens proberen dan.

Omdat het verse (rauwe) melk is, moet deze eerst worden gepasteuriseerd. Anders hebben schadelijke bacterien vrij spel, wanneer de melk straks lekker aangenaam warm is. Dat is prima voor de melkzuurbacterien, maar ook andere, schadelijke, bacterien hebben dan vrij spel. Die gaan we dus eerst onschadelijk maken.


1. Dus eerst de melk tegen de kook aanbrengen, maar niet laten koken.
2. Daarna de melk laten afkoelen tot een graad of 45.
3. Af en toe roeren, anders krijg je zo'n velletje op de melk. Ieks!
4. Wanneer de melk op temperatuur is, 2 dikke eetlepels volle yoghurt toevoegen.
5. Goed mengen met behulp van een garde.

Nu is het de kunst om de melk zo lang mogelijk warm te houden, zodat de bacterien in de melk de tijd krijgen om alle lactose in de melk om te zetten naar melkzuur. Daarom giet ik de warme melk in een thermoskan. (Ook eerst even steriliseren voor de zekerheid.)

De thermoskannen dicht en daarna allebei in een ietwat voorverwarmde oven gezet. De klep dicht en lekker een nachtje laten staan. De oven staat gewoon uit, ik hoop dat het zo lang genoeg warm blijft.


En nu maar hopen dat er dus yoghurt zal ontstaan! Ik ben reuze benieuwd. Morgen zullen we het zien of het experiment is gelukt. Helpen jullie mee duimen?

4 opmerkingen:

 1. Ik duim en ben heel benieuwd hoe het smaakt. Heel romig ook met boerenmelk. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker die zelfgemaakte yoghurt.
  Mengen kan gewoon in een pannetje en dan linea recta in bed zetten. Dit is in principe de ouderwetse hooikistmethode, praktischer en goedkoper dan in de oven. Genieten maar, Arina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, ik heb gister ook geprobeerd yoghurt te maken, maar hij bleef erg dun. Wel weet ik dat de temperatuur bij afkoelen 41 graden of lager moet zijn anders gaan de bacterien dood die de boel fermenteren. 37 graden is perfect!
  Is het nog gelukt?
  Ik ga er slagroom doorheen roeren. Dan scijnt het ook dikker te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig zo met die thermoskannen ga het ook is proberen thuis!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails