donderdag 26 augustus 2010

Experiment: Zelf yoghurt maken (2)

Het experiment is gelukt!

We hebben heerlijke yoghurt gegeten. Het zag er prima uit en hij rook zurig, zoals de meeste yoghurt ruikt. Maar wanneer we ervan proefden, smaakte het absoluut niet zuur, eerder heerlijk romig en zoet!

De thermoskannen hebben ongeveer een dag lang gestaan, voordat ik de yoghurt eruit wilde halen. Ik dacht dat zo even eruit te gieten, maar dat viel tegen, het bleef gewoon in de thermoskan zitten!


Maar ook daar hebben we een oplossing voor, naast bakpoeder is er nog een ultiem consumindergereedschap:

De Flessenschraper!
Of de Likker, zoals wij hem noemen.



En zo hadden we ineens een bak yoghurt, ietwat klonterig en het was zelfs na 24 uur nog steeds niet afgekoeld, zo goed blijft het op temperatuur in de thermoskan.

De boel snel in de koelkast gezet om helemaal af te koelen en op te stijven. En het heeft die avond niet lang geduurd, de yoghurt was al snel op.

Voor herhaling vatbaar dus!

5 opmerkingen:

  1. Vroeger heb ik een poosje kefir gemaakt. Dit klinkt ook lekker. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat het gelukt is...
    ik heb een yochurtmachine,
    maar gebruik hem veels te weinig.
    het is een hoge pot met een stekker. daarin plaats je dan weer
    een andere pot met deksel. Je doet
    er een klein beetje (gekochte)yochurt in en vult de pot verder
    aan met melk. Je laat het een tijdje (ben vergeten hoelang? foei!) staan en je hebt terug
    een volle pot yochurt.
    Zal het eens terug proberen..
    dank je wel voor je logje, nu
    ga ik dat vergeten masjien eens
    terug uit de kast halen dank zij jullie :)
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knap zeg! Daar waag ik me nog niet aan, maar het ziet er heel echt uit zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kij zo'n flessenlikker noemen wij in Rotterdam een kontenklauwtje.
    Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maak zelf ook regelmatig zelf Yoghurt. Vind het alleen een beetje jammer dat je eerst yoghurt moet kopen om yoghurt te kunnen maken. Een andere oplossing is Yoghurt culturen kopen (internet). Dit zijn zakjes met yoghurt bacterieën waarmee je van gewone melk yoghurt kunt maken. Als je de eerste keer zo'n zakje in een liter gesteriliseerde melk doet en je laat dit een half uurtje op een warme plaats staan dan kun je deze liter in kleine bakjes of boterhamzakjes verdelen en in de vriezer doen. Zo heb je altijd verse "starter" bij de hand waarmee je weer een liter heerlijk verse zelfgemaakte yoghurt kunt maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails