maandag 28 maart 2011

Loslaten van spullen

In hoeverre zijn we gehecht aan onze spullen?

Of nee, anders gezegd. Wat maakt het dat we gehecht zijn aan onze spullen?

Is het de functionaliteit? Het uiterlijk? Of misschien de herinnering die er aan vast zit?

En hoe moeilijk is het dan om afstand te doen van die spullen? Wat geef je er voor op? Of klopt dat wel? Geef je er iets voor op?

Is die functionaliteit wel nodig? Misschien kan je zonder. En als het alleen om het uiterlijk gaat, waarom maak je er dan geen foto van? En de herinnering. Is die verdwenen wanneer het voorwerp ook weg is? Zit die herinnering in het voorwerp, of in je hoofd of hart? Blijft die niet altijd bij je?

Hoe moeilijk is het om los te laten?

Ontzettend moeilijk wanneer het om pure en essentiele dingen gaat. Bij verdriet om iemand die er niet meer is. Kinderen die de grote boze wereld in gaan. Of bij het loslaten van controle. Of emoties.

Maar loslaten van spullen, fysieke dingen, dat is toch niet zo moeilijk?

Toch is het behoorlijk lastig. Op dit moment ben ik bezig om los te laten. En wel een hele stapel cd's.

Dat klinkt een beetje raar, cd's, is dat nou alles? Die blinkende schijfjes?

Toch valt het tegen. Terwijl ik de schijfjes op mijn computer zet, er foto's van maak en op Marktplaats zet en ondertussen wat luister via iTunes, gaan mijn gedachten terug in de tijd.

Totaal trippen met alleen de muziek als drugs tijdens een concert van 35007 (Loose). Voor het eerst zo'n massale houseparty in Beursgebouw Eindhoven op de klanken van Speedy J. De knallende kanonnen van AC/DC in Nijmegen. Het wapperen van mijn broek door de dubbele bassdrum bij een optreden van Fear Factory. De gogo danseressen van 7Zuma7. Meezingen met Type O Negative op Dynamo Open Air. De opkomst van Anneke van Giersbergen met The Gathering. En zowiezo nog veel meer herinneringen aan dertien jaar lang Dynamo Open Air.

Wat heerlijk om lekker melancholisch terug te denken aan die goeie oude tijd. Dat heb ik toch maar mooi voor elkaar, door mijn actie om de muziek te gaan digitaliseren.

En zo valt het afscheid nemen van mijn cd's niet zo zwaar. Want ik heb tenslotte de muziek nog, en vooral de herinneringen. Ook zonder die schijfjes kan ik het zo naar boven halen, daar is weinig moeie voor nodig.

Dus daarom, beste cd's van me. Het ga jullie goed. Dat er maar ook andere mensen mogen genieten van jullie muziek. Dat er nog meer plezierige herinneringen mogen loskomen bij diegene die naar jullie luisteren. Zorg goed voor jullie nieuwe eigenaren! Vaarwel!

Voor de geinteresseerden, via deze link zie je alle cd's op Marktplaats staan.

Enne....ik heb natuurlijk niet alles weggedaan, er zijn een paar exemplaren, die kan ik gewoon echt niet weg doen! Zoals deze band (klik) en deze band (klik) en ook deze band (klik).

Dus zo makkelijk gaat dat loslaten nou ook weer niet...

7 opmerkingen:

 1. Hoe herkenbaar! Ik ben er uitgesproken slecht in, dingen loslaten vooral als er herinneringen aan kleven. Knap dat jij al zo ver bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof dat dat piraterij is.
  Als je een digitale copie hebt moet je minstens de echte cd hebben of die digitale versie ergens gekocht hebben.

  een mede-piraat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @huismettuin:
  Eh....(bloos). Nu voel ik me ineens ontzettend naief zeg! Oh boy, totaal niet in me opgekomen. Echt niet.

  Hm. Eh... goed! Waar was ik mee bezig? Geen idee, maar laat ik daar maar snel mee verder gaan!

  (rent snel weg en besluit om hier maar even niet bij stil te staan) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je zet me aan het denken met het zinnetje "is de herinnering verdwenen,als het voorwerp weg is".Ik verloor een armband,die ik 50 jr geleden van een oma kreeg.En inderdaad ik mistte hem maar even.Maar weet het samen kopen nog.Ik ben gelukkig niet zo gehecht aan spullen en kan gemakkelijk weggeven. Wat ik bij bv diefstal of brand wel zou missen zijn foto's. Omdat mijn visuele geheugen niet zo goed is.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed te lezen dat je echte metal niet weggooit. En dat ook jij Type O negative live hebt gezien in hun beste jaren.

  Just take that razor blade...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Izerina:
  Ja, foto's zijn erg waardevol. Zeker ook van vroeger, wat je zelf niet meer zo herinnert. Wanneer zoiets weg is, dan heb je inderdaad niets meer.
  Zuinig erop zijn dus! :-)

  @Patrick:
  Ja mooi he, Type O Negative, wereldband. Jammer dat hij is overleden....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lastigste bij het loslaten van spullen vind ik de gedachte: 'Maar wat als ik het ineens nodig heb?!'

  Maar dan gooi ik die gedachte gewoon ook weg, en dan is het een makkie verder.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails